Ще се превърне ли София в голям платен паркинг?

Разширяването на зоните коментират Борис Бонев и Иван Таков
22 юли 2020 10:09, Ния Христова
59

В София се предвижда част от "зелената" зона в София да се превърнe в "синя". По този начин местата за платено паркиране в центъра на София от 5 хиляди ще се увеличат на 12 хиляди. Транспортната комисия отхвърли доклада на общинския съветник Борис Бонев, в който бяха част от предложенията на мнозинството, но и забрана за движение на каруци в София, намаляване на служебните паркоместа на институции и др.

"Заедно с моя екип и Центъра за градска мобилност разработвахме проект за реформата на наредбата, в която са регулирани зоните за паркиране. В него предвиждахме и много други неща, не само разширяване на зоните, например премахването на служебните абонаменти. Това ще освободи стотици места в центъра на София, места за доставки, възможност за уикенд зони в квартали, в които има сериозно натоварване през уикенда", каза  Борис Бонев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той заяви, че проблемът се е появил, когато от ГЕРБ са внесли контрапредложение.
 
"Един изключително осакатен и орязан доклад, в който те единствено искаха механично увеличаване на зоните - без никакви реформи, никаква прозрачност и отчет къде ще отиват парите от зоните. Моят доклад беше отхвърлен, а техният ще си го приемат с мнозинството от ВМРО, ГЕРБ, Атака, СДС. Аз няма да го подкрепя, защото не е това целта - само механично увеличаване на зоните и прибиране на парите", допълни Бонев.
 
Според общинския съветник от БСП Иван Таков София не трябва да се превръща в един голям платен паркинг.
 
"Това още през 2013 г. го казах на ЦГМ, защото безцелното разширяване на зоните, без никаква мисъл за паркинги, е безумие. Това решава един малък локален проблем и го прехвърля на съседната улица. Затова ние не подкрепихме доклада, внесен от управляващото мнозинство, не подкрепихме и доклада на г-н Бонев, въпреки че в интерес на истината в неговия доклад имаше някои добри идеи", посочи Таков.
 
Според него, с доклада на ГЕРБ ЦГМ ще прибира 8,9 милиона повече.
 
"Правят се опити "Съборна" да стане пешеходна зона. Имаше и идея през уикендите някои други улици да станат пешеходни. Дори ние го подкрепихме това, въпреки че ефектът е изключителен спорен", каза още общинският съветник от БСП.
 
Той изтъкна и нуждата от изграждането на паркинги. 
 
"За съжаление, няма да изграждаме паркинги. Предложих доклад за изграждане на 10 монтажни паркинга в кварталите с 6 месеца обследване, терените са перфектни за подобен вид конструкции. Но управляващото мнозинство не желае този доклад да бъде подкрепен", коментира Борис Бонев.
 
Независимият общински съветник подчерта, че "синята" и "зелената" зона са един от механизмите за регулиране на паркирането и намаляване на хаоса.
 
Таков смята, че в този случай ясно се вижда липсата на ангажимент от страна на "Столичната община", въпреки че за пореден мандат това е приоритет на кмета.
 
"Преди 10 години беше обещано, че с парите от "синята" и "зелената" зона ще се строят паркинги и ще се инвестира в градския транспорт. Справка показа, че 0% от парите от паркингите отиват в градския транспорт, а паркинги не се строят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Ганчо Балкански преди 3 години
много може да сме прости обаче парите в капитализма вървят след продукта. Много сте сбъркали ако си мислите че парите сме длъжни да ви ги даваме предварително, а не за свършена работа. Чертането на линийки не е работа. През зимата пред нас гледам един с жилетка ходи да събира пари а други с една кола фърчат да слагат скоби - а на улицата сняг до колене и колите буксуват. Питам го : абе човек ти като така напразно се разхождаш що не вземеш една лопата да изчистиш снега па тогава да искаш пари?
36
2
 
0
 
! Отговори
stiling до махленска преди 3 години
Пич дай да направим една друга сметкаОбщинска детска градина с 100 деца. Такса на месец 60 лева 100x60=6000лева приходРазходи:Поне 8 души персонал x 800-900 лева с осигуровки =6400леваХрана на дете 6лева наден - 100 деца x 6x100лева x 20дена = 7200 леваРазходи за ток вода парно падръжка поне - 7000 лева на масецИнвестиционни разходи 1 000 000 лева струва една градина /120 месеца( 10 години) - 8500 лева на месецДотук 29100 лева разходи за градината - 6000 лева приходи = 23100 лева загула
35
0
 
3
 
! Отговори
А като казахте преди 3 години
за такса смет - абе как така ще вземат такса смет заедно с данъка на кв. м. Такса смет трябва да е според това, които си изхвърлил и това което си рециклирал да е безплатно или дори да го предаваш в пункта и да ти се заплаща. В края на краищата това не е някаква безразмерна величина, която да не може да бъде оценена.
34
0
 
