Защо има толкова много чайки в София? Не са "столичани в повече"

Броят на врабчетата и градските лястовици намалява
Обновена: 18 юни 2020 09:47 | 18 юни 2020 07:00, Камелия Цветанова
127
Защо има толкова много чайки в София? Не са "столичани в повече"
Снимка: Pixabay

Колко вида птици има в столицата, защо чайките стават все повече, а защо хората избиват посевните врани? Отговори на тези въпроси дава Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците пред Dnes.bg.

Увеличава ли се популацията в София на чайките и могат ли те да завземат територията на по-традиционен за столицата вид?

В София чайки има от повече от 20 години, но напоследък те наистина стават все повече. Чайките са много адаптивен вид, те са всеядни и лесно намират храна. Опасност обаче да изместят друг вид птици няма. В София, а и в останалите големи градове има популации на чайки около сметищата, крайни квартали, водни басейни.

Инициативата на Българското дружество за защита на птиците за преброяване на врабчета беше през май, какво показват данните?

За съжаление броят на врабчетата намалява, но това е така в цяла Европа, не само у нас. Тенденцията е неблагоприятна, а причината е комплексна. Те все по-трудно намират храна. За тях преди години имаше повече насекоми, градинки с цветя, където намираха храна, имаше по-малко коли и замърсяване. Старите сгради имаха процепи, пролуки, където врабчетата могат да се подслонят, а сега масово се санира и за тях не остава място за свиване на гнездо.

Градските лястовици също са доста по-малко. За тях също се намират вече трудно места за гнездене, а и храната става все по-трудно достъпна.

Доста врани има напоследък в София, особено в някои паркове, дори и хората се чувстват застрашени от тях, те също ли са повече?

Има няколко вида врани и хората често ги бъркат. Сива врана, която е най-разпространена, посевна врана, която живее в колония от десетки птици, сврака – една много нежна птица, която гнезди сама, не прави колонии и не е заплаха за никого.

Сред хората обаче има една негативна нагласа към свраките, вероятно защото понякога стават агресивни. Това обаче е само през периода, когато от гнездата изхвърчат младите птици, които още не са се научили да летят. Това са т.нар. подхвъркачи. Най-кризисният период е около седмица-две.

Ако малкото е на ниско, тогава и майката лети около него и се опитва да плаши всеки, които би застрашил сигурността му, така че ако човек или куче се окаже прекалено близо, тя ще кацне на главата му. Колкото по-близо сте до птичето, толкова по-агресивно ще е поведението на враната. Враните и свраките са всеядни, а в града има доста изхвърлена от хората храна. Така че няма как да се ограничи популацията на тези птици, след като намират какво да ядат толкова лесно.

Има недоволство и заради това, че пернатите цапат пейките, но в крайна сметка е отговорност на местните власти така да сложат пейките, че да не са под гнездата на птиците.

Освен това в големите паркове враните се чувстват в безопасност и те остават едни от местата, където най-често гнездят.

Има заплаха за посевните врани. Те са доста по-едри и изцяло черни. Живеят в големи колонии най-вече около градовете, като в дивата природа почти не могат да се срещнат. В миналото имаше много от тях в Северна България, но сега ги няма, защото са избивани като вреден дивеч. Хората ги убиват по много причини и най-вече заради предразсъдъци.

Ще изместят ли враните гълъбите?

Това няма как да се случи. В София специално има много видове гълъби. Има и хора, които ги отглеждат в домашни условия. Някои от тях бягат и така се получат и кръстосани видове.

София като цяло има много благоприятни условия за живот на птиците. Няколко големи парка, влажни зони дори, край Негован има и колония от чапли. Около 60 види са птиците в столицата. Някои са по-адаптивни от други. Например популацията на градската лястовица намалява, но пък се увеличава броят на бързолетите. Те са по-едри от лястовиците, летят по-високо, хранят се преминаващи на по-високо насекоми.

