Полицията блокира бус на майките от автошествието, напрежение на протеста

Мъж е арестуван заради нецензурни думи и жестове към протестиращите
664
Полицията блокира бус на майките от автошествието, напрежение на протеста
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестиращи се събраха пред президентството за 24-ия пореден ден на антиправителствено недоволство под наслов „Да защитим демокрацията“. Днешната демонстрация с искане за оставки на премиера и на главния прокурор бе обявена за 19 часа, а след 21 часа недоволните от властта се насочиха към блокирания от няколко дни Орлов мост.

От палатковия лагер до президентството заявиха, че блокадата няма да бъде вдигната, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки.

Още по темата

Няма засилено полицейско присъствие, обстановката към 21 часа бе спокойна.

След 22 ч. напрежение предизвика блокирането от полицията на бус на майките от гражданската инициатива "Системата ни убива" близо до Софийския университет.

„Удържахме на вятъра и на дъжда и това пък, ако ни плаши, абсурд. Оставка на цялото правителство, а не рокади в правителството. Не съм доволен от корупцията. Това е най-тежкият им грях, освен всички останали…Искаме оставка на Бойко Борисов, на Гешев и тогава ще си тръгнем оттук, за да започнем да градим една нова България, България на Левски, чистата и свята република каквато след него за съжаление не е имало…Докато не подадат оставка и Гешев и правителството, бих добавил и Кошлуков“, заявиха по-рано през деня пред БНР протестиращи в т.нар. Триъгълник на властта.

Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио отбеляза, че протестът днес е по-малоброен от предишни дни, но това се дължало на факта, че съмишленикът му Арман Бабикян е в Стара Загора, за да подкрепи протеста там.
 

Малко след 21 часа протестиращите се преместихз под прозорците на министерския съвет и блокираха за половин час и движението по бул. "Дондуков".

Около 21,30 часа недоволните от властта поеха на шествие към Орлов мост с бурни скандирания. По маршрута бяха блокирани и други кръстовища.

Мъж е бил арестуван заради нецензурни думи и жестове към протестиращите и говорителите на трибуната пред МС. За да бъде избегнат сблъсък с протестиращите, той е бил отведен от полицаите. Според очевидци задържаният мъж е бил във видимо нетрезво състояние.

През деня от пл. "Независимост" на автошествие до къщата на Бойко Борисов в Банкя поеха с развети черни знамена майки от гражданската инициатива „Системата ни убива“. След акцията си те се върнаха обратно на протеста между президентството и министерски съвет около 21 часа.

Напрежение възникна след 22 часа между протестиращи и полицаи, след като органите на реда не допуснаха един от микробусите на майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ да премине кръстовището на булевардите „Васил Левски“ и „Цар Освободител“. Превозното средство бе обградено от плътен кордон полицаи, които не допускаха никой до превозното средство.

Пред БНР една от жените заяви, че няма представа каква е причината за това.

Полицаите са обяснили, че нямат право да допускат никого, тъй като има забрана за движение.

Поведението на гражданите на моменти е агресивно към полицаите.

Главно действащо лице в тази ситуация е бившият омбудсман Мая Манолова.

Полицаите са предложили на майките от "Системата ни убива" коридор назад по бул. "Васил Левски", но те не са се съгласили.

Палатков лагер продължава да блокира движението през Орлов мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майките от Системата са хвърляли стотинки по полицаите. Толкова е грозно това срещу полицаите! Направо ги измъчиха в тая жега, а сега ги и унижават. Защо трябва да ги замесват в протеста си?????
443
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз протестирам срещу протестиращите и моля полицията да си свърши работата по опазване на публичното пространство!
442
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
499 Христо Иванов протестира рамо до рамо с комунистите от БСП И фенове на Путин.Той е пионка в ръцете на рубладжиите, какви то са били предците му.Чака в замяна, министерско пост, какъв то получи случайно преди.
441
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майките от Системата, която убива, също искат да изметат лъжливите гробаджии с *** им! Не са само протестиращите!
440
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За не разбралите по-долу духачи на Тиквата:протестиращите не искат да управляват ,искат да изметат самодоволните ,корумпирани ,нагли и лъжливи герберасти и *** им.
439
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мая Манолова и майките от Системата, която убива, имат право на доходи докато протестират и защитават интересите на всички! Та те прекараха 8 месеца на палатка пред Народното Събрание. Как да работят при това положение и откъде са взимали средства и пари??
438
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сорос го изгониха с декрет от Унгария,ще го изгоним и ние от България и неговата Дай България!
437
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът Радев ясно очерта пътят на България в началото на мандата си. Тогава каза, че още не е времето да излезем от НАТО. Може би сега моментът е назрял, но трябва да имаме правилните хора!
436
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безсрамието и безхаберието са ръка за ръка днес! Как може да изкараш деца на улицата при тази пандемия? За какви майки говорим?
435
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези 5-6 майки от системата доста забогатяха последните 2-3 години, бус-че са си купили. Череапа добре плаща, нали Майче .
434
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христо Иванов е работил и още работи за НПО-тата на г-н Сорос. Той няма да допусне БСП на власт, така че какво питаш????
433
2
 
