Битка за сърцето на столицата: "Спаси Съборна" от "Спаси София"

Общинският съветник Борис Бонев отговори на твърденията на гражданите
27 авг 2020 10:52, Анисия Иванова
111
Битка за сърцето на столицата: "Спаси Съборна" от "Спаси София"
Снимка:

Недоволство на търговци и граждани от превръщането на емблематичната за столицата улица ''Съборна'' в пешеходна. От близо два месеца тя е забранена за автомобили. Идеята дойде от организацията ''Спаси София'' и беше одобрена от Столичния общински съвет. Друга организация - нарекла се ''Спаси Съборна'', е против промените в сърцето на София.

"Беше направена реконструкция без обществено обсъждане, без да се вземат мненията на живущите. В кооперацията сме 55 апартамента, оставили са ни 12 паркоместа. Повече от половината са служебен абонамент. Винаги сме се разбирали с търговските обекти. Изцяло сe нарушава визията на тази улица и спокойствието на живущите. Има опасност да напуснат всички скъпи търговски обекти и да дойдат ресторанти. Тук са едни от най-широките тротоари, има достатъчно място и за пешеходците", разказа Елисавета Гурова, която живее на ул. "Съборна".

Йово Герчев от "Спаси Съборна" показа проект как може да изглежда улицата. Според него трансформацията от Столичния общински съвет е направена върху неверни данни и се стига до огромен дисбаланс между пешеходци и трафик на автомобили.

"Предлагаме да се събере експертна комисия, която да види нашите данни и да се вземе хармонично решение между отделните ползватели на улицата. Изключително много е затруднен достъпът на коли. Едно от нашите предложения е да са под 45 градуса - запазваме всички кашпи в проекта на "Спаси София", запазваме и разширяване на пешеходната зона. Искаме да постигнем 65 паркоместа, което ще облекчи ситуацията", обясни Герчев пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че част от паркоместата обслужват президентската администрация.

Общинският съветник Борис Бонев заяви в ефира на "България сутрин", че данните не са грешни, а замерването е направено през 2017 г. Той не прие показаните снимки от камери в района.

По думите му ресторантите не се случват с щракване на пръсти, а със съгласие на главния архитект. Здравко Здравков пък бил поел категоричен ангажимент, че там няма да има разполагане на ресторанти и летни градини.
Предлагам драстично намаляване на служебните абонаменти. Ще има нови хиляди паркоместа за живущите. Лъжа е да се твърди, че не е имало обществена консултация. Имаше 14-дневен срок за получаване на становище - бяха получени 4 становища. Това са временни мерки до превръщането на ул. "Съборна" в изцяло пешеходна. Това е заложен план във всички стратегически документи на Столичната община", категоричен бе Бонев.

Бившият депутат Юлияна Дончева има търговски обект в района. Тя коментира пред екипа ни, че никой от хората не е бил поканен на обществено обсъждане.

"Има вина и главният архитект за този проект и пълното затваряне на "Съборна". Искам да припомня на г-н Бонев 2017 г., когато от "Спаси София" са подали на СОС данните, че не преминават абсолютно никакви автомобили и се движат хиляди пешеходци. Попадам в частта, която вече е затворена и всеки ден ни глобяват за това, че имаме нужда да зареждаме със стока нашите магазини. Работим с чуждестранни фирми и сме възпрепятствани да работим. Пълното ѝ затваряне подлага на фалит всички магазини на тази улица", заяви Дончева.

"Лъжа е, че няма къде да зареждат търговците. Да си купят колички и да си преместят стоката до самия магазин", отвърна ѝ Борис Бонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
1
 
! Отговори
Койчефф преди 3 години
До ikarАми доставчиците и куриерите трябва да имат товарна количка. Струва между 50 и 100 лева, носи до 250 кг., може да катери стълби. Те обаче се скатават. В моята улица камион на фирма за мебели не може да влезе и сам съм си пренасял от камиона до къщата спалня, секция и кухня. Такива частни случаи въобще не бива да се споменават.
85
4
 
5
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
И аз живея на Съборна, но нямам проблем с колата ми. Наел съм един *** селянин от провинцията за шофьор, той ми паркира Бентлито.
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви спася аз ми са махате.
83
9
 
22
 
! Отговори
Бонев аут преди 3 години
Не е реално някакъв хомосексуалист с дядо активен борец, ама на хартия обявил се за "демократ" да гони софиянци и да ги тормози. Само в България може да се случи такива отпадъци да бъдат избирани на държавна службичка.
82
3
 
