Цените на имотите в София скачат ежегодно с 8%

Идва модата на предградията
23 юни 2020 22:53,
70

През първото тримесечие на тази година България се изкачва с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, като заема 18-о място сред 56 страни, с годишен ръст от 6,2%. В края на миналата година страната ни заемаше 23-то място в същия индекс.
Още по темата

Март и април намаляха значително запитванията за покупка на ново жилище, но това беше пауза. Последният месец и половина нивата се възстановяват. Това посочи за "Денят ON AIR" инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите му е имало редица запитвания за намаляване на цените в дните на криза.

"Цените на жилищата се определят от търсенето и предлагането. В момента търсенето е по-голямо от предлагането", допълни той.

Цените на жилищата е важен въпрос като цяло в развитието на едно общество.

"За да паднат цените, това няма да стане заради пандемията. Трябва да е по-либерален режимът за издаване на разрешителните за строежи, но има голяма съпротива. Когато предлагането е повече, качеството се качва. Трябва да има и повече терени за строене. Самите терени са много скъпи. Предлагаме да се регулират нови територии", обясни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

Шопов допълни, че световната тенденция е да продължават хората да живеят по градовете и жилището е най-сигурният финансов остров. Цените скачат със 7-8% в София на година. Тенденцията с живота в предградията ще дойде и тук, защото е по-привлекателна, прогнозира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
37
 
! Отговори
Boto преди 3 години
В цял свят цените се свиват, падат и има криза с имоти само у нашата китна държава се вдигат със 10% на година. В Англия цените са поднали повече от Голямата рецесия.То бива бива ама толкова платени статии тези седмици за имоти не е имало. Апартаменти си седят на безумни цени от 3 месеца и повече не знам как цената се формира на база търсенето.Ще изчакам още 4-5 месеца да удари още малко и ще се забавлявам гогава. Край на безумните кредите на 100+ процента и 80% от заплатата
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво търсене, край мен само хора, които я безработни, я бизнесът им фалирва, чуят се как да вържат двата края, кой ще ти купува имот в тая ситуация. Реклами на имоти на всяка крачка... когато започнат отвсякъде да ми обясняват колко изгодно е да си купя, явно след 1-2 г ще е доста по-изгодно. Чувам, че и мераклии за наем няма, народът верно се изнася от големия град, а вечер половината прозорци на блоковете тъмни. Ама какво ли разбирам аз, един никой съм, нека професионалистите кажат за ръста.
1
8
 
54
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Стига вицове!!! Какви ги говорите като хора не останаха в тази страна. Тови си е чиста измама...