Фандъкова затяга мерките в София, 115 болни от коронавирус са в болници

Засилен контрол за спазването на мерките в столицата
119
Фандъкова затяга мерките в София, 115 болни от коронавирус са в болници
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова свика заседание на Общинския оперативен щаб за ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщиха от Столична община.

По данни на директора на Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Пенчев в последната седмица се регистрира устойчив ръст на броя на заразените и настанените в болница. Към 9 юли в София са хоспитализирани 155 души, от които 27 са в интензивни отделения.

Още по темата

По време на заседанието са обсъдени конкретните дейности, които се пред приемат за изпълнение на новата заповед на министъра на здравеопазването.

От утре, 10 юли, се забраняват посещенията във всички дискотеки, пиано-барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечение на закрито. Посещенията се допускат само на открити нощни заведения при заетост до 50% от общия капацитет на местата и при спазване на дистанция от 1.5 м.

Не се разрешават групови празненства на открито и закрито с повече от 30 присъстващи.

Културните и развлекателни мероприятия, в това число, театри, кина, концерти, сценични прояви, могат да се провеждат при заетост до 50% от общия капацитет на местата и при спазване на дистанция от 1,5 м.
Конгресно-конферентните мероприятия, семинари и изложения също могат да се провеждат при заетост до половината от местата.

Без публика ще се провеждат всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и закрито, с тренировъчен и състезателен характер.

Забраняват се посещенията на външни лица в лечебните заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Преустановяват се присъствените учебни занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие и в специализираните обслужващи звена от системата на предучилищно и училищно образование, и висшите училища.

Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи засилен контрол за спазването на въведените противоепидемични мерките на обществени места. Продължават проверките за носене на предпазни маски в градския транспорт. От утре съвместни екипи на СДВР, РЗИ - София и БАБХ ще проверяват търговски обекти за осигуряване на нужната дистанция и носене на предпазни маски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да светна всички идЕотЕ тук!!!Маските не са да пазят вас !!!С маските пазите дригите хора!!!!!!!!!!!Лошата новина е че ако сте заразени се самобетонирате с маската до състояние на амог.А градският и всяакъв друг обществен транспорт трябва да бъде спрян до пълното изчезване на короната.Това е положението за добро или за лошо.Пазете се!!
103
6
 
6
 
! Отговори
? преди 3 години
Йордана да иде с маска на уста да се повози в градския транспорт да видим колко време ще издържи.-----И какъв е толкова сложният проблем? Возя се с маска, поставена НА НОСА, по 20-30 минути. Въпросът е да не си отваряш устата и да дишаш само през носа. От устата като лъхаш маската се запотява и омирисва.
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йордана да иде с маска на уста да се повози в градския транспорт да видим колко време ще издържи.
101
5
 
5
 
! Отговори
tc tc tc преди 3 години
Хубаво връщате мерките, ама нищо не казвате за протестите. В момента се провеждат протест и контра-протест, за да може президента и премиера да си мерят чурките. Тях няма ли да ги забраните като са масови мероприятия?
100
6
 
1
 
! Отговори
gery преди 3 години
До ВъзмутенТя не е виновна за нищо!
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 104а може би е , защото преди уиците се миеха редовно (дори и най-малките) поне веднъж седмично ? Говоря за лятото
98
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До софиянецТАКА Е ЗАЩОТО ХИЛЯДИ *** ОТ ПРОВАНСА ЗАТЛАЧИХА ХУБАВАТА НИ СТОЛИЦА ! ПРЕДИ КАТО БЯХМЕ ПО - МАЛКО ХОРА НЯМАШЕ ТАЯ МРЪСОТИЯ И ПРАХОЛЯК !
97
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАЯ ДАСКАЛИЦА ДА СИ ВЪРВИ НА СЕЛО
96
14
 
3
 
! Отговори
ВИРУСЪТ Е ИЗМИСЛЕН преди 3 години
МАНГЪР- ИМА СВЕТОВЕН ЗАГОВОР СРЕЩУ БГ, ЗАЩОТО ЗЕЛЕН ЧОРАП ЗОВЕ НА ПРОТЕСТИ, А ЧЕРЕПА ГИ ПЛАЩА, ТА НЯМА ВИРУСИ, ТЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ОТ ХОРА ДЕТО НЕ РАЗБИРАТ ОТ ВИРУСИ, А ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОБЯВИ, ЧЕ В НЕДЕЛЯ ЩЕ ПРИЕМАТ БГ В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА- Е ХАЙДЕ ОТИДЕ БИЗНЕСА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ- ГЪРМЕНЕТО НА БАНКИТЕ И КРАЖБИТЕ НА МАНДРИ- ТА ДРУГАРИ ВСЕКИ ДЕН НА ПРОТЕСТИ- НИЩО НЯМА ДА ВИ СТАНЕ.
95
2
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
До: номер 100То само улиците да бяха немити, цвете щеше да бъде!Цяла София е заприличала на Могадишу, столицата на Сомалия!Отивам оня ден до контейнерите за отпадъци, гледам - този жълтия, за метал и пластмаса килнат настрани, отдолу няма дъно и всичко прелива на улицата, да не уточнявам какво точно.От другите кофи, препълнени с хранителни отпадъци се носят миризми на гнило и развалено и хвърчат мухи!А конярите с каруците ги наобикалят. Не корона, ами чума може да хванем от тях!!!
94
1
 
14
 
! Отговори
nat преди 3 години
Първото нещо, което кметицата трябваше да направи е да измие улиците.
93
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ви допари на предателските гелреберастки крачета, че и довечера ще мятат по вас и ще ви гонят, вдигате бройки ли? Затягате мерки? Искате да забраните на хората да недоволстват справедливо против шайката ГРОБ, загробила България?Няма да стане! Не вече! Стига!
92
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
115 в болница Х 1200 лв пътека = 138 000 лв от здравната каса. Други пациенти на болниците не им трябват - само коронавирус и колкото се може по-дълго и живота е сладък
91
10
 
40
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Единственото което трябва да се затегне е въжето около врата на фандупкова
90
22
 
27
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
115 души са ЗАПИСАНИ като болни от измисления вирус,незначителна подробност на пръв поглед,другарко Фандъкова?
89
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Германска пивоварнаКоя зодия си?
88
15
 
9
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
До HandelМанипулации - в целия свят 10-15% от заразените влизат в болница, ама в целия свят!Та за софия дето се изсипват всички болни на БГ-я: айде 100 на ден по 2 седмици = 1400, колко са 10-15% от тях - май 155 души са доста реални. За Или и ти си мислиш, че нас не ни лови, щото пием ракия. Аман от неграмотни ***
87
6
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименкакво означава "Регистрирани и реално заразени"?..След като си РЕГИСТРИРАЛ 115 по каква "формула" изчисляваш "реално заразените"?..Как си разбрал,че отношението е 1:10,като "реално заразените" НЕ си ги регистрирал?!..Знаеш ли как му се вика на това "правило"?..-"Едно към гьотири"..СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ!И едно е "заразен",съвсем друго-БОЛЕН!..А в закона за епидемията се визират ЗАБОЛЕЛИТЕ-тези със съответните симптоми!
86
7
 
47
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 88:Айде стига с тоя манипулации - "заразени" не означава нищо. Всеки един човек на Земята има по всяко време в себе си милиони различни вируси и бактерии, но това не го прави болен.
85
8
 
32
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Към 9 юли в София са хоспитализирани 155 души, от които 27 са в интензивни отделения."Т.е тези 155 души не са болни, но заемат местата на истински нуждаещите се, и са в болницата защото здравната каса плаща по 1200 лв, а не трябва да се прави нищо.