Протестиращи за акцията срещу палатките: Нарушиха ни правата

Това не е краят на протестите, а начало на следващата им фаза, заяви Мая Манолова
720

Полицията премахна палатковите лагери в София тази нощ. Операцията е започнала малко след 4 часа. В момента е засилено полицейското присъствие, а жандармерия има по цялото протежение на бул. "Цариградско шосе" в района на Орлов мост, както и в района на ректората, където са майките от "Системата ни убива".

По техните думи около 04:30 ч. палатките им са били раздигнати, за да може да бъде възстановено движението.

"Беше нарушено правото ни на протест, което е гарантирано от Конституцията. Бяхме изманипулирани под предлог, че нарушаваме Закона за движение по пътищата, който е подчинен на Конституцията. Тя е по-висшият закон. Бяхме излъгани, че който остане на платното, ще му бъде съставен акт. Казах "Добре, пишете ми акт", при което ми беше заявено "Не, няма да ви бъде съставен акт, ще бъде задържан за 24 часа", разказа един от протестиращите в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Общественикът и политик Пламен Даракчиев също е бил задържан.

"Човекът е на инсулин, не му беше даден шанс да си го вземе от палатката. Дори я изхвърлиха заедно с инсулина", добави събеседникът.

Друг протестиращ твърди, че някои хора са отведени в ареста, след като са били хванати за ръцете и краката.

Те са категорични, че ще продължат с акциите си на различни места в София и това не е краят за тях.

"Има задържани в 1 РПУ. Група адвокати сме тук от 2 часа, няма никаква възможност да бъде осъществено тяхното законово право на адвокат при задържане. Арестуваха ги на Орлов мост преди 2 часа. Дойде екип на Спешна помощ за един от задържаните. Твърди се, че за Манол Глишев. Нямаме никаква информация за тяхното здравословно състояние", сподели Мая Манолова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че около 04:00 ч. са се свързали с нея, за да я информират за ситуацията.

"Около 04:30 бях на палатковите лагери. Беше отстранен специализираният транспорт - емблематичният микробус на майките от "Системата ни убива". Това са мутренски похвати, полицаите не са виновни, те извършваха полицейска акция. Това не е краят на протестите, а началото на следващата им фаза", категорична е Манолова.

Тя отново подчерта, че полицаите не могат да арестуват хора без да имат право на адвокат.

При освобождаването си от ареста Арман Бабикян пък заяви, че са задържани още трима души. "Казаха ми, че не изпълнявам полицейски разпореждания. Хората, които защитават правата си, няма какво да губят. Властта има какво да губи", заяви той.

Гражданката Бияна Алексиева пък е внесла подписка в Административен съд - София, а по-рано и във ВАП.

"Не ни разбирайте погрешно, ние не сме против протеста, не сме против промяната, но искаме това да се случи по правилния и законен начин. Не желаем анархия и безредие. Не искаме нашата енергия да бъде употребявана. Протестът беше опорочен", сподели тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


720
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
534
1
 
6
 
! Отговори
Александър преди 3 години
Тези протестиращи изчерпиха кредита на обществено доверие. Това е малобройна тълпа от неуравновесени умствено и емоционално хора. С нарочното блокиране на кръстовища те показаха, че явно нямат никакво намерение да зачитат правата на останалите си съграждани. Това е свръх-нагло! Покриваме ги с безразличие, презрение и забвение. За обществото ни те не съществуват. Точка.
533
4
 
