Училища пренебрегнаха уседналостта за прием в първи клас

Закриват се паралелки заради липса на кандидати
1 юли 2020 08:24, Елка Василева
8
Училища пренебрегнаха уседналостта за прием в първи клас
Снимка: "Монитор"

Столични училища отсвириха принципа на уседналост за приема в първи клас след трето класиране и започнаха да приемат кандидати до запълването на свободните места, пише „Монитор“.

Те са в технологично нарушение и ще им бъде направена проверка, обясни шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева.

Свободните места след трето класиране бяха обявени на 24 юни след 18 часа на сайтовете на всички столични училища. При наличието на такива там е трябвало да бъде поместен и срок за подаване на заявления за участие в четвъртото класиране, да се обяви кои са класираните ученици и едва след това да започне записването на приетите с всички необходими документи, уточни Кастрева.

В столицата след трето класиране свободните бяха останали 1460 места. 17 от тях са в 7-мо СУ „Свети Седмочисленици“, като те ще бъдат заети от най-бързите първокласници, без да има четвърто класиране. „Заявленията за попълване на свободните места, придружени с необходимите документи, се подават в канцеларията на училището от 25.06.2020 г. до запълване на местата“, пишат на сайта от школото.

38 ОУ „Васил Априлов е разполагало с още четири места след трето класиране, обявени на 24 -и юни. За тях също не е направено класиране, а на сайта е посочено, че ще бъдат запълнени от 25-ти юни до 14-ти септември. Още в първия ден от училището съобщават, че всички бройки са заети, без да е посочен списък с класираните хлапета.

„Не е правилно да няма информация за родителите кои са приетите деца, към коя група спадат“, смята шефката на столични инспекторат. 12 места е имало и в 30-то СУ „Братя Миладинови“, но от сайта на школото става ясно, че всички те вече са заети, въпреки че няма информация до кога се подават документи за участие в четвъртото класиране. 122-ро ОУ „Николай Лилиев“ също имало още 12 места за кандидат-първокласници. От сайта на школото обаче е посочено, че такива няма.

Шефката на образователния инспекторат обясни, че срокът за подаване на документи, класирането или записването може да бъде и в рамките на 1-2 дни по преценка на училището, но такъв задължително трябва да има. Кастрева посочи, че майка е подала сигнал срещу 73-то училище, че срокът за събиране на документи е бил твърде кратък.

„Това не е нарушение, защото информацията за срока е обявена на сайта на училището. Ако има интерес, тя ще провери. Проблемът е, ако не се обявява време, за което да се подават заявления“, подчерта шефката на столичния инспекторат.

40 от столичните училищата вече са запълнили на 100% обявения си прием за първи клас. В други обаче има твърде голям брой свободни места и заради това директорите ще редуцират броя на паралелки, които ще стартират на 15-и септември. С по-малко от предвидените класове ще започнат 39 СУ "Петър Динеков" , където свободните места след трето класиране са били 88, 113 СУ "Сава Филаретов", където трябва да се запишат още 34 деца, още 32 кандидати трябват пък за 140 СУ "Иван Богоров", 162 ОбУ "Отец Паисий" има 42 бройки. Кастрева увери, че ще има места за всички кандидат-първокласници, тъй като има достатъчно свободни места и в останалите столични училища. Имало и школа, в които е имало увеличение на паралелките или децата в един клас.
 


8
Още от София
Емблематична улица "Цар Иван Асен II" в София оживява във филм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
. преди 6 дни
Който се е сблъсквал с класирания по ясли, детски градини и училища в по-големите градове знае че е пълна свинщина. Конкретно за София има разписани правила, които винаги се пренебрегват (смяна на адресни регистрации, местоработи, спонсорства, рушвети, шуробаджанащина ) и който успял, успял. В крайна сметка родители с принципи с невъзможност да правят такива неща страдат. А кой от всичките институции не си върши работата оставам да отгатнете вие - Инспекторат, МОН и районните кметове
5
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 6 дни
Какво е "школо"? Това да не е "ещиличу" на родния диалект на авторката?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И каква ще е санкцията за директорите - нарушители?
Защото те са такива, нали? И се възползват от служебното си положение, твърде вероятно заради лична облага.
Докога?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
като им се плаща на бройка така ще е
2
0
 
2
 
! Отговори
кака Сийка преди 6 дни
Тя Кастрева отдавна кастри в образованието!
1
0
 
13
 
! Отговори
родител преди 6 дни
Училищата НЕ са в нарушение. Кастрева да си погледне графика на дейностите по прием в първи клас, издаден от Инспектората по образованието, т.е. от нея. Там си пише черно на бяло, че останалите незаети след трето класиране места се заемат до 14. 09. Нищо не пише за четвърто класиране или критерии, по които да става това записване. Така, че ако има нарушение, то е на тези, написали графика, а не на директорите, които стриктно го спазват буква по буква!