"Камък от Хирошима" в София за 75-та годишнина от бомбардировката

Той може да се види в Националния музей "Земята и хората"
31 юли 2020 15:50,
19
"Камък от Хирошима" в София за 75-та годишнина от бомбардировката
Снимка: Музей "Земята и хората"

На 6 август Националният музей "Земята и хората" експонира "Камъкът от Хирошима" за отбелязване на 75 годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима, съобщават от музея.

Още по темата
Камъкът с барелеф на японската богиня на милосърдието – Канон е веществен и символичен знак на състрадание и съпричастност към жертвите на трагедията. Гранитният къс е част от уличната настилка в гр. Хирошима, който през 1945 г. е бил разположен в близост до епицентъра на атомния взрив.

Сто осемдесет и осем подобни къса са демонтирани и са изпратени до лидерите на 188 страни в света през 1991 г., по инициатива на международната асоциация "Камък за мир". По инициатива на президента на Република България през 1997 г. в НМ "Земята и хората" е предаден един от тези късове, с ангажимент - "Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин.

Ежегодното отбелязване на събитията е израз на почит и съпричастност пред многобройните жертви, борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

На 6 август (четвъртък) от 10.00 до 18.00 часа в зала "Гигантски кристали" на музея всички желаещи ще могат да поднесат цветя пред „Камъка от Хирошима“ и да напишат личните си послания за мир върху специална бланка. Ще бъде експонирана постерна изложба посветена на годишнината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
13 до 14 преди 3 години
До АмериканВековната злоба на робът...И завист.---------...на робА, !А завист за какво? Живял съм отвъд Атлантика и можех да съм един от тях, но не ми харесват- прости, ограничени, материални! А и съм се клел на България!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АмериканЕдно време от американ шиеха долни ***. Кое не е вярно, туй за бомбардировките ли? На тези никога не им е бомбардиран град! Имат само един Пърл Харбър, за бомбардировката на който Рузвелт е научил, но не е предупредил. С цел да се накървави и да се нахъсат американците против Япония! Подлец, казано по-просто!
14
2
 
0
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Който е живял в Азия знае как са мразени японците там, особено от по-старото поколение. Там никой не им съчувства за бомбардировките, а направо си ги считат за справедливо възмездие.
13
1
 
0
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Анонимен 13:Вековната злоба на робът...И завист.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
eee те са свитнали почти 100 милиона индианци та за едни японци сега ще говорим това е нищо за жадните за чужда собственост краварчета
11
0
 
5
 
! Отговори
ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИ преди 3 години
Манипулаторите нямат мира!Отрекоха 9 май,сега ни пробутват материалче в което НЕ СЕ КАЗВА ИСТИНАТА-БОМБАНДИРОВКИТЕ НАД ХИРОШИМА И НАГАЗАКИ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО!6 и 9 август наближават а евроатлантическите *** пак ще се заврат в дупките си!Краварите мислеха да поставят СССР на колене,но БЛАГОДАРЕНИЕ НА СТАЛИН СВЕТЪТ БЕ СПАСЕН ОТ ВАШИНГТОНСКИТЕ АНТИЧОВЕЦИ!
10
1
 
1
 
! Отговори
Plamen преди 3 години
Има само един Бог на милосърдието и това е Исус Христос.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази статия също не е написано кой е хвърлил бомбата над Хирошима и Нагасаки.Итова е отвратителна свин.щина!Както бомбата,така и това, кой я е хвърлил !
8
0
 
13
 
! Отговори
До 6: преди 3 години
Ти не знаеш какви манипулации се извършват специално в историята.В японските учебници по история е написано, че ядрените бомбардировките над Хирошима и Нагазаки са извършени от съюзническите войски на противника, а не от авиацията на САЩ.В резултат над 80% от младите японци считат, че двата японски града са бомбардирани от Русия (те даже не знаят, че държавата тогава се е казвала СССР).
7
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
На камъка да напишат имената на всичките 12 американеца, загинали при бомбардировката на Хирошима.
6
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
да де, ама не "75 годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима", ами "75 годишнината от АМЕРИКАНСКАТА атомна бомбардировка над японския град Хирошима", и най-точно "75 годишнината от атомна бомбардировка над японския град Хирошима, която бе осъществена от САЩ"Това се укрива, но няма как да се скрие - хората знаят. И всеки опит за укриване бие на очи и предизвиква размисли и въпроси...
5
0
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
До АнонименИ в Белозем водата е радиоактивна!
4
1
 
9
 
! Отговори
Пълни глупости преди 3 години
Ако всеки град бомбардиран от САЩ ни прати по един камък, то ще напълним всички музеи в България с камъни.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Япония ни подарява радиоактивен камък от Хирошима. Ние ще им върнем жеста и ще им подарим радиоактивна вода за пиене от Хасково.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камъкът е паметен знак за 75-та годишнина от ядрената бомбардировка, извършена от нашите днешни началници-съюзници над мирните жители на японския град Хирошима.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скрийте го, преди гамените от Локо София да са го нашарили