5 електробуса с променлив маршрут ще обслужват София

ЕС финансира проект за по-чистия въздух в столицата
9 юли 2020 22:55, Павел Гълъбов
14

Проект за чистотата на въздуха в София ще получи финансиране от ЕС в размер на близо 4 млн. евро. За първи път в Европа ще бъде приложена концепцията за "зелен обществен транспорт по заявка" и то у нас.

Председателят на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС Лорита Радева заяви пред "Денят ON AIR", че изчистването на въздуха ще се постигне чрез привличане на хората към градския транспорт.

"В проекта ще бъдат включени 5 електробуса. Те няма да имат фиксирани маршрути. Ще се определят от търсенията и заявките на гражданите", обясни тя.

Хората ще поръчват иновативните електробуси чрез мобилно приложение.

"През мобилно приложение ще могат заявят търсене. Искаме градски транспорт, който да амбицира хората да слязат от автомобилите си. Маршрутът ще се избира от гражданите", каза още тя.

Лорита Радева посочи, че над 90% са подменените тролеи в градския транспорт. Основната задача е градският транспорт да предлага по-добри и по качествени маршрути, с по-малко преминаване.

"Постепенно личният пример ще увлече повече хора", смята тя.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
3
 
! Отговори
Ин то дъ Трап преди 1 месец
Веднага се вижда че това гроззилище е от герб!
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв полет на научната и екологична мисъл и технологиите "За първи път в Европа ще бъде приложена концепцията за "зелен обществен транспорт по заявка" и то у нас."
Истината се познава в сравненията. Москва до средата на тази година получи от КамАЗ 100 нови електробуса. До края на тази година Москва ще получи от КамАЗ още 100 нови електробуса. Освен КамАЗ електробуси в руската столица достава и друг мощен руски производител - ЛиАЗ. Освен електробуси руснаците произвеждат и автобуси на СПГ.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Баровеца-СФ

Каква кола караш?
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До STOP
Спри се и прочети, бре. Финансирането е от ЕС. Какво не разбра? Да кажем, че не ни трябват, а? Ще ни се зарадват и ще дадат парите на друг. Никой нищо още не е обяснил за маршрутите, цените а ти пак си запял ограбват ни.
6
1
 
1
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 1 месец
Абе я се .....бе измамници!!! Писна ми да ме лъжете! Какви са тези милиони! Направихте ми данъка на автомобила 200лв.,който автомобил е на газ и видимо на прегледа показва минимално замърсяване! Защо ни крадете парите????
5
2
 
4
 
! Отговори
STOP преди 1 месец
Фандъкова пак е направила някава Корупционна Схема .
4 000 000 евро за 5 Автобуса - те струват по 250 000 евро на Свободния Пазар - тоест може да се намали Цената до 200 000 евро .
И какви са тези Глупости за Заявки на Пътници ? Това е Върха на Ограбването - ако има заявка от 150 човека , ще се пуска Автобус .
Гешев , време е да се намесиш в София .
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спазва ли се,1, 5 м дистанция. Ако не, защо не?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези средства меже да се използват по-добре, но от ЕС искат да им купуваме бусовете.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия 5 буса ще изчистят въздуха, добре.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Градският транспорт при епидемия трябва да го спират и да насърчават хората да пътуват безопасно с личните си автомобили. Какви заявки, какви автобуси?!