Метрото в София от днес с 3 линии, Фандъкова: Реализирахме план от 48 г.

Работи се усилено по следващите етапи на третата линия, посочи столичният кмет
26 авг 2020 14:18, Красимир Ангелов
120

Снимка: БГНЕС

Това е изключително важен ден за София. Днес се реализира план от 48 години. През 1972 година е заложен план метрото в София да се изгради с три линии. Довчера имахме две линии на метрото, които се пресичаха. От днес вече имаме цяла метромрежа, която трябва да развиваме, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на първия участък на третата линия на метрото.

"Моята задача, която си поставих, беше и остава да не позволя да се спре строителството на метрото – най-големият и важният както транспортен, така и екологичен проект", посочи Фандъкова.

Още по темата
Тя пресметна, че общо над 60 00 пътници дневно ще могат да използват първия участък от новата линия на метрото. Днес тръгват мотрисите по 8 километров участък от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село", а до края на деня метрото в този участък ще бъде безплатно.

"Голямата част от финансирането е осигурено от ЕК. За радост днес получихме и поздравителен адрес от новия еврокомисар по регионално развитие, на която благодаря. Те дават висока оценка на метрото и ни пожелават успех занапред. Благодаря на правителството, премиера, министъра на транспорта, на финансите и на всички, които винаги са подкрепяли и финансово строителството на метрото, на моя екип, Общинския съвет и на общинските съветници, които подкрепят метрото", заяви Фандъкова по време на откриването и благодари на софиянци за търпението през месеците на строителството.

Столичният кмет посочи, че общината е гарантирала финансиране и за следващия участък от третия лъч на метрото – от Цариградско шосе през “Арена Армеец“ до район Слатина.

"Работим усилено и упорито за финансирането на следващите етапи. Вече се провежда процедурата за избор на изпълнител за участъка от станция „Хаджи Димитър“ до квартал „Левски“ – 3 километра. Гарантирах с подписа си писмото до г-н Братоев за това, че гарантираме финансиране, за да може да обяви процедурата за избор на изпълнители за участъка от Военна академия, през Слатина, до бул. „Цариградско шосе“ при зала „Арена Армеец-София", заяви още Фандъкова..

"Всяка следваща линия е по-трудна. Днес знаете, че се открива първия осемкилометров участък от третата линия на метрото с 8 станции през централната градска част. Казвам, че е най-трудната, защото срещнахме лоши геоложки условия", заяви при откриването изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Той отбеляза, че на цялата трета линия, която се състои от 4 етапа и 21 километра, трябва да вози над 210 000 човека, а прогнозният пътникопоток за днешния участък е 60 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
Life или жизнь преди 3 години
Не може Неканени гости да ми казват в моята къща, какво да правя. България Не може да е повече руска лаборатория за социални Експерименти.
104
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 104Годишна карта за всички линии И МЕТРО 365лв- по един лев на ден, да пътувам колко ИСКАМ.ЗА ПЕНСИОНЕРИ-8ЛВ. ЗА МЕСЕЦ. ЗА СТУДЕНТИ 21ЛВ.ЗА ГОСТИ НА СОФИЯ 4 ЛВ.ЗА ЦЯЛ ДЕН ЗА ВСИЧКИ АВТОБУСИ ТРАМВАЙ МЕТРО. Стига сте плюли, ИМА ХОРА КОИТО РАБОТЯТ И ДРУГИ КОИТО МИСЛЯТ САМО ДА ЗАЛИВАТ ОКОЛНИТЕ С ОТРОВАТА НА СВОЯТА НЕУДОВЛЕТВОРЕНОСТ
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно са ги впрегнали гербаристите да пишат 😃
102
0
 
2
 
! Отговори
Югозападен преди 3 години
Хайде и заюлати и пенсии малко нагореИначе-добре
101
0
 
1
 
! Отговори
До 104 преди 3 години
Дечко,учи за поправителният че иначе ще си останеш все така ***!
100
3
 
5
 
! Отговори
Стар софиянец преди 3 години
Само невръстни пикльовци и пик.ли,не друскали се в раздрънканите, миризливи ипретъпкани автобуси,не висели с часове по спирките да чакат вечно закъсняващите и нередовни возила ,може да са недоволни ?!?!? от метрото.За 10 години се направиха 40 километра нови линии,което само истинските софиянци оценяват! А ,,мигрантите "и лигльовците това няма как да го оценят..
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабче , вземай си на ден 2 билетчета по 1.60 и го ползвай .. Помогни на околната среда и остави сшужебната кола :)
98
5
 
6
 
! Отговори
Рени преди 3 години
Оставка за цялта шайка! ОСТАВКА!
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Do 84Ne znam na 83 dali niakoi mu plashta no sam siguren che ti si nepopravim Komuniaga Dnes vsichki rusofili sanuvate cherni diavoli BRAVO NA ZELIA EKIP NA KMETA I PRAVITELSTVOTO
96
8
 
8
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнонименА какво е направил предишния " президент" Плевнелиев? Май нищо, за разлика от сегашния Български Президент г-н Румен Радев
95
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта мълчи, понеже не е направил нищо и освен да си припише нещо чуждо като свое дело няма друг правилен ход.
94
7
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Какво герберастко безсрамие от страна на Фандъкова.
93
4
 
13
 
! Отговори
ъндърграунд преди 3 години
Каквото и да си говорим до 2009 г. за 40г. строеж метрото стигаше от Обеля до Сердика. За 11г. до днес метрото се увеличи десетократно и сега обхваща почти цяла София. Факт!
92
6
 
8
 
! Отговори
Мноо готино преди 3 години
Браво на организаторите и изпълнителите !
91
7
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Аз гледам кметицата. Много приятна жена. От нея лъха доброта.
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който злобее, ще му се върне обратно и не е добре за чакрите, не допускайте такива хора да ви подразнят, те са под вас.
89
10
 
13
 
! Отговори
ние виждаме преди 3 години
Ще минат години, внуците ще попитат: Кога са го строили това метро?А баба ще им каже: Като бях малка имаше един Министър Председател Бойко Борисов. Те, той, въпреки неимоверните усилия на един Фигурант президент да попречи, успя да направи това метро за да можат по-бълзо и по-евтино да се придвижват хората.
88
10
 
12
 
! Отговори
нека го е яд преди 3 години
Фигуранта мълчи като дyпe. И няма какво да каже. Може само да го е яд че хората виждат какво се строи и какво не могат да съборят социалистите.
87
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умряха герберчетата, когато стане напечено, пускат заучени фрази, учили са в едно училище с Бойко :))) Кво стана с ония нежния, дето имал фирма за статисти, ще прави ли золуми пак...хахаха :)
86
15
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
в 16,37 ч. новото герберско метро за 400 000 000 се скапа между спирка Театрална и Орлов мост.Явно са крали достатъчно!