Заради кризата: Заведенията в София с 30% по-ниска такса "тротоарно право"

Предложението тепърва ще се обсъжда от Столичния общински съвет
38
Заради кризата: Заведенията в София с 30% по-ниска такса "тротоарно право"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Собствениците на заведения за обществено хранене в София може да плащат 30% по-ниска такса тротоарно право от 1 септември до края на годината. Такова предложение ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет. То е резултат от разговори между кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на сдружение "Българска асоциация на заведенията" Ричард Алибегов, съобщиха от Столичната община.

Още по темата
На срещата с представители на бизнеса са присъствали и председателят на икономическата комисия към СОС Николай Стойнев и зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

Значително намаление на оборотите заради свито потребление от началото на коронакризата, отчитат от "Българската асоциация на заведенията".

Ако разходите на собствениците на заведения, кафенета и закусвални не бъдат намалени, има риск от сериозни съкращения на работни места и фалити, обясни Ричард Алибегов.

Според сдружението правителствените мерки за подкрепа на малкия и среден бизнес вече дават положителен ефект. Намалението на таксата за тротоарно право пък би допринесло за стабилизирането на бранша в условията на епидемична обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
popo преди 3 години
"То е резултат от разговори между кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на сдружение "Българска асоциация на заведенията" Ричард Алибегов"======================Браво, щом даскалицата-компирджийка и косматият, грозен и запотен кебапчия - ибpикчия са се разбрали, на нас простолюдието, ни остава само дя се радваме!
32
0
 
5
 
! Отговори
А, преди 3 години
Следващото искане на ненаситният Алибегович към Столичен общински съвет и Фандъкова ще е да задължават софиянци и гостите на столицата да посещават заведенията му.
31
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 години
И таз добра. Махнете и тази такса, та да мирясат най-сетне. Още колко ще подпомагате кръчмите? Не стига ли намаленото ддс, което никак не влияе върху цените за клиента, а точно обратното? ***.а политика и политици. Не само кръчмите и хотелите губят, ама няма ден без хленч, колко са зле. Да фалират и да останат най-свестните, та поне малко ще намалее шума в градовете.
30
1
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Интересно на колко осигуряват шивачките, селскостопанските работници, миньорите на Ковачки и още куп дейности, кво само с ресторантьорите дето им се правят куп проверки се занимавате.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово, масово в сектор търговия и услуги се работи с осигуровки на 4 часа или на минимален праг, даже и без тр. договор. Изключвам големите вериги, разбира се. Там всичко си е точно. В провинцията е практика хем работи/заплащане на ръка/, хем са на трудовата борса.
28
3
 
4
 
! Отговори
До Гамен преди 3 години
Абе, *** с 2-3 хил. спестени какво ще направиш като те затворят за 2мес и после работиш на 30%.? Хора дето 1 лев.не са изкарали като собственици на някакъв бизнес да не се изкават по темата!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снощи гледах пешеходната зона на Витошка по време на антипротеста. Хората от антипротеста минаваха покрай заведенията и не видях празни места. Даже повече хора имат след затварянето. Намалиха им ддс на 9%, цените същите, че и по-скъпо. Когато ги отваряха-им искаха 2 метра разстояние между масите.Ричард ли е какъв е не знам - ама онзи където е като Тарзан скочи да иска 1 метър. Те са тЪргаши. Лъжат и мажат даже със заплатите на персонала. Да си плащат тротоарното право 100% и да не реват!
26
3
 
3
 
! Отговори
бг преди 3 години
Браво, мащайте палатките
25
2
 
16
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
И що? Къв е проблема че им се намаля всичко. ДДС-та, сега това, ми утре и каавали вземете да им правите на тия. Ореваха всичко, вика "От 20 години работя, сега ме затвориха и нямам пари да си платя сметките". Алоооо, от 20 години работиш и нямаш спестени 1000 лв. ли? Ми значи тая работа не е за тебе, не ставаш. Затваряй и отивай общак някъде. Така със сигурност ще разбереш как се изкарват пари и ще почнеш да си заделяш. И след 20 години ако нямаш поне едно 2-3000 в сметката - значи си пропаднал
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото му е чиста косата на ричи аребегай, толкова са чисти и дезинфекцирани масите и съдовете в заведенията. Да ви е сладко
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който се излъже да седне с заведение нека поне плаща с карта, за дс им излезе част от оборота на светло! Няма кой да ги регулира заведенията както виждаме
22
6
 
0
 
! Отговори
Ресторант Катун преди 3 години
Колегите собственици на заведения за обществено хранене са ***-иии. Ние на моста изобщо не плащаме тротоарно право. Не плащаме никакво право.Даже Фъндъка безпратно ни чисти свинщината. Мием чинии и чаши само по време на буря и дъжд. Всичко ни е авантакис. Даже химическите тоалетни ни чисти кметицата.Колегите от бранша да си купят мухъ_л и да се нап_ръскат!
21
0
 
16
 
! Отговори
Ричард съм с мазната преди 3 години
И оня мазник и гнусяр Ричард какво ще каже? Заведенията са фул, както миналата година. Същите, а на места и доста по-високи цени, което осначава марж поне 11-15% повече. Отделно други помощи и привилегии. Качество още по-ниско. Срам и позор! И моята фирма търпим негативи от кризата, намаляме бонуси, орязваме маржа, даваме услуги на клиентите за наша сметка. Борим се. Ама всичко ни е на светло и сме изрядни! Помощ нямаме никаква! А тея? Плюя на такива тарикати! Ама ние сме виновни, че търпим.
20
0
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Мдаа....има такива невероятни закътани заведенийца около НДК в уличките. Малки, семейни и супер качество на всичко. И са по-евтини от онези *** на Витошка, като този нечистоплътния Айдебегай. Чак ме е яд, че веднъж се излъгах и се набутах да пия бира с бившата ми в калпавото му заведение
19
0
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До МдааСупер, накрая ще си ходите по заведенията само колеги и ще си ревете на рамото колко сте зле :))) Виждам преди Короната какво беше в пешеходната зона на Витоша. Игла да хвърлиш на нечия глава ще падне. Едно местенце нямаше никъде свободно. Сега всичко е полупразно или направо празно. Аз самия редовно ходех в "Социал" и "Добро", харесваше ми как готвеха и едно друго заведение, забравих му името с невероятна сурова риба с уасаби сервират. Вече обаче по-рядко ходя, има такива невероятни
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алибегов а искаш ли направо и "кръстовично право".Направо сложете маси и столове на Орлов мост,Софийски университет и тн.Направете държавата една кръчма.Празна.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много народ спечели от тая криза. Сред тях са и кръчмарите. Заведенията са пълни, но им намалиха ДДС. Сега и тротоарното право. А те продължават да пискат, че фалирали. Напротив - забогатяха.
16
2
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
За кои по точно национално отговорни производители става въпрос, тия дето ни пробутват сирене с 75% вода и които надуха цените яко на този алхимически бъркоч почти двойно или тези с оводненото месо по 10лв. килото? Айде малко по сериозно като плюете по ресторантьорите, защото цените на всичко се вдигна от Нова година!
15
0
 
12
 
! Отговори
започвам да мисля, преди 3 години
че ББ си пласира белото по заведенията. Иначе нямам обяснение за явните предпочитания към този измислен бранш за сметка на другите видове бизнес.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но пък с по-високи цени,нищо,че Бочко ги подкрепи.