ДНСК спря строителството в комплекса "Нове хоумс" на Божков

Разстоянието между сградите - 3 м вместо законните 21
56
ДНСК спря строителството в комплекса "Нове хоумс" на Божков
Снимка: novehomes.bg

След проверка, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП), началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спря изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи на част от строеж / 8 броя сгради / от комплекса „Нове Хоумс“ в София.

Още по темата

Спирането на строителството е след извършена проверка по документи и на място в изпълнение на разпореждане на ВАП, с което  началникът на ДНСК и главният архитект на  София са сезирани да извършат незабавна такава на законността на реализираното строителство в посочения комплекс, състоящ се от жилищни сгради с цел продажба, допълват от пресцентъра на строителния надзор.

Проверката на строежа е извършена от служители в Дирекция за национален строителен контрол на 15 юни и на 13 юли в присъствието на представители на лицето, упражняващо строителен надзор и на строителя, и по документи в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) - СО.

При проверките е установено, че в одобрените инвестиционни проекти по част „Архитектура“ липсват предвидените във влезлия в сила Подробен устройствен план  едноетажни междинни връзки между сградите на комплексното застрояване. Между осем сгради в комплекс „Нове Хоумс“ е предвидено разстояние, значително по-малко от изискуемото. Така например, между две от сградите е предвидено разстояние от 3,00 м, вместо нормативноустановеното разстояние – в случая 21,40 м, представляващо височината на лежащата сграда.

При проверката, извършена от служителите на ДНСК на място на 13 юли е констатирано, че строителните и монтажни работи се извършват и не са завършени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако навсякъде се спазваха 21м - София щеше да е рай
12
2
 
2
 
! Отговори
Bond преди 3 години
До ВСИЧКИ АРХИТЕКТИкак 3 х 3? мене спалнята ми е толкова ! 1 х !
11
5
 
5
 
! Отговори
30 г ТОЛЕРАСТАИЯ преди 3 години
стигат. НОВ НАРОДЕН СЪД, БЕЛЕНЕ 2 и трудово превъзпитание за шайката КОРУПЦИОНЕРИ. Който е бъркал в меда сега да бърка киреч
10
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
А баницата кой я даде?
9
0
 
11
 
! Отговори
ВСИЧКИ АРХИТЕКТИ преди 3 години
на София, кметове и общински съветници по този параграф трябва да лежат. Нови затвори спешно да се проектират с килии 3 на 3 та да се сетят бъдещите управници когато дават разрешителни
8
1
 
20
 
! Отговори
Асд преди 3 години
Интересно защо проверяващите не се разходят из Манастирски Ливади или около бул. Черни Връх да проверят отстоянието на сградите... Не подкрепям проекта, но в София има доста по фрапантни случаи от тези ниски сгради.
7
1
 
17
 
! Отговори
Вярно си е, Елемаг преди 3 години
Когато прибираха доволни пачките за разрешенията да се "дозастроят" и "уплътнят" съществуващите жилищни квартали, не мрънкаха за разстоянията. И затова има предостатъчно сгради, където съседите могат да си подават разни необходими дреболии от балкон към балкон. Когато законите се прилагат "избирателно" и "по целесъобразност", отпиши я тази държава.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се сетиха чак сега? Да не би Божков да спря хранилката на чиновците, дето са му разписали разрешителните? Никой ли не е видял, че дори на хартия има пропуски?
5
1
 
2
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
До 3 мисля че 4 ти отговори вместо мен.
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и черепа е бандит и за затвора ..ама да осъдят тези дето се прибрали рушвета и са дали разрешене и са спали до сега ..чак сега се сетиха ..такива нарушения има безброй в цялата страна но ИЗБИРАТЕЛНО проверяват само който не е с ГЕРБ . Пеевски кога ?
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлемагКъде си видял в София 10 етажни сгради с 3 метра отстояние
2
4
 
25
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
"Така например, между две от сградите е предвидено разстояние от 3,00 м, вместо нормативноустановеното разстояние в случая 21,40 м, представляващо височината на лежащата сграда."Mи ,че ако спазвахте законатрябва да сринете 60% от София бре ГЕРБ-ери :)
1
4
 
33
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Доколкото разбирам, по този случай кметът на София, Фандъкова, трябва да подаде оставка, заедно с чиновника одобрил проекта, а на Божков да му изплатят обезщетение за грешния архитектурен план.