Ново проучване на Княжеския лифт срещу 50 000 лева

Опозицията против, парите щели да бъдат похарчени напразно
25
Ново проучване на Княжеския лифт срещу 50 000 лева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Управляващото мнозинство в Столичния общински съвет - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", се готви да отпусне 50 000 лв. без ДДС на кмета Йорданка Фандъкова, за да се наеме външна фирма за проучване на Княжевския лифт. Това е пореден опит да общината да принуди собственика "Витоша ски" да възстанови въжената линия. Според експерти в СОС и представители на опозицията обаче парите ще бъдат похарчени напразно.

Вместо това те предлагат управата на града да търси други начини построеното през 1962 г. съоръжение да заработи отново, пише в. "Сега".

На сесията си днес столичният парламент ще гласува искане на Фандъкова да получи финансиране до размера на споменатата сума "за обследване възможностите за възстановяване на Княжевския лифт в рамките на съществуващите лифтови станции и съществуващите фундаменти".

Докладът вече бе обсъден в три комисии. Две от тях го утвърдиха, но го отхвърли единствената комисия в СОС, в която ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София" нямат числено мнозинство над опозицията - по архитектура и градска среда. Тя обаче не е водеща по искането на Фандъкова и становището й най-вероятно няма да бъде взето под внимание при разискванията днес.

В предизборната си кампания миналата есен Йорданка Фандъкова обеща Княжевският лифт да започне да функционира отново най-късно през 2021 г. По време на дебатите тази седмица стана ясно, че със задачата за възстановянето му се е заел главният архитект на София Здравко Здравков. "Съдебно решение във връзка с лифта ни задължава да изпълним производството като цяло съоръжение. В тази връзка искаме да имаме доказателство, че това е физическо възможно, като възложим на външни експерти да проучат техническата възможност за възстановяването на лифта в съществуващите стълбове", поясни Здравков вчера при дебатите в комисия.

Собственикът на лифта - дружеството "Витоша ски", предлага линията да бъде възстановена, но с изграждането на три нови стълба. "Два от тях попадат в зона за парк, намираща се северно от Беловодски път, а един е в Природен парк Витоша. Това обаче със сигурност е свързано с провеждане на процедура по промяна на Плана за управление на природния парк, което ще отделечи още повече реализацията на проекта във времето", коментира Здравков.

Две от водещите компании в строителството на въжени линии, вкл. тази, която е построила Княжевския лифт, твърдят, че технически е невъзможно той да бъде възстановен в сегашното си трасе. Главният архитект обаче изрази мнение, след като е съществувал десетилетия с тези стъпки, лифтът може да бъде възстановен в съществуващото положение. Той допълни, че такова е било мнението и на експерти от МОСВ и министерството на земеделието. "Желанието ни е на база тази експертиза ние да вменим конкретни задължения на "Витоша ски" да изпълни дадените указания", обобщи Здравков. Той даде да се разбере и че вече е влязъл в контакт с международна фирма, която е изразила готовност да направи проучване.

Общинския съветник от опозиционната коалиция "Демократична България" и бивш директор на ПП "Витоша" Тома Белев опонира, че преди да се пристъпва към действия на терен, трябва напълно да се изяснят правните обстоятелства около Княжевския лифт. Белев поясни още, че според действащото законодателство не е задължително новите стълбове на лифта да се намират на същите места, на които са сегашните, стига да не се излиза от сервитута на съоръжението. "Арх. Здравков се позовава на изказвания на експерти в министерства, но аз се опасявам да взимаме решения за харчене на средства на базата на изказвания. Освен това трябва да се знае с какъв капацитет и как ще превозва хора лифтът след евентуалния ремонт, преди да се пристъпва към следващи действия", коментира той. Експертът от "Демократична България"  Борислав Милчев добави, че е прибързано да се отпускат 50 000 лв. преди да се направи анализ дали може стълбовете да се подредят по друг начин.    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Емил преди 3 години
Много ми се иска този лифт да тръгне отново. Изключително жалко е, че толкова години не функционира. Стискам палци да се разберат и да го възродят, пък кой какво ще прави и колко ще плаща - не знам. Важното е крайният резултат да е положителен и да има лифт, а не ръждясали железа.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Показателен пример, че частника е лош стопанин, а не държавата.
18
1
 
2
 
! Отговори
Трябва да има преди 3 години
закон в тази държава и приватизаторите "Витоша ски" да платят разгодите, които общината прави за да им върши работата. Тук нещо законите май са объркани - наказанието трябва да бъде , не че си направил някакъв ремонт на имота си, а за това че не си го поддържал или си го оставил да се разруши. Както се казва не си имал поведение на "добър стопанин". А не общината да ги гали такива с перце и да им плаща за нещо дето сами трябва да си свършат. Като не могат да поддържат лифта да не са го купували
17
1
 
6
 
! Отговори
Фандъкова преди 3 години
Е паднала на много ниско. ПРЕДИ КРАДЕШЕ стотици милиони, сега е съгласна и на 50000
16
1
 
4
 
! Отговори
любо преди 3 години
Журналистите от ДНЕС измислиха нова думичка КНЯЖЕСКИЯ лифт.
15
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Йорданке , първо оправете пътеките и алеите на Витоша , защото са в БЕЗОБРАЗНО СЪСТОЯНИЕ , пък тогава мисли за лифта !!
14
0
 
10
 
! Отговори
Asd преди 3 години
И после ако цената за едно качване е като на Симеоновския, не благодаря!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно защо не притиснат тариката на Витоша ски , отдавна е време да му вземат правомощията и да му разтурят *** . Унищожи всички съоражения и унищожи туризма на Витоша . Интересно на последния завой към морените има една бариера и надолу някой е приватизирал сграда , но никой не казва на кой е.
12
0
 
4
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Що не ми ги дадоха на мен тези 50 хил. да закърпя някои дупки в живота си.
11
3
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Че какво му е на старото проучване, което е направено от частния инвеститор? Не са платили данък суджук ли?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тия журналисти дали са ходили на Копитото някога, та да знаят как се пише.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не знам да има някъде другаде по света такава опозиция, нещо тези хора имат психически проблеми. Това да не си съгласен с нищо си е патология.
8
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данче, жива и здрава да си, пак ще гласуваме за теб!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дриса по принцип не ги бърка, кое как се пише.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали знаете защо сумата е до 50 хиляди лева? Защото така се заобикаля закона за обществените поръчки и далаверата се извършва директно от правилната фирмичка. Мърля се нещо за половината сума, а останалата част, хоп в чекмедженцето. Кипи безсмислен труд и така е от 44 година до днес.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пише се КняжеВския лифт
4
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОМУНИСТЧЕТА МАМИНИ, ПАК ВИ СРИТАХА. БРАВО НА ФАНДЪКОВА!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50 бона за Фандуца Селското парче са за закуска. Няма да ги погледне. Тя Иванчева играе по надебело
2
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Княжеския лифт с 50 хилки няма да са...опрай от Картоффка.Виж ако бяха 50 милиона,лично Тиквун щеше да се намеси и на...секундата лиффта да тръгне,ама до тогаз...има време,още да...фтасат нещата.
1
0
 
10
 
! Отговори
Филип Фратев преди 3 години
Долу Бойко!Дайте ми пари от 29-те млд. ? за молекулата ми за Ковид-19 иначе я продавам на американците!!!Чу ли Бойко!!!Зиг - Хайл...