Ще махне ли Столичната община колите от тротоарите?

В повечето квартали има проблем с паркирането
52

Столичната община с опит да свали автомобилите от тротоарите и зелените площи, но и да осигури паркоместа. София ще предложи на частни инвеститори да строят паркинги в замяна на обезщетение със сграда или концесии.

Делничен ден в квартал "Банишора", възможността да намериш свободно място за паркиране се свежда до минимум. Затова общината е решила да предложи общински имот на частен инвеститор, който да изгради многоетажен паркинг с 320 места. Атанас, който живее в района, е готов е да плаща, стига да има гарантирано място за автомобила си, разказва Bulgaria ON AIR.

"Има голям проблем с паркирането в района. Както се вижда тук, отзад е 5-а градска болница, линейки, постотянно коли идват. Нямам проблем с това да си плащам, за да си паркирам някъде колата и да знам че имам гарантирано място", сподели Атанас.

Обсъжданите варианти са два. При първия общината дава право на строеж на обществен паркинг, който да е част обаче от нова сграда, която пък да е обезщетение за строителя.

"Върху общинската земя се построяват две отделни части. Паркинг, който е част от сградата, паркингът става общински веднага с построяването и се стопанисва от ЦГМ", обясни председателят на комисията по бюджет и финанси адв. Георги Георгиев.

Другата част от сградата е обезщетението, което получава инвеститора за построяването на паркинга. При втория вариант общината ще дава срочно право на строеж върху терен, който е предвиден за паркинг, а строителят ще има право да прибира таксите до 30 години като вид концесия.

"Тези терени ги даваме само за паркинги, те не могат да са за жилищно строителство, за обществени сгради и каквото и да е", подчерта главният архитект на София Здравко Здравков.

За да няма злоупотреби, от общината заявяват, че са взели мерки.

"Железни клаузи за неустойки, банкови гаранции и възможности за прекратяване на договора по начин, по който да обезпечим действителното изграждане на паркинги, тъй като целта ни не е да приемем програма, а да можем да се похвалим с реално свършена работа в обозрими срокове", увери адв. Георгиев.

До тук се стигна след увеличаващия се брой автомобили в столицата. Когато са строени панелните спални на София на 1000 души са изчислявани 250 автомобила, днес този индекс е почти изравнен.

"Броят на личните автомобили надвишава многократно наличните и проектирани паркоместа в големите квартали на София – старите квартали", отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова.

До есента трябва да започне реализирането на първите 3 проекта за подобни надземни многоетажни паркинги. А с общинския бюджет ще продължат да се строят буферни паркинги, като по третата линия на метрото се очаква отварянето на още 3 за 650 автомобила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: паркингколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги махне колкото махна каруците от столичните улици.
43
2
 
3
 
! Отговори
,,, преди 3 години
Айде сега един съмнителен конкурс с ясен печеливш и леля данче може да се пенсионира. И после пак " *** те поне строят, правят... "
42
2
 
2
 
! Отговори
?? преди 3 години
Просто е много евтино да складираш таратайки по тротоарите и градинките.Няма закон, който да ми забрани всеки месец да си купувам по едно МПС за 400лв и да го изоставям някъде из града.Паркингът пред блока събира 10 коли, но на практика заради тарикатлък са 8, от които 2 две са недвижимо имущество от много време.Една от тези неподвижните е собственост на баща и син, които имат общо 4 коли, останалите съседи имат максимум по 2 - 3 коли.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам гараж и по едно време пред него спираха едни и същи все едно има абонамент!Като им кажеш защо спира ти вика - Ами къде да паркирам!? - Кой ти каза да го слагаш тук - Къде пише, че не може? - Улицата да не е твоя?Нарязах няколко гуми и спряха да паркират
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам гараж и по едно време пред него спираха едни и същи все едно има абонамент!Като им кажеш защо спира ти вика - Ами къде да паркирам!? - Кой ти каза да го слагаш тук - Къде пише, че не може? - Улицата да не е твоя?Нарязах няколко гуми и спряха да паркират
39
3
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Какви паркинги сънувате от общинат!?Пред блока паркинга го направи баща ми 1980 г работеше в Софстрой и от тогава не е попнат има 3 дупки в които са хвърлени строителни отпадаци за да са по плитки обаче се води общински.
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки втори има кола в софия, някой семейства по две. София е вече 2 милиона човека Тея зони бембези зелени за тея 7 8 години прибраха милиони вместо да се изградят паркинги те само рисуваха с боя по земята и слагат табелки по улиците ...
37
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
При развитото социалистическо общество е така-думи,думи и пак думи.Дела няма.Няма и къде да се паркира..
36
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София реално живеят около 700-800 хиляди човека, а не милион, милион и половина, два милиона или пет милиона. Просто в България вече няма толкова хора. От 7 милиона според НСИ, поне 2 милиона са извън България. За София като част от България е същото - официално е около 1242000, но близо 40% са в чужбина.
35
9
 
