Нов Координационен център ще разпределя болните от COVID-19 в София

Той ще поеме гражданите, чието състояние не е тежко
Обновена: 2 сеп 2020 08:47 | 2 сеп 2020 07:00, Нели Христова
4
Нов Координационен център ще разпределя болните от COVID-19 в София
Снимка: БГНЕС

От снощи започна да работи Координационният център за  разпределение на пациентите с COVID-19 в лечебни заведения в София.

"Всички суспектни пациенти за COVID-19, които са потърсили спешна медицинска помощ в столицата,  ще преминават през Координационния център, разкрит на територията на Инфекциозната болница. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция", обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който бе на място, който с директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев, директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев обясниха как ще функционира новата структура.

"Д-р Пенчев беше основният мотор на изграждането на този координационен център, д-р Гелев е в пълна координация с него, тъй като екипите на Спешна помощ винаги ще минават оттук преди това за уточняване на всеки един пациент и за неговото насочване към най-подходящото място, където може да се лекува", посочи Пенков.

Координационният център ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. Това се отнася за гражданите, чието здравословно състояние не е спешно.

"До Координационния център от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоматика на новия коронавирус. Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т. ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние, ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика", обясни директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Целта е да съкратим времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да гарантираме на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване, посочи директорът на ЦСМП София д-р Георги Гелев.

При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR теста пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. "буферна зона" на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение, коментира още д-р Пенчев.

Ежедневно на смяна в Координационния център ще бъдат лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение ще бъдат и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и като ги насочат за домашно лечение хоп в автобуса за да се прибере у дома и нови 30-40 заразени!
3
1
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 3 години
И да се разболея от грип, въобще няма да ходя на лекар!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е супер важно, защото хората, които са с ковид чакат и докато стане ясно заразени ли са или не, се сипят още зарази.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така де повече и повече посредници създавате за да оправдавате парите дето крадете!