13
 
! Отговори
Идеален Център преди 3 години
До АнонименСофия не е град на 100, а на почти две хиляди години, като за нея Константин Велики е казвал "Сердика е моя Рим" . Като сте дошли да живеете в града ни, моля, уважавайте го! Ако не можете да го обикнете, поне уважавайте града и коренните му жители. Колкото до безумията на Здравков по отношение на паркирането, само ще спомена как се хвалеше, че в началото на бул.Стамболийски намали паркоместата наполовина, като промени схемата за паркиране под 45 градуса на успоредно.
81
12
 
4
 
! Отговори
джави преди 3 години
ще си карам колкото си искам и ще паркирам на тротоара където пожелая,па Борисчо нека си говори-ич ми не пречи
80
12
 
21
 
! Отговори
иван преди 3 години
Тия от "Спаси София трябва да се забранят - навсякъде си пъхат носа и изобщо не спасяват нищо.
79
8
 
9
 
! Отговори
Оставка!!!!!!! преди 3 години
Юлето да премести протеста на Стъки в защита на фандъка и герб на Съборна, а и да му даде количка той е яко момче!
78
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таралясниците, които кара българина замърсяват въздуха, който децата ви дишат. Ходенето не е толкова ужасно, а и току-виж сте отслабнали.
77
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗдравкоАми, разбира се, че са вредни! С тях човек не може да се договори по стандартния начин. Хората са си свикнали да бутнат нещо на некой общински шеф и да им се решат нещата. Пък тука некви идеалисти, с визия за града и смели идеи. Шах с пешка!
76
4
 
9
 
! Отговори
ANARCHY преди 3 години
До АнонименКаква визия, всичко е за пари и защото в центъра спечелиха кметове на ДБ. Защо не отиде да прави простотии в други квартали , а се навърта само в центъра. И всичко е за пари, не го прави, понеже много обича София!
75
8
 
8
 
! Отговори
one of... преди 3 години
Е, голям смях се очертава. Нали гея Бонев е точно на Смучи София общински съветник? Сега се получава, че Спаси София протестира срещу Спаси София> хахахахахахаха
74
2
 
9
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
И като как ги виждаш да фалират? Да си чувал нещо за перачници на пари и магазини, в които никой не влиза?
73
4
 
8
 
! Отговори
ANARCHY преди 3 години
До МехуроГовориш, пълни глупости. Разбира се, че хората ще протестират. Нито е имало обществено обсъждане, нито нищо. Бонев излъга в ефир. В сички в СОС, знаят, че няма протокол от обсъждане, а Боркат и ГЕРБ, са го приели на своя глава. Така че, когато не си информиран, недей да дрънкаш глупости!
72
6
 
12
 
! Отговори
Стар софиянец преди 3 години
Бул. Витоша винаги е бил с жилищни сгради и малко магазини. След 1989 всички помещения на партера станаха магазини или заведения. То хубаво, ама като живееш над заведение, то не се издържа. Сега и улица Съборна съвсем ще я бастисат.
71
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че идеята улица Съборна да и изцяло пешеходна е глупaва, както и всички предишни идеи за това. При идеи на парче, резултата няма как да е добър. По света пешеходни зони се правят по други начини.
70
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мазните новозабогатели не могат да се изтипосат с каретите си пред безбожно скъпите магазини и ресторанти,... драма!
69
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрите мерки за града, не винаги са популярните мерки. Преди 100 години булевардите са прокарвани насила, срещу бурна реакция на местните шопи с имоти там. Борисовата градина е правена насила, срещу бурната реакция на местните шопи, пасящи говедата си там. Нема страшно, ще го преглътнете.
68
8
 
11
 
! Отговори
BG реалност преди 3 години
В големите градове имащи проблеми с паркирането като Токио например, ако не можеш да докажеш пред полицията, че имаш осигурено место за паркиране в радиус до 2 км. от жилището - не ти разрешават да си купиш или регистрираш автомобил.Обикновено наемът за такива паркоместа на аренда е по-висок от наема за гарсониера. Тука *** обра *** от европейските морги и сега реве до небето че не му разрешават татралясника да му е пред вратата !
67
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сте се замисляли защо в другите страни масовия транспорт са мотопедите или велосипедите?Не подкрепям "Вбеси София", но довода "Като нема къде да паркирам, че паркирам където си искам" не върви.Аз разбирам, че искат да направят един "Исторически" център тип стар град.Като Прага, Братислава, Виена и т.н. Но София не е такъв град. Тя е град на 100 години и просто няма исторически център. Има една крепостна стена на Ларгото и три сгради.В същото време в центъра на София е пълно с коптори.