Инвестират 10 млн. европари в Кремиковския манастир

Дейностите включват реставрация, консервация, ново крило
16
Инвестират 10 млн. европари в Кремиковския манастир
Снимка: БГНЕС

Близо 10 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Кремиковския манастир за превръщането му в духовен център на Софийска област.

Мащабното задание, което включва строително-ремонтни и консервационни дейности на един от най-старите храмове по нашите земи, започна днес и е със срок на изпълнение от 24 месеца. Финансирането на проекта включва 8 млн.лв. от управляваната от МРРБ Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020" и 2 млн.лв. нисколихвено кредитиране, което се отпуска от Фонда за устойчиво градско развитие, опериращ в София.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководите на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова по време на представянето на проекта. На събитието присъстваха и игуменът на Кремиковския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“- свещеноиконом Серафим, представители на фирмата-изпълнител на дейностите, проектанти, архитекти, експерти от Фонда и др.

Зам.-министър Николова отчете, че за първи път по европейската програма за регионално развитие се дава възможност да бъдат финансирани религиозни храмове с национално значение.

Основните дейности, които ще бъдат извършени в Кремиковския манастир включват реставрация, консервация, ремонт на покрива и дренаж на средновековната църква "Свети Георги" в двора на Кремиковския манастир. В нея се пазят едни от най-старите стенописи в Европа. За посетители ще бъдат представени и археологическите разкопки в района, които включват шест културни пласта. 

Мястото ще стане привлекателно за все повече посетители с изграждането на Северно манастирско крило, в което ще има информационен център "Софийска Света гора", музейна експозиция с интерактивно оборудване, с което ще се представи огромното значение на всички 40 средновековни манастири около София, магерница за 100 души, параклис и камбанария.

Ще бъдат изградени и специални манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в района плодове. Ще има организирани ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. С беседи по вероучение, музика и изкуство, деца и младежи ще бъдат запознавани с християнската вяра в безплатни летни лагери. Само за миналата година през лагерите са преминали 550 деца на различна възраст. Планирани са и нови монашески килии със собствени санитарен възел, стаи за нощувка.

Освен Кремиковския манастир по програмата се извършва ремонт и на други два знакови обекта - Видинската синагога и църквата "Свети Архангел Михаил" в гр. Рила, като общата инвестиция е 22 млн.лв.

Деница Николова допълни, че целта на този тип проекти е да се реализират дейности, които носят приходи за храмовете. С тях те изплащат отпуснатите нисколихвени кредити, а и се осигурява свеж финансов ресурс, който да се реинвестира в други подобни инициативи. 

В настоящия програмен период по ОПРР са осигурени 370 млн.лв. за изпълнение на проекти с нисколихвени кредити, основно в сферата на туризма, културата и спорта. Очаква се заедно с привлечените капитали от фондовете за градско развитие инвестициите да достигнат 1 млрд. лв.  Към момента 20% от ресурса вече е вложен.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Прасчо преди 1 месец
Ас помислих че завод ще строят за толкова пари - те манастир щели да ремонтират , вьрви ли кьм него тоалетна от - 100 бона като оная на кристал с позлатени седалки и сребьрно казанче за водата
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е на бай *** няма угодия , не правят - що не правите , правят нещо - що правите ..
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, ща пари ще откраднем! Еша си няма! 10 милки за манастир??! Че то десет че построим за тея пари!
12
0
 
3
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 1 месец
Сумата е голяма-мирише на корупция.В София има храмове в окаяно състояние,дори "Александър Невски" е в окаян вид. А той е не само храм, а и символ на София. Явно пак има далавера,което е възмутително.А вярата е нужна в тежки яремена.И не само на религиозните.
11
4
 
6
 
! Отговори
Христо Попхристов преди 1 месец
От къде на къде ще се дават пари за манастир. Нали църквата е отделена от държавата по конституция. Това са пари за целия народ, не за малкото религиозни хора в България. Това си е чиста кражба!
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А 10 милиона за джамия кога? Само за фашистите ли ще се раздават пари?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
парите на европейците потъващи в джоба на великия българин милионер просяк на европомощи
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Край

за фигуранта и групата му със сигурност
7
2
 
12
 
! Отговори
sev преди 1 месец
Каква лапаница ще падне не е истина!
6
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Защо с пари от ЕС ще се строи манастир. По добре затвор - ще потрябва.
5
2
 
4
 
! Отговори
Ох преди 1 месец
Абе този в момента работи само с милиони и милиарди.
4
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
а после са чудим защо БНБ съобщи,че на всеки втори ден са пръква нов милионер в проскубаното ни Отечество..
3
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
леле!!!!...С ДЕСЕТ МИЛИОНА спокойно могат да построят ТРИ нови манастира!!

..верно яко,ама много яко КРАДЕНЕ ще падне покрай тая "загриженост"..
2
3
 
12
 
! Отговори
Анатема преди 1 месец
Мутрягите почнаха да "инвестират" в манастири. Пази боже!
1
6
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Е тука каква кражба ще има !!!