10 души, които пребориха коронавируса, дариха кръвна плазма във ВМА

Тя ще се използва за лечението на други пациенти с COVID-19
14 юни 2020 15:45, Нели Христова
3
10 души, които пребориха коронавируса, дариха кръвна плазма във ВМА
Снимка: БГНЕС

10 души, преболедували коронавируса, се включиха в акция на Военномедицинската академия по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, съобщи пресцентърът на здравното заведение.

Тази година акцията е по даряване на плазма за лечение на пациенти с COVID-19.

Една част от дарената плазма е използвана, а другата се съхранява, съобщи проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Най-малко 14 дни трябва да минат след отрицателния PCR тест, за да може един пациент след това да стане донор на плазма.

Досега този метод на лечение е приложен при 9 пациенти със значителен успех, добави полк. доц. Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести на Академията.

В момента във ВМА се лекуват 14 пациенти с COVID-19, а двойно повече се намират на домашно лечение.
Днес отбелязваме Международния ден на доброволното кръводаряване, който тази година преминава под мотото „Дари кръв, направи света едно по-добро място“.

У нас през миналата година близо 170 000 души са дарили кръв. От началото на тази година обаче е отбелязан рязък спад на кръводарителите, заяви пред БНР заместник- генералният директор на БЧК  д-р Надежда Тодоровска:

„Това се обяснява естествено с пандемията. Ако всеки един на възраст между 18 и 65 години само по веднъж дари кръв годишно ние няма да имаме никакви затруднения в нашето здравеопазване по отношение на кръвопреливането. 30 минути отнема на човек, ако иска да стане доброволен кръводарител в Център по трансфузионна хематология. 30 минути, но това е едни спасен живот! Това е един шанс някой да оцелее и да бъде благодарен за цял живот“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Бъкан съм с антитела, но няма да даря кръв в никакъв случай и при никакви обстоятелства.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската кръв нещо, започна да става много ,,кът'' нещо май? Скоро може да се очакват оферти и от чижбина.То и без това вече друго не остана в държавата.
1
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
И защо говорят, а и пишат глупости?Как си представят драскачите да се изтегля от вените на човек само плазма /кръвна, защото ние друга нямаме/?Дарява се кръв, а от нея се отделя плазмата!!!