"Златните" WC в София - по 300 000 лева, в "Кристал" дори не работи

Квадрата на тази до НДК почти колкото и на жилищата в района
151

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Самопочистващата се обществена тоалетна, намираща се в градинката пред НДК, е на стойност близо 300 хил. лв, съобщи bTV.

По проект тя би трябвало да бъде 11 кв. метра, а цената на квадратен метър - 13 хил. евро.

Още през 2015 г. Столичната община е платила сумата от близо 287 хил. лв с ДДС на българска фирма изпълнител, която да извърши монтажа на тоалетната.

Според Светлозар Алексиев от "Спаси София" размерът ѝ е 8 кв. метра, а не 11, както е описано в проекта. Така излиза, че един квадратен метър струва 17, а не 13 хил. евро, заяви той и допълни, че стойността на апартаментите в района, които са между 60-70 кв. метра, е доста близка до тази на автоматичната обществена тоалетна.

"Не виждаме никаква причина това нещо да струва толкова, но дори и струва, управляващите трябва да обяснят дали в един град, в който дори тротоарите не са на санитарния минимум, може да си позволи такива удоволствия", заяви Алексиев.

Според архитект Петър Киряков в случая става въпрос за съоръжение, което идва от чужбина, а цената му се диктува от тази на производителя.

Сумата е стряскаща пък по думите на архитект Димитър Куманов. Той коментира иронично в ефира на bTV, че за тези пари тоалетните чинии е трябвало да бъдат позлатени. По думите му начинът, по който се извършват поръчките за подобен тип съоръжения, е голям проблем.

Столична община е монтирала "златни тоалетни" и в градинката пред Кристал. Всяка една от тях струва по над 100 000 лева или близо по 9400 евро на квадратен метър, но въпреки щедростта от джоба на столичните данъкоплатци, те не работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: ндкКристалтоалетна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикви, не тикви, на тия протести веднъж не чух столичанци да искат оставката на Фандъкова. Изобщо в общинския съвет и в момента цари такъв мир и сговор, все едно е в друга държава. То всъщност от нея просто искат. Тя понякога дава. По много.
108
19
 
3
 
! Отговори
Не е странно преди 3 години
300 хил. ЛЕВА е приемлива цена за такава автоматична тоалетна. В други държави хората дават по 400-500 хил. ДОЛАРА или ЕВРО за същите тоалетни. Спокойно можете да проверите колко струват в интернет. Все пак това не е тоалетна като тази у вас. Това е високотехнологична сграда в която има повече технологии и скъпи материали от колкото в една еднофамилна къща.
107
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оооооо ***,как сте? В сравнение с клекалото на село, е бая скъпо.БТВ що не гугълнете Exeloo public toilets price и пак да заповядате тук да серет.., така де, пишете!Аеее, със здраве!
106
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената не е КАТО за жилище в района, а направо си е сметната и ЗА новото жилище.
105
1
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Странната ни бе изобразена като клекало на тоалетна и с череп и кости върху картата
104
16
 
6
 
! Отговори
Нинова преди 3 години
Другари, когато БСП дойде на власт ще превърне всички институции в нужници, тъй че няма да има нужда и от такива външни, но за удобството на електората ще премахнем тези символи на гнилия Капитализъм и ще поставим на тяхно място няколко с думпки в пода!Вие само гласувайте за нас, другари! Обещано от Другарката Нинова, БСП, Черепа и Путин!
103
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не разбирате. Това не са тоалетни, а произведения на изкуството. За колекционери. Как си представяте да има истинска тоалетна за 300 000?
102
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После защо държавата е фалирала и официално ще се сгромоляса всичко октомври месец.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фандъкова е образовала деца, те са я харесвали
100
0
 
19
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЗА ТИЯ ПАРИ НА ВРЕМЕТО ПОСТРОИХМЕ ХИОПСОВАТА ПИРАМИДА ДАЖЕ ОСТАНАХА И ЗА КИТАЙСКАТА СТЕНА
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направили са ги едни близки, нали, има европейски пари, но не стигат до хората, само до близките, и с къщите за гости е така
98
0
 
0
 
! Отговори
Строител преди 3 години
ПОЛИД ООД, ЕИК 175383364ОП: 00087-2013-0171
97
0
 
23
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЗА ТИЯ ПАРИ НАШАТА ФИРМА КЪМ ТОАЛЕТНИТЕ ЩЕШЕ ДА ПРИБАВИ И ЕДНО ВИЕНСКО КОЛЕЛО
96
0
 
7
 
! Отговори
До 93 преди 3 години
Не,бе,аз съм виновен,аз раздавам обществените поръчки.
95
1
 
22
 
! Отговори
Арт преди 3 години
Това е арт инсталация - паметник на гербавите кражби.
94
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фъндъковаааааа,кажи нещо по въпроса,бе ,Фъндъчке?Колко комисиона прибра?
93
0
 
21
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
Самопочистваща се тоалетна за 300 000 лева.До нея сигурно водят 10 квадратни метра плочник за още 20 000лв., които ще бъдат ремонтирани гаранционно два пъти през следващата година, а на третата - изцяло сменени.След около пет години някой ще се сети, че за правилното функциониране е трябвало да предвиди и прокарване на електричество :)
92
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам да чуя и другата страна. Само много пр...сти и първосигнални хора реагират така!
91
4
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НЕКА И НИЕ ДА ИМАМЕ НЕЩО СКЪПО ТА ДА ИМАМЕ САКОЧУСТВИЕ КАТО БЕЛИТЕ ХОРА
90
1
 
12
 
! Отговори
Анти-трол преди 3 години
До АнонименНе виновене с Станишев, той е раздавал обществените поръчки за златни тоалетни преди 10 години! Боко е невинен, той само пълни с пачки трезори а дневният оборот от рушвети в гардероби и нощни шкафчета!