Искат да събарят хотел "Рила" в столицата

На мястото му искат изграждане на нов комплекс
30 юли 2020 07:25, Александър Попов
75
Искат да събарят хотел "Рила" в столицата
Снимка: БГНЕС
В районната администрация на район "Средец" е постъпил проект за промяна на регулационния и застроителен план на хотел "Рила". Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част.
 
Кметът на района Трайчо Трайков е изпратил становище до главния архитект на София Здравко Здравков, в което той заявява, че появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. "Леге".
 
"Новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец" с категория "национално значение". Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна ценност "Църква „Св. Николай Мирликийски", с категория "местно значение". Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради НКЦ може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности. Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект "София – град за хората" и докладът изготвен от проф. Геел. Поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в "човешки мащаб" са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен.
 
Следва също да се вземе предвид и значителното увеличаване на количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването, и ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици.
 
Разширяването на пешеходните зони около обекта (ул. Съборна, пл. Света Неделя) и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника. Уличната настилка около обекта представлява Единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност (НКЦ) "Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 г. на територията на град София" с предварителна категория "местно значение". Необходимо е да се гарантира предодвратяване на нейното увреждене.
 
Не на последно място разрушаването на съществуващата сграда и последващия строеж биха създали сериозни неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със шум, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително. Това от своя страна създава предпоставка за пореден спрян голям строеж, което би се отразил много негативно на визията на най-представителната градска част", пише в становището си Трайков.

75
Още от София
Блокада в София, разпънаха палатки на Орлов мост
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хората не протестират където трябва.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 63

По невнимание ти писах (+), исках да пиша (-).
Нищо против теб, не те познавам. Но централната част на София не е подходяща за небостъргачи.
Не само ще направят невъзможни за живеене жилищата на стотици хиляди хора, но и не забравяй, че зоната е земетръсна. Само се опитай да си представиш какво ще последва, ако една 100-етажна сграда рухне.
71
0
 
5
 
! Отговори
Доуточнение преди 1 седмица
До Анонимен 69

Знаем тези неща, знаехме това-онова и по времето на соца, та не сме учудени.
Защото всичко започва не от драгалевската династия, а доста по-рано.
За да има едно семейство солидни позиции преди 1990 г., си има причини и те до голяма степен се коренят във факти от интимно естество.Следва дарена добра служба. После щерките на това семейство се омъжват или дружат с когото трябва. И след 1990 г. защо да не са сини? Вече са подплатени с пари и връзки осигурени през соца и ги инвестират
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как пък при толкова десетки милирди изникнали незнайно от къде и превърнали се вече в частна собственост,един не се сети да построи една чешма или тоалетна за тоя нещастен народ.Все хотели и молове със незнайни и законспирирани от власта собственици.Сякаш имената на притежателите са сакрални имена и не трябва да бъдат нито споменавани,нито осветявани,да не би нещо да не вземе да се случи случайно.На всички хора им е ясно ако не точно кои са,то поне точно какви са тези собственици.Терминал 2.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 55

Чудесно би било да се изгради детска градина, ама едни хора преди едно известно време са го продали на частник. Виж за тая работа няма как да се обвини Шиши. Че и Тиквони не е бил на власт даже. А съседните имоти, ако сте забравили, са на "Хрисома" - близки на един наш бивш премиер от Драгалевци. Същия този симпатяга, който е продал Нефтохим на Лукойл, барабар с любимия ви парк "Росенец". Найс, а?
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бързат да вземат одобрението на плановете и разрешителните за строеж докато ЕС не е вкарал новите траншове за подобряване на регулацията в столицата.Теренът около хотелът ще бъде усвоен и застроен на 100%,и по този начин ще се взимат повече дивиденти като бизнес център отколкото като хотел.Шаването насам-натам в следващите години ще е ограничено,и хотелите един по един ще хвърлят бялата кърпа на ринга.Зад такива проекти обикновено стоят пари с неизяснен произход.
67
0
 
10
 
! Отговори
брендо къде е преди 1 седмица
Що не кажат, че е собственост от около 1 година на УЖ търсения Брендо - наркотрафиканта, който както е търсен така си го купи и сега ще инвестира паричките от НАРКОТИЦИ май? Вика му се "Пране на пари", ама Гешев е зает с кокошките по селата, а Цацаров сигурно е на риба?
66
1
 
