8 столични училища искат по една допълнителна паралелка за 1 клас

Свободните места за второ класиране ще бъдат обявени на 8 юни
5 юни 2020 08:33, Ния Христова
2
8 столични училища искат по една допълнителна паралелка за 1 клас
Снимка: БГНЕС
Осем столични училища са изявили желание да разкрият по една допълнителна паралека за първи клас, съобщи за БНР началникът на Регионалното управление на образованието София Ваня Кастрева. Причината за това е, че при първото класиране, деца от първа група, които живеят най-дълго в района на дадено училище, останаха неприети.
 
Действащата наредба за прием в първи клас на Столичната община в момента дава най-голям шанс на децата, които живеят над 3 години на адреса си, да бъдат приети в дадето училище. На 1 юни беше първото класиране, след което голяма част от децата, които кандидатстват за първи клас в училището им по район останаха извън класираните.
 
Ваня Кръстева смята, че много от училищата нямат достатъчно материална база, за да пуснат по-голям прием:
 
"Системата за прием дава възможност родителите да кандидатстват както по постоянен, така и по настоящ адрес. Към това, когато добавим и възможността за първокласници, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, трудно може да се предвиди колко паралелки трябва да се планират".
 
До този момент 8 училища в София са поискали Столичната община да разкрие допълнителни паралелки за първи клас като вероятно те ще се увеличат, допълни още Кастрева.
 
"Няколко училища, които пък искат увеличаване на броя на децата в паралелка - да бъдат не 24, а 26", обясни Кръстева. Тя е на мнение, че това ще реши проблема частично. 
 
Свободните места за второ класиране ще бъдат обявени на 8 юни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете са вие напрао прекалявате
1
0
 
11
 
! Отговори
one преди 3 години
Е, как ще им стигат местата????? Yчилища и детски градини не могат да приемат децата от цяла България.В провинцията закриват училища, нали?!?!?!?!Пък и претенциите големи:ТОЧНО ТОВА училище, ТОЧНО ТАЗИ детска градина!!!!