Въпреки това има проблеми с птиците заради промяната в околната среда – пренаселване, по-голямо замърсяване, засилено използване на ресурсите. Процесът и за тях е бавен и комплексен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
3
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
Чайките, по-скоро гларусите, са санитари. Те почистват мършата. Отиват там, където има *** в изобилие.
85
3
 
1
 
! Отговори
от_CиднейAaвстралия преди 3 години
Това за свраките НЕ е само неприятно. Преди 2 години в парка в северно Сидни ядох пердах от Маг Пай, 3 пъти сякаш бейсболна топка ме удари докато разбера какво става. Одра и слепоочието ми, целеше се в очите ми с ноктиЗнам за българка в Бризбън с трайно увредено зрение от Маг Пай. А Маг Пай е 4 пъти по голяма и по силна. Така че автора да ми говори че било само "неприятно"е смешно. Трябваше да ви го заснема, или поне се образовайте в нета има куп видеа какво показващи какво преживях от Маг Пай
84
3
 
6
 
! Отговори
Буревестников преди 3 години
има някакво смесване с видовете. Има чайки, има и гларуси. чайките са по-дребни и с по-друго тяло от гларусите. на око размерите са им средно три чайки са колкото един гларус. А гларусите са наистина големи. Тези които виждам са масово с размах на крилата поне два метра. И тук започнаха да се появяват. миналата година започнаха да се забелязват, но не толкова много. но тази година има много гларуси. не говоря за чайки, а за гларуси с крила поне два метра и кацнали да високи поне метър.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дядо КирезаАко гларусите не живеят до море или океан,където да се хранят с риба и морски животни,започват да изяждат малките животни,полезни и необходими за природата - малките птички и яйцата на птици,жаби,гущери и други ,които се хранят с насекоми,ларви,вредители и прочистват флората и фауната от тези вредители!Гларуси и чайки нямат работа в градове без море и океан,те са крайно вредни!Никакви чистачи на смет не са,а са вредители гларусите!
82
6
 
9
 
! Отговори
42 преди 3 години
Гларусите дойдоха до София, за да покажат на столичани, че от тяхната простотия и крадене другаде из България не останаха и хранителни остатъци.
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да няма лястовици в София? Живея до Мадарската градинка и всеки ден и вечер лети ято от около 100 лястовици. Гнездят под олуците на две съседни кооперации. Врабчета наистина няма. Врани и свраки колкото щеш. Гугутките също изчезнаха, но гълъби има.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чайките са разузнавачи на извънземните. За бонус са им обещали море до София.
79
3
 
10
 
! Отговори
дядо Киреза преди 3 години
Първо,това не са чайки а гларуси....Така наричаха и софиянците по плажа....Второ,има много гларуси заради *** на открито,те са чистачите на градовете....В стомасите им има толкова много киселина,че убиват всички микроби,бактерии и вируси...
78
1
 
11
 
! Отговори
Само дето преди 3 години
врабчетата се завръщат! По-рано бяха кът, а сега се появяват наново. Същото се отнася и за гугутките - вече все по-често ги чувам(в София). Виждам и диви патици - не в Зоопарка(разбира се). Също и таралежи.
77
10
 
7
 
! Отговори
Mdaaa преди 3 години
Щото сте кухи в София и не знаете, че по-големите птици изябдат по-малките.
76
2
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Намалете дроновете в спалнята на бат бойко и ще се нормализира работата с врабчетата.
75
22
 
25
 
! Отговори
Не били чайки преди 3 години
Най ми били дроновете на пилотчика резидент
74
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете чайките и гларусите от градовете,те ще изядат всички останали птици,яйца,малки животни,врабчета,лястовици,жаби,гущери,всичко,това са крайно нагли и агресивни животни,вредни за градове без море и океан!А малките птици,гущери и жабите са полезни,защото се хранят с насекоми,ларви и вредители и така се предпазват флората и засятите посеви!
73
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гълъбите са хищни и се хранят дори с врабчета,а чайките+гларусите са най-нагли и също са хищници,хранят се с врабчета,гълъби,малки животни,може дори котка да нападнат или да ви откраднат храната,ако е отвън на терасата!
72
2
 
19
 
! Отговори
Честно преди 3 години
Чайките не са балами. Не могат да търпят чалга и да летят сред бетон и затова решили да стават софиянци.
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гларусът не е вегетаранец а хищник яде жива прясна риба като няма се задаволява с *** и яйца на птици, самите птици и малките им ,и и дори мишки и гълъбии -ютюб е пълен с такива клипове
70
0
 
22
 
! Отговори
Болярин преди 3 години
И във Велико Търново от 2-3 години се появиха двойка гларуси. Сега вече са повече!!
69
3
 
22
 
! Отговори
Потомствен софиянец преди 3 години
Тази година не видях лястовици да гнездят по ъглите на прозорците. За първи път от 12 години.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Москва преди десетилетия на Червения площад беше пълно с огромни черни врани. И покрай висотките, особено МГУ.
67
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ами щот не са ръсили със сол против кроко ... чайки.