В София на места паднали 100 литра на кв. метър снощи

И все пак това не било необичайно, силни бури ича често
10
В София на места паднали 100 литра на кв. метър снощи

София бавно се възстановява след неочаквано силната буря и пороен дъжд от понеделник вечерта. На места са паднали около 100 литра дъжд на квадратен метър.

Въпреки изненадата от силната буря за повечето софиянци, според синоптиците подобна стихия не е необичайна за града.

"Редовно се случват наводнения в София почти всяка година, но с различен интензитет, мащабът обикновено е малък. Виждал съм големи павета, изровени от водата – няколко пъти за последните 40 години", каза климатологът проф. Георги Рачев.

Освен запушени шахти, основната причина за наводнението е поройният дъжд.

"Официалната станция в "Младост" на НИМХ отбеляза 6 литра на квадратен метър. В "Орландовци" – 46 литра на кв метър, "Княжево" – 82 литра на кв метър – за час и половина – литър в минута", допълни климатологът.

Подобни гръмотевични бури обаче са неочаквани и не могат да бъдат предвидени.

"Развива се за много кратко време и е свързано с така наречената суперклетка. Тя се вижда на радара 15 минути по-рано и да предположиш какво ще се случи. Как ще мине, колко време - въпрос на шанс", каза още проф. Рачев.

Добрата новина е, че дъждовете спират, следват няколко хладни дни, но краят на месеца се очертава доста горещ.

Повече във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: софиябури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е една лъжлива новиина, няма нищо такова, просто повече вода се е събрала на определени места, а защо е така, питайте Фандъкова.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след като не е необичайно, къде им е инфраструктурата?Коритата на реки и канали са твърде малки например. Дайте снимка например на реката, която минава през Кюстендил. Вижте какво корито са оставили и какъв е потокът сега. Правено е с мисъл. Защото навсякъде са имали опит с приливни вълни. Но софиянци са безпаметни. Строи се. за да има моментна печалба, а не за да е трайно и приятно.
7
0
 
2
 
! Отговори
софийски селяни преди 3 години
До ПУРКОНа ви софийско жителство - столичани!
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VКакво искаш?Опозицията на ГЕРБ предлага война и смърт,докато Нинова е начело на БСП не можем да изберем БСП,само Гергов предлага мир и мирно съществуване, опонентите на ГЕРБ(не само Нинова,но и други партии) предлагат война и пълни гробища!Не можем да изберем такова нещо и да страда народа!
5
1
 
4
 
! Отговори
ПУРКО преди 3 години
ПЪК У НАШ Е СЕЛО НЕМА НИ ЕДИН ЛИТЪР ВСИЧКО ИЗГОРЕ.
4
2
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
герб ще развият плувните спортове в София :) В 21 век не можело да се оправи отводняването на богат град като София .Ами като са толкова неможещи да се махат .Има много по можещи от тях ;) А и тиквата е дърт вече .Трябва си по млад и енергичен човек като Костадин Костадинов ,а не някъв дърт комунист дет не иска да си връща партиината книжка щото е службогонец .Аман от нагли комунисти.
3
1
 
4
 
! Отговори
Ако преди 3 години
Почвате да плувате, драснете, за да Ви донесем плавници и шнорхели.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
силни бури ича често???????????????????????????????????????
1
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости! Тия и понятие си нямат колко е 100 литра. Паднаха не повече от 25 литра. А станаха наводнения ,заради кметицата от ГРОБ. То неможе само да се краде,а да не се потдържа и прави инфраструктурата.