Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни

В София се търсят завършени тристайни и многостайни апартаменти
11 авг 2020 16:28, Анисия Иванова
56
Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Цените на имотите у нас бяха стабилни преди обявяването на извънредното положение, като отчитаха леки ръстове от 2-3%. След извънредното положение цените остават непроменени, коментарите се правят в рамките на между 5 и 10%. Това каза Иван Козаров, търговски директор на Arco Real Estate, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Козаров отдаде стабилността на пазара на имоти в условията на коронакриза на достъпните кредити, наличието на средства в домакинствата и липсата на алетернатива на подобни инвестиции.

Той посочи, че до март купувачите в София до голяма степен са разчитали на ипотечни кредити, докато след пандемията търсенето се изменя и по-активни са купувачите с налични собствени средства.

"В София се търсят повече завършени апартаменти. Най-търсени са тристайните и многостайни. Засилено е и предлагането на къщи и имоти в околоградската част”, каза още гостът.

Той обясни, че засиленото търсене на имоти в София е за двустайни апартаменти до 90 хиляди евро и на тристайни с паркомясто или гараж, чиито цени започват от 130 хиляди евро.

Козаров не очаква рязък спад на цените до края на годината, ако темпото на сключване на сделки се запази непроменено. Той посочи, че е вероятно цените на имотите да се задържат на настоящите нива и дори леко да се повишат - в рамките на 2-3% до края 2020 г.

По отношение на банките гостът отбеляза, че те продължават да отпускат кредити със същия темп, но са малко по-рестриктивни в процента финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
16
 
! Отговори
Брокер на Ишлеме преди 3 години
Въй на кой да продавам сега ... руснаци,немци,англи4ани всички избягаха . Българята са по чужбина Цв.ЦВ дано купиоще 10 апартамента в Златен век за преживея зимата от Комисионна .
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Право е брокерчето,в ситуация като тази, направо се очаква Срив а не спад в цените!
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
инвеститорите натрупаха такива печалби,че може 10 години да не продават на по-ниски цени.Тези които не са го разбрали нека си чакат
26
2
 
22
 
! Отговори
Пародия на държава преди 3 години
Очаква се тотален СРИВ от поне 30-50%. Балъци нема. И пари нема. Нема луди дето да затварят пари в криза. Ка ще си ги извадят.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, мдааа да скачат цените ако ще по 10000usd да станат на квадрат. Няма кой да ви купува ....В началото на следващата година ще се броят пилетата както се казва
24
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това по нахални от брокерите,евентуално са само мухите!Очаквал нашият повишение на копторите,ами дръж си ги бе и после реализирай една прилична доходност,какво си тръгнал да грухтиш!
23
1
 
19
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 3 години
До Анонимен"цените до края на годината ще скочат с 30%"Може и с 50% да скочат. Въпросът е ще има ли търсене за такива абсурдни цени.
22
1
 
8
 
! Отговори
Тихомир преди 3 години
Тази снимка от Кигали ли е?
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е със колко ще паднат а не и да се "повишат"2%-3%
20
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цените до края на годината ще скочат с 30%.Догодина тези дето чакат,ще живеят в гаражи
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За данъчна оценка на едно жилище трябва да се приеме цената, на която самият собственик го е оценил и е обявил, че го продава на тази цена.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам и виждам, че спада на цените е неизбежен, особено през есента и зимата...
17
8
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Добре де .Ще ви кажа как е .Русия е по свободна страна и има свобода на словото .Та там в големите градове спада на продажбите е 40 % .Но това е само в големите градове и то при условие че правителството плащаше една част от парите на младите семейства .Тази програма наду имотния балон и Путин я спря.Русия парите се наливат само е развитие на народа ,а не в нечии частен бизнес.Биснеса не е важен.Един фалира друг взема нишата. Сега борбата е кой народ ще го има и кой ще изчезне като боковия народ
16
5
 
41
 
! Отговори
Цък-цък, пук балонче преди 3 години
Корекция на цените има в цял свят, само ние сме стабилни. Ха ха. Гладна кокошка просо сънува. Алчните брокери ще изпият този път до дъно чашата.Но това е нагласена статистика и както каза по долу колегата, в момента сделки няма. Вписват се дарения и сключени сделки на зелено преди година. Може би банките и ЧСИ ще издържат до изборите през март, но след това ще рухне надутата схема поне с 20%, може и двойно повече. В София стоят 100 000 празни жилища, населението намалява, а се строят още блокове
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бля, бля, бля,след туризма и ресторантьорството вие(НИ)сте следващите които ще глътнат вода, не че и на нас ще ни се размине,ама просто си чакаме Реда!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Проблема идва и от това че няма доходност на борсите.Не знам дали знайш но там се напълни с мошеници . Хората са прости и не правят разлика между годишна доходност и доходност до падежа .Много вече изгоряха. В някой държави ивестициите в Крипто постоянно растат.Хората си викат няма да спечеля ама поне няма да загубя.И тази тенденция ще е устойчива.Сега проблем създават и изцяло дегиталните пари които и Китай и САЩ разработват.Ще има големи проблеми в бъдеще добре че мутрите на герб н
13
4
 
29
 
! Отговори
Един преди 3 години
Имотите винаги реагират по-бавно на кризите. Очакваното дъно ще е след 2-3 години. Брокери и строители сега само могат да бързат да се отърват от имотите си, щото на много места в София след две години цените ще са наполовина.
12
9
 
17
 
! Отговори
Живко преди 3 години
От 6-7 месеца си търся жилище. Имам чувството, че за това време цените не само не спаднаха, а дори се увеличиха. Да не говорим, че все по-малко оферти има на пазара.
11
2
 
29
 
! Отговори
May be преди 3 години
В цял свят както и при нас има спад на бвп, увеличаваща се безработица само г-н Козаров и хайка брокери дори говорят за ръстове на цените. Пичове при спад на Бвп, при повишаваща се безработица по цял свят, при затягане на критериите на банките, при затягане на коланите на хората в следствие на страха това до наплив от купувачи на имоти ли ви говори. Г-н Козаров прочетете малко при икономически кризи какво се случва с пазара на имоти, след няколко месеца ще го видите с очите си.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепям 8. Купувайте злато. Имота не можеш да помъкнеш на гръб като пламне България. 33 гр злато = 2100$3300 гр злато = 210 000$ = 3 апартамента