1
 
! Отговори
David преди 3 години
15 бокови трола пишат от 8 до 17 тука. Колко е забавно
532
3
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Току що момчетата на Валери отново освободиха града. Триото в пандиза поне за 72 часа и дотук с напомпаните комунистически протести. Искаме София без палатки!
531
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До И:АМИ КАКТО РАЗСЪЖДАВАТЕ,МОЖЕ И БЕЗ РАБОТА ДА ОСТАНЕТЕ СЪВСЕМ СКОРО! ЗАТОВА СМЕ НА ДЪНОТО В КЛАСАЦИИТЕ ПО КАКВО ЛИ НЕ,ЗАЩОТО ТАКИВА/извинете за израза/"КОНЕ С КАПАЦИ",ВИЖДАЩИ САМО СВОЯТА ЗАПЛАТА И НИКОГА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДРУГИТЕ ОТ ВАШИЯ/нашия/СОБСТВЕН НАРОД,ДОВЕЖДАТ ДО"НИЩОТО"ЦЕЛИЯ БГ-НАРОД!ТАЗИ ПУСТА СЕБИЧНОСТ,ЕГОИЗЪМ,ИНТЕРЕСЧИЙСТВО И ПЛАШЕЩО БЕЗРАЗЛИЧИЕ КЪМ ГЛОБАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА БГ-НАРОДА ДОВЕЖДАТ И САМИТЕ ВАС КЪМ ПЪТ БЕЗ ИЗХОД! ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕИ БЕЗ ПРОТЕСТИТЕ ЗАГИВАМЕ С ТОЗИ МАНТАЛИТЕТ!
530
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ОЩЕ НЕЩО:В БГ ПРАВА ИМАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ПРАВЕЩИ ПАРИ/повече по възможност/,ЗАТОВА И НЕ СА ОСЪЖДАНИ НИКОГА СПОРЕД ПРАВИЛАТА-КАТО В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ!ИЛИ НИКОЙ НЕ ГИ СПИРА,ИЛИ ГИ АРЕСТУВАТ И ОСВОБОЖДАВАТ/срещу гаранция,влизаща Бог знае в кой джоб/!ТА ИМ РАЗВЪРЗВАТ РЪЦЕТЕ ЗА ОЩЕ ПОДОБНИ ПРИПЕЧЕЛВАНИЯ/безкрайни,включващи насилие и геноцид,с камуфлаж,над мирни и духовно качествени хора на БГ,за които правата отиват в"отвъдното"/!ПОВЯРВАЙТЕ,ТАКЪВ"ФЕНОМЕН"НЯМА НА ДРУГО МЯСТО НА ЗЕМЯТА! МОЛЕТЕ БОГ ХОРА !
529
3
 
8
 
! Отговори
И преди 3 години
Протестиращите нарушават правата на хората, които искат да стигнат до работа или дома си. Не всички са безработни. Нарушават закона, а скандират за законност и промяна?! Действията им вече се превръщат в анархия и тероризъм над останалите жители на Столицата. Така само ще загубят падкрепа на тези, които искат и могат да протестират, но след като приключи работния им ден. Целодневното блокиране на кръстовища няма да ми нахрани децата и да ми плати месечните сметки.
528
3
 
14
 
! Отговори
Хйкл преди 3 години
Аз искам да си карам по Орлов Мост, а стачкуващите ми нарушават правата! За какво се плаща на полицията? Да им пишат веднага глоби!
527
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОТ ДОСТА ВЕКОВЕ ИМА ВРАГОВЕ,КОИТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СА СЕ СЪЮЗИЛИ С ДРУГИ ТАКИВА ОТ РАЗЛИЧНИ МЕСТА ПО СВЕТА ЗА ДА ДОВЪРШАТ ТОЗИ НАРОД ПО НЕ ОСОБЕНО ЯСНИ ПРИЧИНИ-ДА ОСТАВИМ БОГ ДА ГИ ЗНАЕ ПО-/И НАЙ-/ДОБРЕ!ТА ВСИЧКИ ТЕЗИ РАЗМЪТВАТ ГЛАВИТЕ НА НАШИТЕ АТЕИСТИЧНО-СЕКТАНТСКИ ВЛАСТЕЛИНИ/алчни,продажни,заблудени-слепи,садистични и жестоки-достатъчно е и едно от тези качества,а и неинтегрирани към света в управлението/! РЕЗУЛТАТЪТ-"С ТРИЦИ МАЙМУНИ ЛОВЯТ"!
526
10
 
