Метрото в София от днес с 3 линии, Фандъкова: Реализирахме план от 48 г.

Работи се усилено по следващите етапи на третата линия, посочи столичният кмет
26 авг 2020 14:18, Красимир Ангелов
120

Снимка: БГНЕС

Това е изключително важен ден за София. Днес се реализира план от 48 години. През 1972 година е заложен план метрото в София да се изгради с три линии. Довчера имахме две линии на метрото, които се пресичаха. От днес вече имаме цяла метромрежа, която трябва да развиваме, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на първия участък на третата линия на метрото.

"Моята задача, която си поставих, беше и остава да не позволя да се спре строителството на метрото – най-големият и важният както транспортен, така и екологичен проект", посочи Фандъкова.

Още по темата
Тя пресметна, че общо над 60 00 пътници дневно ще могат да използват първия участък от новата линия на метрото. Днес тръгват мотрисите по 8 километров участък от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село", а до края на деня метрото в този участък ще бъде безплатно.

"Голямата част от финансирането е осигурено от ЕК. За радост днес получихме и поздравителен адрес от новия еврокомисар по регионално развитие, на която благодаря. Те дават висока оценка на метрото и ни пожелават успех занапред. Благодаря на правителството, премиера, министъра на транспорта, на финансите и на всички, които винаги са подкрепяли и финансово строителството на метрото, на моя екип, Общинския съвет и на общинските съветници, които подкрепят метрото", заяви Фандъкова по време на откриването и благодари на софиянци за търпението през месеците на строителството.

Столичният кмет посочи, че общината е гарантирала финансиране и за следващия участък от третия лъч на метрото – от Цариградско шосе през “Арена Армеец“ до район Слатина.

"Работим усилено и упорито за финансирането на следващите етапи. Вече се провежда процедурата за избор на изпълнител за участъка от станция „Хаджи Димитър“ до квартал „Левски“ – 3 километра. Гарантирах с подписа си писмото до г-н Братоев за това, че гарантираме финансиране, за да може да обяви процедурата за избор на изпълнители за участъка от Военна академия, през Слатина, до бул. „Цариградско шосе“ при зала „Арена Армеец-София", заяви още Фандъкова..

"Всяка следваща линия е по-трудна. Днес знаете, че се открива първия осемкилометров участък от третата линия на метрото с 8 станции през централната градска част. Казвам, че е най-трудната, защото срещнахме лоши геоложки условия", заяви при откриването изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Той отбеляза, че на цялата трета линия, която се състои от 4 етапа и 21 километра, трябва да вози над 210 000 човека, а прогнозният пътникопоток за днешния участък е 60 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селската баня на три морета! Реализирахте националния идеал на България.
44
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На свършеното и копче никой не може да каже, защото то се вижда и хората които ползват придобивката го оценяват. Останалите да замълчат веднага.
43
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До extremistЕх, а през комунизма нищо не получавахме. Даже и опаковката на бонбона.
42
6
 
31
 
! Отговори
Краси Р. преди 3 години
Страхотна новина и честито на всички софиянци! Нека селяните да си карат таралясниците, а метрото да остане за интелигентните и отговорни граждани.
41
17
 
9
 
! Отговори
extremist преди 3 години
ЗА 50 ГОДИНИ В АНГЛИЯ НАПРАВИХА МЕТРО НА ТРИ НИВА.----ЗА 48 В БЪЛГАРИЯ ПРИ ПО-ДОБРА ПОЧВА И ЕДНО НИВО НЕ ЗВЪРШИХА--------МОТРИСИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА АДЕКВАТНО ИЗБРАНИ ОТКЪМ ГАБАРИТИ И РАЗМЕР - ИЗЛЪГАХА ВИ : ПОЛУЧИХТЕ БОНБОН , А СТЕ ПЛАТИЛИ ЗА ШОКОЛАД
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Какво значи "не са на Фандъкова"?И за кои "всички тези" говориш? Нали това беше единствения?:))))))
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"това е единственият проект, който успя да реализираш,"Като не живееш в София не се изказвай неподготвен.-----АЗ ЖИВЕЯ В СОФИЯ , И ИМАМ ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРОЕКТИ.НЕ СА НА ФАНДАКОВАИМАШ ЛИ ВЪПРОСИ , ПРЕСТЪПНИК
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво целува кметицата на снимка 5 и защо брадатият се е ухилил до уши?
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това метро го строят от 48 г. и още не е готово, в други "нецивилизовани" държави ги правят за 5 години :) Край, ще се преместя в София, щом е най-хубавото и най-евтиното метро (не уточни Бойко, за Европа или света), зарязвам Варна и ставам шоп :)))
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37"това е единственият проект, който успя да реализираш,"Като не живееш в София не се изказвай неподготвен.
35
9
 
