Първите станции от третия лъч на метрото отварят през август

Отлив от 300 000 пътника дневно през април
Обновена: 14 юни 2020 12:41 | 14 юни 2020 12:30, Камелия Цветанова
24
Първите станции от третия лъч на метрото отварят през август
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През август ще бъдат пуснати първите 8 станции на третия лъч на метрото от бул. „Владимир Вазов“ до кв. „Красно село“. Това каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД пред БНТ.

Още по темата

„Строителните работи по третия лъч на метрото са приключили, както и монтажът на оборудването. Изпитанията са направени и всичко е готово. Има дребни работи, свързани с обучение на персонала, които трябва да се свършат, както и технически въпроси. Предвидено е през август месец да бъде въведен в експлоатация първият участък от 8 км с 8 станции от бул. „Владимир Вазов“ до кв. „Красно село“ през центъра на града“, посочи той.

„Има въпроси, които трябва да бъдат решени, трябва и специалистите, които се занимават със самия пуск от „Сименс“ да пристигнат, защото трябва да участват в процеса, но всичко е готово. Сега обучаваме специалисти по автоматика и машинисти. Това също вече е на финала. Нашата цел е първо практичността – метрото трябва да си върши работата, но то трябва да бъде и приятно за хората. Стараем се всеки следващ участък да бъде по-добър. Имаме изключително добри проектанти, архитекти и строители. Това, като го съберем това и нашата работа по контрола и управлението на проекта, се получава това, което е“, допълни още Братоев.

При строежа специалистите са се срещнали с подводни води и други препятствия. Изпитанията са приключили.

Отлив от 300 000 пътника дневно е имало в метрото в пика на пандемията през април. Възстановяване на пътникопотока Братоев очаква през септември. Вечер станциите се дезинфекцират, както и влаковете, които влизат в депо.

За последните десет години са изградени 34 километра метро. Как ще се развива метрото зависи от средствата, по думите му, но метрото освен да си върши работата, трябва да е приятно и за хората, смята Братоев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: августметротерти лъч
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Това последна дата ли е? Защото трябваше още през есента на 2019, ама некви проблеми изникнаха. Сега някакви скъпи прегради по пероните на Опълченска слагат, като че ли не може някой, който е решил да скочи, не може да го направи от горното ниво на Сердика 2 или всяка друга станция?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Третия лъч на метрото започна още през 2015година.Вече сме 2020 и още не е завършен окончателно.Това са цели 5 години неудобство за жителите на София, задръствания, махнаха маршрутките свързващи кварталите с центъра.За последните станции от този лъч явно ще се търпи всичко това още 5 години.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мазохизъм е да сме с нисък стандарт на живот и да се радваме на подобни трохи в случая метро. Не мразя нищо и никой без да ми е навредил. Но не съм и кон с капаци, та да припадам от кеф на такива новини. Критично мислене ни липсва, не казвам мрънкане, така ще си откараме още 30 години стригане
21
3
 
5
 
! Отговори
3M преди 3 години
Метрото тръгва през август, а плювалниците вече плюят по него, без дори да са го видели! Браво другарЕ, така се прави!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Само донякъде се съгласявам. Наистина има дежурни мразещи всичко и "защо лично на мен ми пускат такава новина", но в този конкретен случай вече прекалиха - всеки път беше последно удължаване. Обвиняваха Сименс, а се оказа, че Сименс си работят в срокове. Лъжите им бяха постоянни - година и половина.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Това е в новини за София, като не ги инетересува да четат другите новини. Непрекъснато има доста новини за други части на страната. Като има новина за Бургас, трябва ли варненците да се мусят. С това ограничено мислене и вечно мразене на другото ще си тънете все в мизерията на омразата. Очеве=идно ви харесва - нарича се мазохизъм.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Духът на отрицанието у българина е класическа книга. Чета киселите коментари и си мисля: толкова ли сте зле във вашия личен живот, че не можете да се зарадвате на нещо? Всичко ли свършихте перфектно, навреме според дадената дума? Надявам се да е така.... ГЕРБ са за смяна по много причини, но когато все пак свършат нещо добро е редно да се признае. Ако не друго - за контраст с многото други простотии
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е точно метро, а някакво подобие на метро. Не е предвидено за повече хора, пероните на станциите са по-къси от перона на станция Сердика и т.н. и т.н. Отделно, че си има всички кусури на строеното от ГЕРБ - за ремонт на ремонта на ремонта... всички го знаем. Станциите на метрото не са в жилищните комплекси, а до тях, което отказва много хора да пътуват с метрото и забавя и оскъпява пътуването с метрото.
16
4
 
4
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Ремонта за септември същата година ли е планиран?
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще го пускат през август, но коя година?
14
3
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Уточнение: Ще пускаме новия лъч на метрото за 09.09
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам Фандъкова на снимката. Липсва ми.
12
2
 
12
 
! Отговори
кък тей преди 3 години
Метрото въобще не е провалена инвестиция. Имам личен автомобил, наскоро закупен, но пуснат ли останалите метростанции веднага го "зазимявам". Най-добрият транспорт за градски условия си остава метрото.
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А българите извън София какво ги греят тези транспортни инфраструктури? Между другото май завършването им беше обявено за 2018? Едно метро в един град и големите успехи. 13 години в ЕС, къде ни е стандарта на живот? Последни. Хвалбите на кметицата не могат да ме развълнуват
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9 ти сериозно ли смяташ метрото за провалена инвестиция??? Провери си температурата...
9
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Метрото ще фалира заради корона вируса. Поредни милиарди откраднати от ГЕРП и гвърлени на вятъра вместо за пенсии.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А станциите от Красно село до Горна баня КОГА???????
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха, това е супер весело и показва нивото на планиране - януари месец казаха, че ще е април и всичко, че е готово, юни казваме, че ще е август.....
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Направиха му европейско метро..."А Тиквата лично даде парите от своя джоб, нали?Еееех...лесно е да си ***.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти помниш ли гербавите обещания?За 2018та година бяха.Ама добре, че сте с мозък на амеба, та да има кой да гласува за крадливите сикаджии!