Премахнати са 379 рекламни билбордове в София

Ще се чистят и неестетични графити
21 юли 2020 04:00, Анисия Иванова
8
Премахнати са 379 рекламни билбордове в София
Снимка: БГНЕС, архив

От улиците на София са премахнати 379 големи рекламни елемента, в това число 184 билбордове до 12 кв. метра, 20 рекламни елемента тип мегаборд, 30 LED екрана, които за забранени във външна среда, защото пречат на шофьорите и други. Данните са на Столичния инспекторат от началото на 2019 г., когато влязоха в сила новите в наредбата за рекламната дейност.

Работи се по премахването на различен тип съоръжения от жилищните сгради, които са опасни за преминаващите хора.

Положителното е, че от началото на 2020 г. няма установен случай на незаконно разположен билборд, съобщи пред БНР Иво Пенев, който оглавява „Контрол по рекламата“ в Столичния инспекторат.

Той припомни, че в София са приети правила за отстояния на рекламните съоръжения от кръстовища, светофари и пътни знаци.

Има случаи, когато предвидените рекламни съоръжения се изпълняват както трябва, но при монтираните им се завъртат, допълни Пенев. Той посочи, че това най-често се случва с указателно-информационни табели по уличните стълбове. Те не бива да се разполагат на стълбове, на които има светофари или пътни знаци, обясни контрольорът.

Случва се такива елементи да бъдат зарязани или изоставени дори след като съответната фирма е спряла да плаща наем или се е преместила. Понякога тези табели стават опасни, защото не се поддържат.

През последната седмица са отстранени 40 такива информационни и рекламни елементи. Ще продължат действията в посока на намаляване на т.нар. визуален шум в градската ни среда, подчерта Иво Пенев – както на рекламни елементи, така и на неестетични графити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Чудех какъв бил проблема на София, а той бил визуалния шум.Така се притеснявах,че е липсата на канализация, неподържана инфраструктура( изкл. новостроящата се към техните комплекси с общински пари),бездомните кучета( и коне в крайните квартали),новосвормираните гета от избиратели и т.н и т. н.Ох олекна ми( а дали не е защото ходих до тоалетна)!
2
0
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ са Мафия преди 3 години
По сигнал си пращат полицаи и не само арестуват а направо съдят който им е кеф което е далече от който трябва и не им трябва основание нито доказателства пък свидетери да искаш наркомати от урицата
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къде се скри Джипси Куин бе?