Премахнаха 4000 кв. м графити, рисунки из столичните улици

Някои от тях загрозяваха
11 юни 2020 15:33, Петя Славова
19
Премахнаха 4000 кв. м графити, рисунки из столичните улици
Снимка: БГНЕС

Графити, рисунки, знаци и тагове или подписи ни заобикалят по улиците на града. Някои от тях придават добавена стойност на пространствата, други обаче са откровено загрозяващи, срамни и позорни за града. Кога уличното изкуство се превръща във вандализъм и как местната власт се бори с това, говорим с началник сектор "Контрол на рекламната дейност" в Столичния инспекторат Иво Пенев.

Той каза пред БГНЕС, че Столичната община прави ясна разлика между графитите като изкуство, което подкрепя, но когато те са съгласувани и графитите като вандализъм и хулигански появи, и съответно проявяват нулева търпимост и толерантност към такива деяния.

"Нашият анализ показва, че почти липсва неусвоено място в централната част на София, което да не е надраскано или нарисувано от напористи художници, които искат да покажат, че творят в нашия град, но по никакъв начин не бихме окачествили техните действия като такива с някаква художествена или културна стойност. Още повече те не са взели и съгласие на хората, чиито сгради, фасади или помещения са нарисували, което пък го превръща в нелегална дейност, която е строго забранена в Наредбата за поддържане и опазване на чистотата, където се забранява драскането, рисуването и писането без съгласие на ползвателя на обектите", обясни Пенев.

Той посочи, че от началото на 2019 г. изпълняват програма, която включва ефективни и превантивни мерки за справяне с този проблем.

"4000 кв. м с нерегламентирани графити са почистени от началото на 2019 досега. В този списък попадат най-емблематичните места на нашия град – катедралата "Св. Александър Невски", църквата "Св. Седмочисленици", която сме почиствали два пъти; Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Националната опера, музея на Пенчо Славейков, паметникът на Иван Вазов, светите братя Кирил и Методий. Последният паметник, който почистихме беше този на Алеко Константинов. Подлезът на "Софийския университет" го почиствахме цели 4 пъти в последните няколко месеца. Подлезът на НДК също беше почистен, в момента той е в изключително добро състояние. Това е списък, с който не може да се гордеем. Всичко това показва, че или не познаваме историята си, за да допускаме подобен тип вандализъм или откровено не я зачитаме.

За мнозина издрасканите фасади, нецензурните надписи в подлези, по трафопостове са престъпление, за което има и предвидено наказание – глоба или пробация. Налагането им обаче все още се оказва предизвикателство за контролните органи, защото все още залавянето на извършителите в крачка се оказва трудна задача, а и част от тях са непълнолетни. Освен това те често „творят“ в тъмните часове на деня и крият лицата си, което допълнително затруднява разкриването им.

"На този етап заловените и наказаните са твърде малко. По данни на МВР за миналата година те са заловили 49 души. 14 акта пък са съставени от инспектората за последните 9 месеца", обобщи Пенев и уточни, че те налагат глоби между 100 и 5000 лв.

Той каза, че всички, на които са съставили актове за нерегламентирано рисуване в града, са посочили, че се разкайват за деянието си.

Иво Пенев подчерта, че премахването на незаконни надписи от фасадите на частни сгради и ангажимент на собствениците им и в тази посока от Столичния инспекторат са връчили предписания на домоуправители да предприемат бързи действия по премахването им. Такива предписания вече са връчени на домоуправителите на етажни собствености на ул. "Г. С. Раковски" и в кв. "Бенковски", където неизвестни нарисуваха 56 свастики върху каменни животни на детска площадка. Въпреки това те бяха почистени още в понеделник. Затова от инспектората ще настояват за поставянето на видеонаблюдение там, за да се ограничат посегателствата.

От институцията обмислят да предложат също така и с цел превенция да се забрани продажбата на спрейове на лица под 18 г. по примера на забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия. Също така ще проучат възможността надраскването на фасади, обявени за паметници на архитектурата или културата да се криминализира, както и това да се поеме от застрахователите като риск.

Съвсем наскоро от инспектората са почистили къщата на автора на химна "Върви народе възродени" Стоян Михайловски, въпреки че сградата е частна собственост, но тази им подкрепа е заради това, че хората там, които са възрастни, не могат да си го позволят. Днес, Столичният инспекторат започна почистването на друга частна сграда – къщата, в която на ул. „Солунска“ 29 е живял легендарният Георги Попов, първият генерал-губернатор на Южна Добруджа.

„Подобни места заслужават изключително внимание. Те не трябва да будят дискусия кой трябва да ги почисти. Тук трябва да се обединим всички, които може да свършим тази работа, за да може подобни места в София да бъдат пример както за нас, така и за всички, които посещават нашия град“, заяви той.

Пенев уточни, че почистването на загрозяващите надписи и рисунки става по два начина – машинно и с пребоядисване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Недомислен закон преди 3 години
Какво като са непълнолетни?Хора над 12-годишна възраст много добре осъзнават какво правят.Защо не налагат предвидените глоби на родителите на тези непълнолетни? Такъв родител:1. Не е възпитал порасналото си дете да уважава и обществената, и частната собственост.2. Допуска детето му да скита в тъмни доби без надзор и да върши нарушения.3. Не контролира за какво харчи джобните си пари това дете, какво купува с тях.
12
5
 
2
 
! Отговори
К*р за Ушев преди 3 години
На който не му харесва да го духа и да ходи на село. Много ме боли за тва че ревете че някой ви надраскал блока.
11
1
 
9
 
! Отговори
Въпросчо преди 3 години
Кога ще видим как пишман-художниците на графити почистват "творбите" си ? Кога ? Докато не изчисти до възстановяване на изцапаната повърхност , никаква храна и спане - "художникът" да чисти под контрол за качество ! После ще приказваме за последователи !
10
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не иска графити - да си ходи на село.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4 анонименВнимавай , да не ти напишат един графит на дупенцето с кожената химикалка !!
8
2
 
9
 
! Отговори
aa преди 3 години
а кога ще опънете некой търтей с по солена глоба за драсканиците а или сега ще продължаваме с модерността да изразяваме себе си по възможно най-тъпия начин
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а Графа, кога ще го почистите
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да бъдат отстреляни няколко пишман "художници" драскащи върху чужда собственост, след това бързо ще секне ентусиазмът на останалите.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не някои,всички загрозяваха.Не остана нова или пребоядисана сграда,която да не е надраскана.Кметицата ги толерираше доста време/не знам защо/,но вече май и тя си отвори очите за грозотията.Да отиде в Женева и да види има ли поне една сграда нарисувана от пишман художници.
4
3
 
22
 
! Отговори
Ей, полицията! преди 3 години
Да се изловят "авторите" на графитите и да се накарат да търкат до посиняване, т.е. до изчистване на цапаниците.
3
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има графити и колкото повече са, толкова по-добре.
2
1
 
19
 
! Отговори
ДРАСКАНИЦИ преди 3 години
Знам къде има един фен клуб на Левски Запад. Та там един квадрат на няколко пресечки няма незапълнен с драсканици. Казвам драсканици, понеже липсва каквато и да е естетика в техните творения. Освен това кога ще се вземат мерки срещу хората, които лепят всекакви обяви по пътни знаци, дереци, улуци и елтабла... Доста грозно е.
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какво ги "премахвате" - със самосфала, танка или хеликоптера?