Протестът - за ценности, не за доходи, какво ще се случи?

Как експертите коментират протестната ситуация у нас?
Обновена: 27 юли 2020 21:46 | 27 юли 2020 21:44, Веселина Йорданова
704

"Нов кабинет изглежда вече по-малко вероятен сценарий, ако няма съществена промяна или нова политическа ситуация. Борисов зададе хоризонт - редовни избори. Когато става дума за ценностен протест, не можеш да влезеш в диалог с него", каза за "Денят ON AIR" политологът от "Тренд" Димитър Ганев в коментар на ситуацията у нас.

Според социолога от "Маркет линкс" Добромир Живков, протестът по-скоро е ценностно базиран, а не е социално обособен на хората с по-ниски доходи.

Още по темата
"Трябва да се има предвид, че исканията на протеста са много спонтанни. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи, не виждам потенциални стимули за по-сериозна радикализация на протеста. Съществува риск за повече социални искания евентуално през есента-зимата", посочи Живков.

Психологът Христо Монов се съгласи с тезата, че този протест се отличава с това, че е ценностен. "Хората не приемат това, което се случва в България като стил на управление", добави той.

Ганев допълни, че протестът се е променил с течение на дните, като вече придоби по-капсулиран вид. "В рамките на либералната градска общност видяхме как опитите за лидерство започват да пораждат напрежение между различните групи. Има няколко риска пред протеста - този тип капсулация, някакъв тип конфликти между лидери и идващият отпускарски месец, който ще доведе до отлив", смята политологът.

Добромир Живков отбеляза, че социални мерки не биха повлияли на протеста, но това е превантивна мярка за потенциалната радикализация на по-широки маси от обществото.

"Радев изразява критики, които се споделят от голяма част от обществото", каза още той.

"Хубаво би било да има диалог, но тук конфликтът е ценностен. Това е бъдещето и то се роди от тоталната криза, която коронавирусът нанесе на света и компрометира елитите. Президентът е обединител на нацията, защото застана срещу ретроградното и припозна ценностите на младите. Политическа алтернатива има и тя е смяна на модела на управление", допълни Монов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По мнението на Димитър Ганев, президентът още в първите месеци на този кабинет се е позиционирал като опозиционен център и не е взел ролята на обединител, а по-скоро е "крило в политическата система".

"Протестиращите държат да кажат, че искат да променят системата. Никой обаче не може да посочи коя е алтернативата на системата", подчерта още политологът.

"По последни наши данни 75% от българите не подкрепят посоката, в която се развива държавата. Ситуацията е динамична, нови импулси се появяват и при най-малките действия от управляващите", коментира социологът Добромир Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
477
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГуфуАйде да не си разказваме приказки от 1001 нощ, а:). Който е тръгнал за морето отива на плажа а не пред обшината в Бургас с плакат в ръцете:) Момичето просто си е от агитката на ДъБъ и за това му се плаща. Е, може ни на плаж да отиде след обяд ама това е между другото. Довечера трябва да е в София. На хорцето.
476
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да България готви един псевдо конституционалист Атанас Славов. Погрижили са се за неговото израстване, брой публикации, специализации и "правилни позиции". В същото време той не е част от юридическия факултет на СУ или друг университет. Работи към Философския факултет. Не е бил на нито една месечна среща на конституционалистите в България. Не го познават по разсъжденията му или по приноса му. Той има изключително близки до Хелзинския комитет разбирания за ролята на държавата и гражданите.
475
2
 
9
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 3 години
Клепоухият Руми Грипенов Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
474
1
 
3
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
До Анонимен 547,Не си ме разбрал или по скоро аз не съм се изразил по разбираемо. Абсолютно съм съгласен с това, което казваш. Това е и моята гледна точка.
473
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си президент,който се е заклел в спазване на конституцията,която е парламентарна ,а да искаш смяна на системата-президентска ...?!По брутална жажда за власт не съм виждал !(за измяна да не говорим).Следващият митинг ще бъде за пожизнен президент!
472
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов -ЕвропаРадев- - ЕвразияПросто и ясно.
471
2
 
10
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
До АнонименНяма лошо. Момичето е отишло на море през уикенда. Има възможност и средства, има магистрала, по която да стигне за 3 часа има сигурно и добра кола, с която да стигне. Не знае какво е да спестяваш цяла година за да идеш на море, да хванеш влага с целия този багаж и да пътуваш 6-8 часа или пък със жигулето, което пък в големите жеги ще земе да прегрее, трябва да го чакаш, да доливаш вода и т.н.. Но тя е недоволна и иска да го покаже навсякъде, където е.
470
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гуфу 544Ти мислиш ли, че можем да намерим 400 човека за депутати във ВНС, които да са достатъчно отговорни, експерти и да разбират последствията от гласуването? Ще напълним ВНС с популисти, които правят всякакъв вид сделки или такива, които ще използват момента за старт на своята политическа кариера. За ВНС трябват поне 3 до 5 години предварителни обсъждания и консенсунс на експертно - правно ниво. А не обратното - първо ВНС и после обсъжданията.
469
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка няма да има, тия колкото по бързо го схванат толкова по добре.
468
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете броя на евродепутатите:6 за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС, 2 за ВМРО. Това ли е съотношението в подкрепата за нашия парламент? Съотношенията са изключително далече от нашата реалност. При 120 депутати ще имаме 3 партии и никакви място за малки партии. Ще гледаме един и същи парламент за 50 години. И усещането, че голяма част от българите не са представени в парламента и никой не защитава техните гледни точки.Иначе е много лесно да искаме ей така - промени заради самите промени.
467
10
 
