5000-6000 деца чакат за ясла в София

В момента се изграждат 12 детски градини и 2 ясли, заяви Тодор Чобанов
23 авг 2020 10:40, Ния Христова
17
5000-6000 деца чакат за ясла в София
Снимка: БГНЕС
"Най-голям е недостигът на места в яслената група в София. Между 5 000 и 6000 деца чакат място в нея. Известен недостиг има и в първа градинска група. Надяваме се с тези около 3000 места, които ще бъдат пуснати от 29 август, една голяма част от децата да бъдат приети. Те са във всички възрастови групи. Ще изграждаме и нови ясли". Това заяви в ефира на Нова ТВ заместник-кметът на София Тодор Чобанов.
 
Той изтъкна, че в момента се изграждат 12 детски градини и 2 ясли, а 16 обекта са в процес на проектиране.
 
Чобанов отрече при приема в детските градини да става въпрос за томбола. "Не е вярно. Има съвсем ясни критерии и те постоянно се развиват като система. Има и социална квота. Имаме обхват около 46 000 деца в града. Обхванали сме огромната част от децата. По показателите на обхват се доближаваме до най-развитите европейски държави. Никъде в Европа няма 100% обхват. Правим най-важното и това, което е възможно - изграждаме нови детски заведения. Това е нашата мисия – да подобрим капацитета на системата, за да има място за всяко дете. Докато има желаещи ние ще продължим да изграждаме нови детски заведения и да разширяваме капацитета на съществуващите, за да могат всички желаещи да бъдат приети", обясни той.
 
Заместник-кметът на София каза още, че ще продължат да  да се изграждат нови обекти. "Правителството отпусна 65 млн. лв. Никога в историята на София, откакто тя е столица, не е имало такова усилие за обхващане на деца. Тези средства ще се превърнат в много нови места. В момента инвестиционната програма е много амбициозна. В момента в процес на изграждане са 14 обекта - 12 детски градини и 2 ясли. 16 обекта са в процес на проектиране и подготовка за стартиране. Кметът Йорданка Фандъкова е наредила на районните кметове да търсят всяка възможност и всеки проект, който достигне до зрял вид, ще бъде подкрепен", заключи Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
София не е 3 милона, ами направо 30 МИЛИОНА, даже може да е 300 Милиона-папагалско а?Колко народ има пише в едни числа на НСИ-и за 2019та пише 1 242 568 човека-точка. Всички други са гости, временно или друго. Не са жители.Във Варна е подобно-броят 340-350хил жители, а то още 100хил, дето нямат адрес даже. Така че гледайте числата.
13
1
 
1
 
! Отговори
преди 3 години
До Анонимен 6Не идвайте, щом е мъка голяма за вас. Като дойдете в София, поне недейте да имате претенции. Какво направихте вие за града - нищо, но претенциите ви големи, че и протестирате. Като че ли на село имате всички удобства. А пък, ако имате удобства, какво правите в София. По-скромно го давайте, софиянци сте от вчера, а и никога няма да станете такива. Държанието ви ни кара да не ви харесваме, ама никак! Няма възпитание у вас, преобразихте облика на София.
12
1
 
2
 
! Отговори
Изведнъж ще се окаже преди 3 години
че места има предостатъчно, ако най-напред да настанят децата на учещите и работещите майки.Онези, които предпочитат да си стоят вкъщи на издръжка на съпрузите или на родителите си, или цоцат социални помощи, да нямат право да настаняват децата си в ясли и градини. Да бъдат задължени да ги пращат само в предучилищна 1 година преди да тръгнат на училище и да подлежат на тежки глоби, ако детето им влезе в предучилищна без да знае български език. Която няма пари да плати глобата, да я отработи.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как нема да додем у софия като на село от тез био храни напращех народих много деца та сега у софия да ги изучат и после ги изстрелвам у чужбина да си живеят живота нема да ги праим селяни я
10
3
 
5
 
! Отговори
разберете преди 3 години
до като не се спре това презаселване на София от новософиянци места няма да има в ясли , градини и училища !
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми да.София стана 3 милиона.Хубаво е дивите селяни да се изнасят по чужбина,че не може да се диша вече.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От страната в София и после към чужбина. Мерки. Къде са яслите и градините към фирмити, кога ще може жената да работи гъвкаво, да отделя повече време за децата. В Европа жените мосово работят почасово или въобще не работят. Градините са често до обяд, петък всички са до обяд. Дават се милиони за стари модели на грижа, децата растат в агресия. Какви репортажи видяхме.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ги изкара 2 милиона ясли ?
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С голяма мъка хората изоставят родните си места за да живеят в бунището София.Така е когато няма работни места в другите градове.Лоша политика.А на ,,софиянци,, които също са се преселили там ще кажа,спрете да лаете бе .
5
0
 
3
 
! Отговори
Провинциалист преди 3 години
Не е от времето но за последните 10 години прави всичко за да го задълбочи и изостря...Безхаберници,крадци,милиционери и мутри...Не могат друго !!!
4
3
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
До преди 2009, когато удари предната криза в града ни се строеше като за световно, напристигаха десетки хиляди тъй наречени млади семейства, сега нямало места, ми така ще е! В това време България се обезлюдява... Проблемът е от преди ГЕРБ.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално като цялата държава живее в един град.
2
2
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Как да има, като цяла България се преселва в София.
1
8
 
10
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Пак за гроп гласувайте!