Възстановяват алеи на Витоша, ще има работещи чешми и нови WC

130 лева отпуска Столичната община за "белия дроб" на София
17
Възстановяват алеи на Витоша, ще има работещи чешми и нови WC
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

130 хиляди лева отпуска Столичната община за тази година по програмата „Един ден на Витоша“, която цели планината да стане по-привлекателна за туризъм.

Проектът има времеви хоризонт 2023 година. Тригодишната програма предвижда възстановяване на основна туристическа инфраструктура.

Тази година ще бъдат възстановени основни туристически артерии, два санитарни възела на ключови места от територията на парка, както и възстановяването на два заслона по важни туристически маршрути и на 11 чешми, съобщи пред БНР директорът на Природен парк „Витоша“ Анна Петракиева.

Започва възстановяването на част от една от туристическите алеи – това е най-тежкият участък от Златните мостове към хижа „Кумата“. Ще се работи и по алейната мрежа в района на Златните мостове, която свързва автобусната спирка на градския транспорт с основните подходи към Витоша. В рамките на тази година се очаква да бъде възстановена и алеята от Златните мостове към Момина скала.

Тази година основните дейности ще бъдат фокусирани върху настилки, канавки, бордюри и ремонт на гранитни стъпала по отделни маршрути.

„Концентрираме се върху участъците в най-лошо състояние, защото с тяхното възстановяване се надяваме да прекратим по-нататъшната деградация на останалите участъци от тези маршрути“, обясни Петракиева.

Относно транспортната недостъпност на планината и неработещите лифтове тя отбеляза, че възстановяването на въжения транспорт на Витоша ще облекчи натовареността на планината откъм автомобилен трафик.

„Към момента липсата на тези въжени съоръжения принуждава посетителите на планината да посещават основните центрове с техните лични автомобили, което създава изключителна натовареност на голяма част от най-популярните дестинации на територията на парка“,  

Това има своите негативи не само от екологична гледна точка, но затруднява и придвижването на туристите в планината, коментира Петракиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
8
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Поздравявам начинанието(въпреки че е много закъсняло) но и се замислям какви хора се качват на Витоша....накратко, без никаква култура!?
12
0
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
В нормалните държави има тоалетни, там където не можете да си представите. Нашата столица е благословена с планината Витоша, но дали ние сме достойни за тов?
11
1
 
11
 
! Отговори
мхм преди 3 години
3 години ще правят някакви алеи? в азия за 3 дни строят 10 етажни сгради
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последно 130 лв. или 130 хил., понеже сте написали 2 различни неща?
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам с нетърпение новите клозети. Ще се кача специално да акна там.
8
1
 
16
 
! Отговори
ухаа преди 3 години
130хил. лв за планината и 200 милиона за Цеко. Добра стелка за народа....
7
0
 
6
 
! Отговори
12МСП преди 3 години
До !?!// Ами то и за кражба няма да стигнат.За какво първо да се "усвоят"
6
0
 
12
 
! Отговори
НИК преди 3 години
Много добре. Но защо не се споменава, каква е причината лифтовете по-точно Княжевският да не се възстанови. Вечни интереси или много приятели-има една приказка. Докато е така, няма да спрете колите в парка. Тоалетни-Божеее, това е лукс. Дано съм жив да ги видя и да свърша една Голяма работа. Ей така за "честито".
5
0
 
18
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 3 години
Само не разбрах,защо 30 години цялата инфраструктура на Витоша тъне в разруха.Няма чешмички,няма пътеки,няма мостчета,няма заслони,няма пейки.Това не се прави кампанийно,а трябва да има дългосрочна,по-точно постоянно действуваща програма за поддръжка на планината.Трябва да има общинско звено за тази дейност,а не частни фирми да извършват поддръжката.То се вижда в центъра на София какво могат пред очите на всички,а представям си в планината какво мазало и усвояване на средства ще настане
4
2
 
5
 
! Отговори
!?! преди 3 години
Само 130 лева пише че отпускат ?!?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги направят, та тогава да дрънкат
2
0
 
2
 
! Отговори
Соpoсоид преди 3 години
Браво.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ,то е кооперация до кооперация.Комплекси.Семейни зони.Тоалетните,ако са пластмасовитебоклуци- съседният храст.Оправете тоалетните в центъра.Махнететези смърдящи кутишки.Ромейте и несамо припикават всяко дърво,безкаквато и да е свян.Ала ,има и дами.