3
 
! Отговори
махленска сметка -2 преди 3 години
Грубо = 1000 лв. на месец8000 лв. - 1000 лв. = 7000 лв. чиста пара (има software , смс разходи и други, но все пак ми се вижда прекалено много). Печалба (7000/8000) * 100 = ~87%Софиянци, къде сте , това е лудост!А да не говорим ,че при синята зона числата са :16 000 лв. - 1000 лв. = 15 000 лв. печалбаИскаме прозрачност, искаме всички приходи и разходи от зоните да са прозрачни след като се използва общинска земя.
33
0
 
3
 
! Отговори
манолов преди 3 години
кой каквото и да приказва става дума за пари!
32
0
 
2
 
! Отговори
махленска сметка преди 3 години
ок, 100 места зелена зона, които са заети на ~30%(4 часа от 11 часа на ден) са 100x4= 400лв на ден приходи на месец:20 работни дни x 400 лв = 8000 лв. на месецразходи на месец:жилетка на минимална заплата да ходи по цял ден и да следи 100 места - 600лв.боядисване на 100 места с линийки от дъжд на вятър - 5 кутии по 10 лв - 50 лв.бояджията , ако не е пиян - 100 лв.от време на време да се смени някой и друг знак - 200-300 лв.То не се боядисват всеки месец ама да е проста сметкатаГру
31
5
 
0
 
! Отговори
stiling преди 3 години
*** Балкански не разбра, че да има развит, подреден и чист град трябват пари. Без пари вече нищо не става! За да има пари трябват данъци, такси паркиране и тнт. Няма как данък двустаен апартамент с такса смет на година в софето да е 180 лева и да искаш инфраструктора на Виена. *** Балкански иска да живее като в европа но да не плаща нищо, или по точно някой друг да му плати масрафа а за него да е безплатно щото е тарикат!Много удобно е оправданието що да плащам като крадат ама не върви виче
30
3
 
3
 
! Отговори
До az преди 3 години
Ти, бре, философино дървен, правиш ли разлика между частната собсвеност и общинската публична собственост? Ти, тояго, май действително живееш преди сто години. Живей си в прогнилия дървен саркофаг и не изпускай интелектуални зловония и *** мисли в публичното протранство.
29
2
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Е що бе! Значи това си е чиста печалба! Мацнеш 2 пъти с четката за боя, сложиш една табела и това ти носи по 20лв на ден от едно парко място. При това не броим скобите паяците и други! За обикновения пешеходец разлика няма! Колите пак са си там, но пък срещу ле вкаран в синя зона вадиш 100000 а може и повече! Та защо да не се разшири синята зона!?
28
2
 
3
 
! Отговори
az преди 3 години
До Платените зониПреди 100 години никой не си е оставял колата на улицата. Всеки си я е прибирал в двора. Днес 80% от колите са по улиците. Че дори някои и на забранени места! Улиците са за движение - не за паркиране. И то - безплатно?! Ами да дойда да живея безплатно в апартамента ви! Защо да плащам наем - ще ползвам вашия апартамент!
27
3
 
11
 
! Отговори
МАФИЯТА ВЪН! преди 3 години
Това с тези зони е поредната мафиотска схема за крадене на народа с чертането на линиики по земята и обиколики на жилетки на минимална заплата. Гарантирано от ГЕРБ!
26
1
 
3
 
! Отговори
Педро от Каракас преди 3 години
ГЕРБ = гроб !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25
2
 
5
 
! Отговори
ЦГМ преди 3 години
си го карат по социалистически. При капитализма за да получиш - трябва да дадеш. Тука просто трябва да спечелиш изборите.
24
2
 
8
 
! Отговори
Абсолютно преди 3 години
поне от кумова срама да бяха ремонтирали изцяло улиците и тротоарите, където ги чертаят тези зони, поне зимата да ги чистят от сняг. Но не! Също като тези от АПИ с винетките и разбитите междуселски пътища. Да си направят тол система по магистралите и да си ги поддържат, защо слагат камери там където от Тошово време не е пипнато. Никъде по света го няма това безочие - да грабиш без да си мръднеш пръста.
23
5
 
10
 
! Отговори
Платените зони преди 3 години
Отиваш ти някъде на гости, или да си свършиш някаква работа, и трябва да плащаш, за да си паркираш на улицата, която уж е обществено пространство... ! Още малко, и ще почнат да искат пари и за въздуха, който дишаме !!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър Ден Скъпи Гости На Столицата
21
2
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
То нека си ги има зоните, но само да се ограничава престоят на неживущи там, и евентуално да се налагат глоби за превишаване на времето, а не да се таксува като паркинг !
20
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
да.
19
2
 
5
 
! Отговори
ЦГМ преди 3 години
може да взима пари за паркиране в обществени пространство, само ако ги дава за обществени услуги - примерно да направят обществения транспорт напълно безплатен. Едва ли парите, които дерат от шофьорите са по-малко от тези, които получават за превоз.
18
1
 
5
 
! Отговори
ЦГМ преди 3 години
да си направят паркинги в частни имоти, както и хилядите живеещи в централните части. Просто е - купуваш си имот - правиш си паркинг - взимаш пари. Това че имаш някакво политическо представителство, не прави допустимо да грабиш обществен ресурс, че и да се облагодетелстваш с него. Факт е че в ЦГМ цари шуробаджанащина и то не е случайно - там са най сладките пари изкарани от чисто крадене.