4
 
! Отговори
Кой ви е казал преди 1 седмица
че в другите държави високи сгради се строят в центъра - напротив. Там се СТАНАЛО център в последствие, обикновено терените са били някаква индустриална зона, пристанищни комплекси и т.н. Заедно със сградите се изграждат съответните широки булеварди с нужната пропускливост, тротоари, паркинги, градски транспорт, детски градини, магазини ...
65
0
 
4
 
! Отговори
Още за Рила преди 1 седмица
Сочения за кум на Банев Жоро Палачинката лъсва като акционер , а дизайнерката Яна Хадам е официалния собственик от името на Брендо. Абе оплетени са като черва. 2017 е приватизиран на израелска компания - сигурно са тия пак същите били вътре, после въртели сукали... Е те така Брендо.
64
1
 
6
 
! Отговори
схема 2 и 2 дрън преди 1 седмица
Там падна една четириетажна сграда преди години и уби две момичета. Както типично за държавата където прокурорите носят каскети осъдени нямаше. Ама се отвори място за мол-че.
63
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да се промени законът за да може да се строят по високи сгради в центъра както е в развитите държави. Ниските сгради само хабят пространството. По добре да има 10 небостъргача по 100 етажа от колкото стотици ниски сгради.
62
0
 
5
 
! Отговори
Трайков преди 1 седмица
Ма ти си социалист бе.Вие десните сте по леви от БСП
61
0
 
5
 
! Отговори
В нета преди 1 седмица
четем. Брендо купи хотел Рила от Васил Божков. 2018 г.
60
0
 
6
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 седмица
ще изплува някое име, а ние вече доста сме свикнали да четем между редовете и да виждаме връзките, колкото и да се правят на света вода ненапита. В ерата на интернет нищо не остава скрито.
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой олигарх си го е заплюл?Шиши,Доган,Домусчиев?А може би Горанов,Плевнелиев,все богати хора.
58
0
 
15
 
! Отговори
После преди 1 седмица
самата сграда дава характера на квартала, архитектурата е интересна и илюстрира някакъв етап от историята на София. Ако премахнем старите сгради този град ще стане като град Бразилия - един синтетичен град застинал във времето. Ценен е ***, историята това е интересно за чужденците, за деца, за нас е мил спомен. Ето гледам където бутнаха хотел Берлин. Ами че това новото е толкова безлично и измито, а онази фасада имаше характер с червените си тухли.
57
1
 
9
 
! Отговори
Много добре преди 1 седмица
аргументирано становище. То и сега пропускливостта на уличките наоколо е нищожна, а по тротоарите двама не могат да се разминат. Как ще сложат такава сграда - че те тези хора трябва само с хеликоптер да ходят до нея и въобще да не слизат на улицата. гледам ги тези дето ги набучиха на пл.Македония срещу ДНСК, ами че то там пешаходец неможе да мине по тротоара са мотори, колела...има и спирка - хората ходят по платното...А сега строят и друга още по-висока...
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Koko

В тази част на София не достига простор и въздух.
Защо е нужно на мястото на тази сграда да се строи друга, още по-висока. Къде ще паркират, къде ще си хвърлят отпадъците?
Не е ли по-добре наистина там да се изгради детско заведение на 2 етажа с градина около него?
55
5
 
8
 
! Отговори
До Мммдааа 49 преди 1 седмица
Не е ли по-добре да си припомним какво е имало на това място преди да ни сполети социализъм?
Имало е училище.
Няма ли да е най-добре отново да се изгради там някаква сграда за деца - детска ясла или градина,или малко училище на не повече от 2 или 3 етажа, а наоколо да има добре поддържан двор?
Толкова много родители напират дечицата им да са записани в детска градина или в училище, намиращо се точно в тази част на София.Вероятно живеят наоколо, знам ли. Но е факт, че детски заведения не достигат
54
0
 
14
 
! Отговори
Друго е интересното преди 1 седмица
Не ни казват кой е наточил зъби за това апетитно местенце?

Питам се и друго. Какво още трябва да се случи, за да проумеят нашите общинари, че високо застрояване трябва да се допуска само в най-северния край на София - там, където грамадните сгради няма да засенчват останалите и където има място колкото щеш и за паркиране, и за контейнери за смет.