4
 
! Отговори
Протестираща преди 3 години
До ГуфуБлагодаря!!!Все още не работя, ще бъда ученичка последна година, но баща ми работи много и казва че сега плаща огромни подкупи на корумпираното управление и бизнесът му е зле, а преди 10 години и повече е било много по-добре!!!
466
2
 
7
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
До АнонименСъгласен, кое и какво управление да изберем? Има ясни правила за свикване на ВНС. Голяма част от протестърите изобщо не знаят функциите и ролята на едно ВНС. Искаме смяна пък после ще мислим. Това е деструктивно и пагубно. Това може да са думи само на човек, който не се е редил с купони за хляб, на който не са му плащали с една торба банкноти, които стигат за пакет цигари. Който не си търси работа, защото работата сама го търси. айде да мислим малко по-сериозно.
465
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не си задават най-важния въпрос:Политиците ли държат бизнеса в капан или Бизнесът изнудва политиците? И в кой момент, кое е? Пословично ниското доверие в институциите прави много лесно прикриването на едната половина на въпроса. Кой е по-зависим от кого? Защо Бойко кляка толкова лесно на ресторантьори, хотелиери, хранителна промишленост, индустиря, КРИБ? Не е и ненормално, защото те плащат данъците. Нещата никога не са черно - бели.
464
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка крадци безбожни и суеверни. Оставка и ревизия на цялото ви управление белязано от погазване на законите, злоупотреби и приемането на безброй лобистки закони. Оставка.
463
4
 
10
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
А то какво стана? Когато почнаха да обвиняват и заключват олигарси, Арабаджиеви, Баневи, Миньо Стайков, Цв. Василев, Божков също министри и зам.министри. Тогава почнаха да искат оставката на Гешев. Не разбирам. Или по скоро когато лъснаха едни обвързаности на доверените на Президента лица с едрия бизнес и олигархията. Май тогава започна всичко. Малко понамирисва тая работа. Не разбирам и за машинното гласуване. Нали "бореца за свобода" го избрахме със същия ИК пък ся трябвало нов да е честно???
462
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои искат 120 или 140 депутати. Но това означава двойно по-малко хора в България да имат представителство в парламента. Имате ли представа, че това ще увеличи почти с 1/3 броя на депутатите от мнозинството и ще намали броя на останалите партии? Това означава вдигане на минималния праг на 8% за партии и на 16% за коалиции. Ще имаме парламент с две или три партии. И ако се направи, ще съжаляват всички, които слушат Славчо Гологлавия или Христо Иванов с прибързаните му изцепки.
461
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата е ясна, ГУФУ, не е въпрос на избор. За да се промени трябва изключително сериозна работа. Ние сме парламентарна република с президент с представителни и балансиращи функции. Не може гражданите да изберат друг вид управление освен чрез Велико Народно Събрание. И всеки избор има плюсове и минуси. Няма идеална система.
460
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 537Като спомена "танци" , че се сетих нещо. Тази сутрин гледах по тв некво протестче пред общината в Бургас. Едно момиче разнасяше някакъв плакат. Няма лошо, нека го носи. Само, че.........същото това момиче, със същата рокличка играеше хорце на площада в София със знамето в ръка преди няколко дни. Нерде Ямбол, нерде Стамбул :) Или позамириса на парички....
459
4
 
8
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
До всички протестиращи.Моля, някой да каже реално какво иска? Да сменим системата. Добре, в момента сме демократична парламентарна република с парламент избиран от хората. Който спечели повече той създаша правителство. Какша система желаете, комунизъм, социализъм, тоталитаризъм, диктатура? Изобщо знаете ли разликите между системите? Също моля някой да каже защо се иска оставката на Главния прокурор. Нали искаме да борим корупцията по високите етажи и олигархията.
458
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стана модерно да наказваме държавата. Всеки може да посочи 10 - 20 неща от ежедневието си, които не харесва в държавата. И няма изобщо да се замисли за стотиците други неща, които са уредени и които ползваме. И излиза някои бабаит и прави изцепка пред камера и му ръкопляскаме за "смелостта". Без да мислим за дългосрочните последствия. Или за това, че има хора, които не са по площадите и които също имат право на глас за управлението.