5
 
! Отговори
extremist преди 3 години
НИЩО НЕ Е ПО-НЕДОСТОЙНО ОТ "ВЛАСТ" НАРЕЧЕНА "МЕДИЯ" , СТОЯЩА ЗАД БЮРО И ПРЕМЪЛЧАВАЩА ВСЯКА ИСТИНА В ИМЕТО НА ЕДНА ЖАЛКА ЗАПЛАТА , С АРГУМЕНТА "КРЕДИТ ИМАМ ДА ПЛАЩАМ, НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙ С ИСТИНИ....Л"...ТАЯ САМО-ПОВЯРВАЛА СИ ДАСКАЛКА Е БЕЗ ПРЕЦЕДЕНТ И БЕЗ АНАЛОГ - НЕПОРОЧЕН ЧОВЕК ПОДНЕСЛИ МУ ИЗБОР С ИЗКРИВЕНИ НАЧАЛНИ УСЛОВИЯ: "ВСЕ ПАК ЩЕ НАПРАВИШ НЕЩО...РАБОТИ ЗА НАС..БЪДИ ЧИСТОТО НИ ЛИЦЕ...."ЖУРНАЛЯГИ СХВАЩАТЕ ЛИ ИЗОБЩО "НАМЕКА" ТУК ....
34
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фандъкова, няма за какво да ти се честити - това е единственият проект, който успя да реализираш, като недъзите тепърва ще лъснат. Време е да си събираж багажа и да се пръждосваш обратно на село, при картофите! Некомпетентна неспособна лелка.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирателСССР даваше и пак нищо.:))))
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Ами, давай, изкарвай.
31
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реализирахме план от 48 г.---------------ПОНЕЖЕ МИ ПИСНА ОТ ФАНДАКОВА И ОТ Н А Г Л И ПОЛИТИЦИ С ПРОМИТ МОЗЪК ДЕТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ КАК СА НАПРАВИЛИ НЕЩО КОЕТО Е ЗАМИСЛЕНО ОТ ИНЖЕНЕРИ 50 ГОДИНИ ПРЕДИ ТЯХ. ЩЕ НАПРАВЯ ТОЗИ КОМЕНТАР:НЕУВАЖЕМА ДАСКАЛКО, НЕ МИ СЕ ХВАЛИ С ПРОЕКТИ ЗА МЕТРО ЩОТО АЗ ГИ ПРАВЯ А ТИ СИ ПУБЛИКА. ПОДАВАЙ СИ ОСТАВКАТА И СЕ МОЛИ ДА НЕ ИЗКАРАМ НАЯВЕ КОЛКО СИ НЕКЪДЪРНА, КОЙ ПРАВИ МЕТРОТО, КАК СА ИЗБРАНИ ФИРМИТЕ И КОЛКО ПОДКУПИ ПЛАЩАТ...ПО-ГОЛЕМ Е КС КРЕМЕНТ ОТ ГЕШЕВ НЯМА
30
4
 
6
 
! Отговори
Майнъ преди 3 години
В Пловдив кога?
29
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перфектно метро построено и някакви палаткаджии дошли с плакати да протестират! СРАМ
28
14
 
9
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Стига де!!!Просто преди 48 години Евросъюза не е давал пари за метрото...Вие всичко си пишете,ВАША заслуга?!
27
12
 
11
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Стига де!!!Просто преди 48 години Евросъюза не е давал пари за метрото...Вие всичко си пишете,ВАША заслуга?!
26
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се радват на това метро защо не отидат в отдалечените кътчета на родината ни да видят какво е в Северна България че и в.. Южна картината е плачевна