Въпреки коронавируса цените на имоти в София растат

В "Манастирски ливади" жилищата се купуват с почти 8% по-скъпо
6 юли 2020 09:54, Петя Славова
47
Въпреки коронавируса цените на имоти в София растат
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки пандемията от COVID 19  цените на имотите в столицата не са спаднали, а на места дори са се покачили.

Жилищата в "Манастирски ливади" се купуват със 7,69 на сто по-скъпо през март и април тази година спрямо същите месеци на миналата, предава "Монитор", позовавайки се на Адрес недвижими имоти. В момента двустайните се продават средно за 84 400 евро, а преди година са вървели по 78 300 евро.

Причината за скока на цените е, че новият квартал се очертава като най-предпочитан за покупка на жилище. В топ 5 на най-продаваните имоти през тази година са още "Овча купел", "Младост", "Витоша" и "Люлин". Въпреки че жилища се търсят и купуват в тези райони, там цените са паднали. Най-голям спад има в кв. "Витоша", където имотите са с 16% по-евтини спрямо година по-рано. Така от 89 700 евро двустайните са паднали на 75 500 евро.

Квартал "Люлин" е втори по спад на цените, където жилищата са поевтинели с 11,5 на сто и вече може да се купи двустаен за 46 000 евро. В „Овча купел“ пък намалението е с 8 на сто, а в "Младост" цените са паднали с 0,5 на сто.

Данните от Агенцията по вписванията за месец май показват 21% спад на сключените сделки в София и 30% в страната спрямо 2019. Това е подобрение в сравнение с предходния месец, когато беше отчетено понижение с 55% на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
6
 
! Отговори
Чоки преди 3 години
Купувачите, които изчакат нормалните цени с около 30-50% надолу, ще ударят джакпота. В момента е глупаво да се купуват имоти. Търпение му е майката.
39
2
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Преди да тръгнеш да продаваш покрита градска собственост, първо поискай данъчна оценка. Много хора знаят старите данъчни оценки на имотите, които са наследили от родителите си. Силно ще се изненадаш, когато чуеш актуалната.Брокерите имат представа от актуалните оценки и ако са шмекери, с цел да осъществят сделка казват на продаващия, че е реална цена, по-ниска от данъчната, а на кандидат-купувачът: "Намерих едни, които бързат да продават и са доволни на цена, по-ниска от данъчната оценка."
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи отвъд голямата вода(САЩ)хората отчитат спад от над 50% в броя на сделките, и над 20% спад в цената на жилищата,тук у наше село(софия)виждаш ли,цената на копторите "растяла"И как да не ви повярва човек!
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Не знам как е в Сао Паоло, но в Кьолн или Дортмунд има такива!"Ами то в Кьолн и Дортмунд чужденците са 30-40%. И повечето чужденци не са дошли от центъра на Париж, а са дошли от някое балканско или арабско гето.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А има ли кой да ги купува?
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В квартала няма общинска земя, затова няма и няма да има алеи, парк, училище, спортни площадки и т.н. Далече от всичко, т.е. всеки ден ще се губят часове за ходене до работа и училище. Без градски транспорт в квартала, разбира се. Добре, че повечето жилища са празни, иначе не знам къде ще паркират колите, къде ще се движат хората. Представям си жена с детска количка да минава през квартала... Купувайте там сега, а какво сте купили ще разберете, като тръгнете да го продавате.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има все още някакво търсене, но това е защото все още банките лесно отпускат заеми, а балъците в БГ, са много. Скоро тия дето последни са купили със заем и не само ще ядът големия.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34Не знам как е в Сао Паоло, но в Кьолн или Дортмунд има такива!.
32
2
 
0
 
! Отговори
ha преди 3 години
Е да, ама тези къщи са на отстояние, колкото някое Пернишко село. в с.Бели Извор например, също толкова голяма къща, ще е 40-50 хил долара и то ако е хубава. Без да търпиш ужасната жега в Тексас. И без черни да са ти шефове, а ти -трета категория емигрант.
31
3
 
6
 
! Отговори
agennt преди 3 години
До АнонименКакви са тия хроми дето пазарували апартаменти ? В Южна България може би но тя и без това е отписана. И още нещо - на хромите няма да им стигне златото да изкупят България. Не се плашете толкова. Явно има желание да я разпарчетосат България но за това са си виновни хората които си зарязват родината. Ще дойдат други хора и ще заселят опразненото.
30
4
 
5
 
! Отговори
Фернандо Йеро преди 3 години
Аз купувам само в Испания сгради около 1965-1970 строени перфектно качество тънки стени големи помещения слунце 300 дни в годината 40 милиона туристи на година като дойдат хорни путаци е стой и гледай ... а *** търпи чекмедже ага и робовладелците ине ерна стрида в софийската маршрутка .Испания е втората най-посещавана страна в света да кажа на Ангелкова.
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда защото таканаречените престижни квартали като този на снимката кв.изток по-скоро приличат на работническите гета в сао паоло бразилия
28
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименникой на запад и не само там не купува апартаменти,за да живее в тях,а за да ги дава под наем.жилищата в подобни коплекси в огромни сгради навсякъде в света са временно решение и в тях живечт най-бедните и тези на социални помощи.само бай *** си мисли,че да купи апартамент в манастирски ливади е много престижно.аз имам приятел,който си купи панелка в слатина със заем от 120 000 лв за период от 30 години и сега не може да се говори с него...мисли си,че е голямата работа.
27
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си купиш апартамент в България е все едно да ги хвърлиш тия пари в печката.Деца ли ще отглеждаш тука, здравословен живот ли ще водиш, старини ли ще живееш?!? Територията не става за нищо освен да преживееш ден за ден.И отгоре на това цените растели. Да се смееш ли, да плачеш ли?
26
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запазете си парите. Цените ще паднат, а със спестеното запишете един курс по мангеш, турски или арабски - ще ви е полезен.
25
3
 
22
 
! Отговори
Animal преди 3 години
За този "Слънчев бряг 2" не давам повече от 600 евро на квадрат.... Това не е квартал а поляна, без никаква инфраструктура.... Къде са училищата,детските градини, спортните площадки, транспорта, тротоара и пътищата ?
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена няма да има на кого да прогават ела да видиш ромите какво правят...пазаруват имоти в цялата страна за жълти стотинки.
23
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по-нагли в лъжите си стават
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименвсички български демографи са категорични-опразнена българия няма да остане незаселена,тя ще се напълни рано или късно с хора,но те няма да са българи.турция,русия и сащ ще се погрижат за заселването на небългари на тази територия.
21
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До agenntЦената на една стока не е абсолютна. В България населението намала с близо 20% за последните 30 години. Пълно е с празни жилища и с жилища където живеят само пенсионери. В някакъв момент пенсионерите ще почнат да умират и наследниците им които живеят в Западна Европа и САЩ ще почнат да продават и няма да има на кого да продават. С такива предпоставки цените няма как да са високи и няма как да растат след изчистване на инфлацията.