9
 
! Отговори
Доналд Мъск преди 3 години
какво очаквате, в Тиквостан някой да го е грижа за хората ли? Те са за стригане, за да има за имения на управляващите. Капиталъзим - свиквайте.
34
4
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Паркоместата няма, защото не се правят покрити многоетажни паркинги в София. В другите подобни на София градове в ЕС имат много повече паркоместа като всяко възможно за паркиране място е асфалтирано и очеартано. В София само глоби и мрънкане на някакви злoбapи.
33
6
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Много лъжи се говорят за автомобилите в София. Истината е, че личните автомобили в София са доста малко - около половината домакинства в София притежават кола, което означава около 280000-300000 лични автомобила. В нормалните държави хората почти винаги имат двойно повече лични автомобили и при това ги ползват 4-5 пъти повече.
32
9
 
10
 
! Отговори
Васко Клеца преди 3 години
избирате да ви управляват тикви и после искате да живеете като хора. Еми не става :)
31
5
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Сега някой да вземе да сметне ---- КОЛКО паркинга по 320 места ще са нужни на София при население от 1,5 а през повечето време около 2 милиона.Някой по-долу го е написал .... прави се закон който да не разрешава бягане по тъча и когато имаш 20 апартамента да имаш поне 22 парко-места. Ама отдолу ли ще са на сградата отгоре ли не е важно. Гаража да не може да става магазин или да се ползва по друго предназначение. Бърз железопътен градски транспорт и още и още.
30
13
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 31 даже и в нормалните страни на балканите не можеш да се натресеш на тротоара.Що не идиш в Солун или в Истанбул да се качиш на тротоар.да не мислиш че в град 18-20 милиона има достатъчно места за паркиране. В нормалните страни паркерането на троар е ТАБУ - нарушаването се наказва жестоко винаги.Няма "за малко" няма "ми къде да паркирам" няма авариики.Като няма къде отиваш в Ботунец да си си търсиш където има къде.
29
9
 
14
 
! Отговори
А..е у лево.. преди 3 години
Който иска да плаща за паркомясто, да оди у Япония, там се плаща и за въздух от шише даже. Ние си имаме улици, тротоари, градинки, важното е да не затапиш гараж, магазин или някой вход. Предостатъчно плащаме за данъка, общината за какво ги харчи тез пари от данък МПС. Те по таз логика утре ще искат за пешеходците такса, щото триеш плочките. А.....йфхгфг....мама..та!
28
0
 
22
 
! Отговори
AcOrP преди 3 години
До КрайТи ходил ли си в западна Европа ? Там не се налага общината да осигурява парко места защото има законни и градско планиране които са от 100ци години и се спазват. Жилищните квартали са основно от малки сгради 2-3 етажа с гаражи на сутерен/партер.Така всяка къща кооперация си има необходимите паркоместа за всички живущи по 1-2 на човек + 1-2 пред самите гаражи. В София се строят сгради които просто нямат необходимите по закон паркоместа/гаражи, като се пишат,че са студия ателиета...
27
13
 
6
 
! Отговори
Край преди 3 години
Няма да ги махне. Властта дава възможност на всеки да има "кола". Може и да е за 700 лв. от автоморга, но това дава илюзорната предства за успех в живота. По същата причина няма да забранят кебапчетата от кожички, клюнове и копита за по 35ст. или "бирата" от лев за два литра.На това се крепи българската власт.Махането на колите от тротоарите ще означава че България е станала нормална страна в която има РЕД и закони. За сега това се отлага.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре късно , отколкото никога.
25
14
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
НаселениеБГ генитично заложено, не обича да паща за каквото и да е. Дори и за по човешки начин на живот!