С буферни паркинги спасяват положението в кварталите

Големи части от София не са проектирани за толоква коли
27
С буферни паркинги спасяват положението в кварталите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Програмата за изграждането на паркинги цели да се реши проблемът с паркирането в кварталите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представяне на проект за изграждане на буферни паркинги, предаде „Фокус“.

„Големи части от града не са проектирани за наличието на толкова автомобили. От друга страна броят на личните автомобили надвишава многократно наличните и проектирани паркоместа в големите квартали. В момента на много места се паркира на зелени площи, като целта на програмата в тази част е да въведе повече ред и по-добра среда в кварталите", каза тя.

„Програмата ще бъде внесена в Столичен общински съвет и след това ще бъде качена за обсъждане, както е по закон. След това да бъде разглеждана и приета в Столичен общински съвет", обясни кметът.

 „Разработената програма предлага изграждането на паркинги в кварталите да става съвместно с Общината и частни инвеститори. Колегите са предложили два начина. Единият е Общината да учредява строеж на частен инвеститор на обществен паркинг, част от нова сграда като обезщетение. Другият вариант е Общината да учредява право за строеж върху терен, който е отреден за изграждане на паркинг. Като това е срочно право на строеж и е възмездно. Процедурата е публичен конкурс. Предложенията, които сме получили и очаквам да получим, са от страна на районните кметове", добави Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, след 20 години се сетихте , че не може вече да раздавате общинските парцели на приближените инвеститори да си строят сградички! Само че вече раздадохте всичко и не останаха места за паркинги! На Сточна гара защо харизахте парцела на Лидъл вместо да направите паркинг на 5 етажа, който да прибере част от колите задръстващи центъра!
22
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 3 години
Жалко.
21
0
 
2
 
! Отговори
Добре, но преди 3 години
Само да не сложат някакви надути до безбожие цени !
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките панелни комлекси сбяха проектирани за много коли, повече коли, отколкото са сега, но бяха, а след 1989 ги презастроиха.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това презастрояване няма нито една част, улица или булевард в София, които да са проектирани за толкова много коли.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За София могат да изровят готовите проекти от преди 1989 година, за строеж на подземни паркинги в каретата от улици в Центъра на София.
17
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
16
5
 
5
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Аз кола нямам все още като един долен *** използвам селския транспорет! Но имам неколко въроса? Какъв е моя кяр от това, че ще се дадът моите пари за построяването на паркинг! При положение, че аз кола нямам! След това защо не се построи детска градина за моето дете а ще се даде място и пари да се построят буферни паркинги!? ЗАЩО!!!???
15
0
 
8
 
! Отговори
Azz преди 3 години
До До3Мога да споделя наблюденията си от един среден испански град,няма значение-туристически е.Плаща се в самият център на града,в района на пристанището и окоро главната улица.В кварталите е оползотворено всяко удобно за паркиране място-безплатно е.Съотвентно има служители,които обикалят всекидневно и следят за коли-паметници.Не мръдне ли колата няколко последователни дни поставят предупрединтелна бележка.След два- три дни,ако все още стои колата идва паяк и я прибира.
14
10
 
14
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Да им стане на селяците 200 лева на месец паркирането в тия буферни паркинги и да си правят сметка дали ще си карат крауците за по 1000 лева довживот. В града да имаш кола е лукс и струва пари!
13
6
 
8
 
! Отговори
ДО 7-Васил преди 3 години
Младост 2-панелка до панелка. Като почнат да гният и корозират сглобките и да се саморазрушават,кой ли кмет ще е виновен тогава за този проблем? А времето лети......това неизбежно ще дойде не чак толкова далечИ ще останат монолитните сгради.Когато бях млад Младост не съществуваше ,крайният квартал беше Изток.
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е в пренаселването на София, за управляващите, особено последните десет години е изгодно да идват хора от цялата страна и да се маргинализират, нали не си представяте че един продавач на дюнери от Враца, работещ в София се интерсува от политика, партии, развитие на града, пред панелните блокове е пълно с коли с регистрации от цяла България, ще чакате кметицата да построи паркинги, колкото и дестски градини и училища
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземат на направят мерки за намаляване на автомобилите в града ще е по-добре. Не може при всичкото това презастрояване, всяко домакинство да има по 2-3 автомобила.
10
4
 
8
 
! Отговори
До3 преди 3 години
Този проблем драги момко се създаде от времето на Жельо Желев с премахването на софийското жителство .Половин България се изсипа и се изсипва всекидневно в София.Ако на теб ти дойдат 50 души гости ,къде ще ги настаниш да спят у вас !? А паркирането в цяла Европа е проблем и скъпотия-от 5 - 8 евро на час. ама ни е си плюем общината,а в предишните години никой не мислил за гаражи ,а само за панелки!.
9
0
 
27
 
! Отговори
... преди 3 години
Не хваля никого, но във Великобритания се строи болница, училище, паркоместа - цялата необходима инфраструктура и после се дава разрешителното за строеж на жилищни сгради.ХОРА, ВЕЧЕ ИМА ТОПЛА ВОДА
8
5
 
6
 
! Отговори
re: задължително преди 3 години
И кой според теб последните 40-50 години приоритетно инвестира в икономиката на столицата за сметка на цяла западна България? Не знаеш ли че всичко около София е ИКОНОМИЧЕСКА ЛЕЖ? Къде да отидат според теб хората да си изкарват хляба ако не знаят чужди езици? Много е хубаво когато по централните новини 90% от материала е от столицата. Има стратегия за развитие на София за следващите 50 години. Да си чувал нещо подобно за родината си? Или ти си Софиянец и не те интересуват къде паркират селяните.
7
4
 
2
 
! Отговори
RD преди 3 години
Паркингите ще се напълнят, споко. Като почнат да глобяват яко и ще ги напълнят. Както мутренските паркинги се пълнеха по принуда навремето.
6
7
 
5
 
! Отговори
До Размисли и страст преди 3 години
И какво конкурентно щяха да произвеждат тези заводи ? Нали точно това каза Т.Живков за ,,недоносчето".Че никой не дава вече валута за нашите стоки,а си търгуваме със себе си, във СИВ с преводни рубли,ама те.!? През 1944 бяхме на същото икономическо положение като Дания-селскоктопански страни с наченки на индустрия.След това едно развитие на социализъм ни докара през 1990 до икономически фалит. А Дания стана една от страните с най развита икономика и инфраструктура в света .Бил съм,страхотна е
5
3
 
7
 
! Отговори
гърбав преди 3 години
Ухааа, ще усвояваме
4
5
 
1
 
! Отговори
задължително преди 3 години
Паркиране в зелени площи само на коли с НЕсофийска регистрация.