3
 
! Отговори
Fesa преди 3 години
До НаскоИ ти имаш права разбира се,да ти върнат част от платения данък.Подкрепете протестите бе хора,цял живот в помийна яма ли искате да живеете,ако не за друго,поне за децата си мислете.
525
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИМА ПРАВНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА! ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ОТНАСЯНЕ НА ВЪПРОСА НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНО НИВО,АКО ТУК ПРАВАТА ВИНАГИ СА ПОТЪПКВАНИ ОТ ВЛАСТЕЛИНИТЕ НА БГ/стара истина,нали?/!БЪЛГАРИНЪТ В БГ ИМА ПРАВА НА ТЕОРИЯ-ПРАКТИКАТА ПОКАЗВА ОБРАТНОТО,А НАВЪН КАТО ЧУЖДЕНЦИ СЕ ПОЛЗВАМЕ С МНОГО ПОВЕЧЕ ТАКИВА!ВИЖТЕ СТАТИСТИКАТА ЗА НАСИЛИЕ НАД ХОРА В БГ/има камуфлажирано такова-24ч.всеки ден/,СРАВНЕТЕ С ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ И ДЕЙСТВАЙТЕ,ЧЕ НЕ ОСТАНА НАРОД! ВСЕ"ЧУДОВИЩА"НИ УПРАВЛЯВАТ!!!
524
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герб ударно харчи парите ни за ***,явно и на тях е вдигнал с 30% заплатката.Един отговаря за водачите и си плюе по Президента, Мая Нинова, Божков и другите активисти. Друг пък хвали баце за всичко и навсякъде, а третия евентуално отговаря на някой пост. И това им е линията. Ама ние четохме инструкциите на Вожда ви до медиате- Президента да не се отразява да се хвали борисов и такива пръдни дето при соца ги гледахме вече.Ей ви какво е демокрация- неосоциализъм.
523
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
протестърите ги е страх да заявят с кой са, че съвсем ще се разпаднат.
522
2
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Не са Ви нарушили правата, а вие, протестиращите, преди това сте си превишили правата спрямо останалите български граждани...
521
1
 
12
 
! Отговори
обективен преди 3 години
Да си беше омбутсмман седяла не би чудо видяла .Тая заприлича на баба Яга или по-скоро на метлата и.
520
2
 
9
 
! Отговори
WAKA WAKA преди 3 години
За 30 години разбрах, че аз наистина НЕ живея в Африка, както твърдят много хора... но със сигурност живея сред африканци. Или поне хора с африкански манталитет.
519
1
 
18
 
! Отговори
Наско преди 3 години
Плащам пътен данък за да мога с колата си да мина по моста и изведнъж се появяват къмпигари и си слагат безплатно палатките на пътя . Полицията почиства пътя и изведнъж се оказва че им нарушават правата . Ние който плащаме нямами ли права ???
518
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработните са като оси. Един мозък за всичките и манталитет на еднодневки.
517
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От протестите спечелиха само ГЕРБ, които сега още повече българи гледат като "Неприятното, но необходимо най-малко зло" и тия дето продаваха бира и знаменца на протестиращите.А най-смешното е, че блокадата реално я бяха направили полицаите, които пазеха едната шепа безработни, които си мислеха че те блокират неща. Реално без полицията там блокадата щеше да падне за 12 часа с няколко десетки пребити и 2-3 прегазени.
516
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Др.Радеф само за това,че демонстративно размахваше юмрук трябва да си подаде оставката,ако ли не г-н Гешев ке го оправи,този човек не знае за какво получава заплата,нищо не направи до сега........по-слаб президент сме нямали до сега!!!
515
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Палатка на Слънчака - 80 лева, на пъпа на София - без пари! Това и при Ангелкова го нямаше.