2
 
! Отговори
Избор преди 3 години
Министрите ясно че се наьначават да ти пазят гърба, без да са адекватни за позиции те които заемат. Единия не знае английски другият не говори български. Но е важно като му кажат гласуваме за това да натиска копчето, той за друго Не и Никога не е служил. С тези некъдърни пионки и лрадливи нахалници каква държава ще градите бе? Вие акъл имате ли? Или само пачки и далавери? Ненормални ли сте, то е ясно че сте максимум нахални но малко спрете поогледайте се, защото...се случва нещо еднопосочно...!
432
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая беше в основата и на предното събаряне на Борисов и после какво направи? Най комичното народно събрани с оня Фъфльо... Неподготвени и смешни. Още им помня смешното поведение в народното събрание. Сега пак тая излязла да оправя държавата.... Потресен съм. Защо в София ги търпите тея вече 30 години едни и същи? Покежете им изхода към родните села.
431
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
444 Евентуалната победа на БСП И компания, ще направи щастливи само някой млади, като например, мутресата Ива Софиянска, която се прави на журналистка в новатв, и че не е знаел а, че харчи мръсните пари на свекъра си Божков. Такива, като нея и родителите и, са "И преди, и сега".За тях всичко, за вас нищо
430
0
 
10
 
! Отговори
77 преди 3 години
Много ми е любопитно , какво е отношението на т.н. МЛАДИ към Русия , към паметника на "освободителите" / 1944 г./ , към членството в НАТО ? Останалите протестиращи са ясни .
429
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВО се правят на учудени, че са им спрели буса? Спряха колите на цяла София, а тези се имат за много специални, начело с Манолова!!!!!!
428
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов и би дузпата едно време и Маноловица още не може да го преглътне! Пее му серенади под прозорците,ама не помагат.
427
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, Манолова: Защо наричаш майките, с които прекара 8 месеца в палатка, куче?
426
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ЗАЩО ТОЯ БУС СТОИ ОЩЕ НА СРЕДАТА НА УЛИЦАТА? НЯМА ПАЯЦИ В СОФИЯ ЛИ? ИЛИ ПОЛИЦИЯТА Е ПРОБИТА ОТ ВЪТРЕ И УЧАСТВА ЗА ПАРИ В ПРОТЕСТИТЕ? ЗАЩО СЕ ПУСКАТ КОЛИ ДА НОСЯТ ХРАНА И ВОДА ДО ОРЛОВ МОСТ? ЗАЩО ИМА МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ И ИНТЕРНЕТ НА МЕСТАТА НА НЕЗАКОННИ ПРОТЕСТИ ?ЗАЩО ПАЛАТКИТЕ НЕ СЕ ПРОВЕРЯВАТ ЗА ОРЪЖИЕ И НАРКОТИЦИ?ЗАЩО НЕ СЕ ПРОВЕРЯВАТ ДОКУМЕНТИТЕ НА ТИЯ ПОТЕНЦИАЛНИ ТЕРОРИСТИ И ДА ИМ СЕ ЗАПИСВАТ ДАННИТЕ?ЧАКАМЕ ДА УБИЯТ НЯКОГО И ТОГАВА ЛИ?
425
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майките от Системата, която убива, просто искат да отидат при другите протестиращи. Протестърите на Орлов мост казаха днес, че вече са спрели да пият и това е зона, безопасна и за деца!