Спрей в окото, болка... Какво е да си в епицентъра на протеста?

Разказ от първо лице на пострадалите при сблъсъците
Обновена: 3 сеп 2020 21:09 | 3 сеп 2020 21:00, Веселина Йорданова
135

Равносметката след сблъсъците на 2 септември е за десетки ранени и задържани - както от протестиращите, така и от полицията. До напрежение се стигна още в ранните часове на деня вчера, когато дойдоха и първите линейки.

17-годишният Никола е сред пострадалите. Отива на протеста по светло и за кратко, а се оказва в епицентъра на сблъсъците.

"Излязоха полицаи от редиците със спрейове и започнаха да пръскат наред, а мен напръскаха от 20 см в лявото око. И близо час не можех дори да си помисля леко да си отпусна окото, стисках го с всичка сила, тъй като болката беше страшно силна", разказва момчето.

За Никола протестът завършва в линейка, където му правят промивки заради нетърпимо парене по лицето и очите, продължаващо часове.

Толкова продължи и напрежението под прозорците на властта, а в края на деня пострадалите надхвърлиха 120 души. Голяма част от тях са полицаи.

Иван Манев пък е пострадал, след като хвърлена бомбичка е паднала върху ръката му.

"Опитах се да я изтласкам, тя гръмна и ми изгори ръката. Полицията беше крайно толерантна. По едно време се чудех какво се случва, понеже около 1 час ни бомбардираха и чакахме началниците да кажат, защото ние се отбранявахме, но това е цял час бомби", обясни той.

Ръководителят на СДВР Георги Хаджиев обяви, че органите на реда са открили коктейл "Молотов".

"Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест в един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите за складиране на самоделни взривни устройства", коментира още той.

След сблъсъците са задържани над 120 души, 60 от тях - с криминални регистрации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не са глобени родителите му, че непълнолетен е бил там?
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отишъл за малко и попаднал в епицентъра. Невинна душица а лошите полицаи го напръскали. Да не си помислите, че е хвърлял бомбички и камъни по тях. Няма такова нещо.
100
2
 
1
 
! Отговори
До 95 преди 3 години
Не, не е така по цял свят. Ти си този който е далеч от живота и явно не си излизал от хрaлупата си. На запад ако хванат на клипче някой политик с чекмедже пълно с кюлчета злато, пачки евро и пистолет ще си подаде оставката на мига. ####Аланкоолу.Сега има такава техника ,че могат да спретнат на папата компромат ,че е участвал в порно филм.Ти лично видя ли пачките в чекмеджето!?
99
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Метежниците на дубайския айдук!
98
10
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Гледах един клип в тубата как полицаи ритат момиче на замятаТова и в беларус го няма
97
2
 
5
 
! Отговори
Американеца преди 3 години
До Анонимен ГЕРБ - ЧЕВЕНИ МУТРИ И ДС НАПРАВЕТЕ СПРАВКА
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** тата аматьори, още ли сипят пропаганда :))) Големи ценители са на демократичните ценности, особено едното *** че :)) Били антикомунисти, обаче за Лукашенко - давай Саша....хахахаха
95
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези келемета които са тръгнали срещу държава и Конституция,трабва да се прилага само едно средство,и това е Бой до насиране и нищо друго.Те изобщо знаят ли как се сменя една власт в една държава,с друга власт?Те ако знаят как се сменя власт в държава,и после какво следва,няма да излизат от къщите си поне половин година,и после ще ходят поне още толкова с памперси.Те какво си мислят? Че Съветските Войски са на Дунав ли? Аз на тези им викам ,,пираткаджии'' за да не звучи като ч***каджии.
94
2
 
10
 
! Отговори
Какво е, преди 3 години
напръскай се с люта чушка и ще разбереш. По лошото тепърва идва, щом и Славуца се вживява за политик. Снощи гледах как проф. Христов го направи на ***. Когато го попита, той кого ще преставлява ако влезе в парламента, дългуча отговори ядосаните и недоволните!? Пита го за идеи, за цели, селянина му отговори, ще видим, времето ще покаже, то и Боко така я караше, което бебе заплаче, прас една пачка и то млъква, явно и Славуца така мисли!
93
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LosHoИма и лум-пени, които го правят и безплатно!
92
9
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Мина и поредният метеж под знамето на Черепа. Каквоти и лъжи да говорят от отровното трио, хората видяха, че агресията бе повсеместна, а не само от група "провокатори"! Имаше групи млади хора от "Възраждане" на Копейкин, които изразиха агресията си към полицията. И няма как да е иначе, след като непрестанно се призовава към насилие. И да се прехвърля вината на управляващите и да се иска полицията да охранява протеста, а протеста да прикрива платените ултраси и безумие.
91
1
 
10
 
! Отговори
Безобразие преди 3 години
Хората, за които Конституцията очевидно е тоалетна хартия, трябва да са по затворите.
90
12
 
15
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
По 30 евро им давал Божков- черепа , за да участват в протестите. За безредици сигурно двойно или тройно! Гамените за такива пари продават родината си ! Очаквам Жандармерия най-посше да вкара нещата в ред и всички гамени зад решетките!
89
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е да си в епицентъра на протеста?---------------Простотия!!!!!!
88
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДиктаторът Бойкошенко ще остане в историята като най-инатливив и некадърен премиер!------Доган отдавна,още през 2009г. е предупредил,че Бойко не става за управленец и държавник,защо сега го виждате? Няма никава разлика,защото същите,които управляваха с Бойко и чрез него,сега свалят Бойко,защото искат да са на софрата,а други искат да се отърват от правосъдие и не бъдат осъдени за престъпленията си.Най-добре,да се махнат дразнителите Радев и Бойко и да се състави експертен кабинет
87
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктаторът Бойкошенко ще остане в историята като най-инатливив и некадърен премиер!
86
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба ми казваше една българска поговорка за такива случаи - "Да би мирно сидяло,не би чудо видяло!"
85
4
 
11
 
! Отговори
до 102 преди 3 години
Кви кпипчета, кви 5 лв.Със съвременните технологии може да се стъкми клипче, показващо че си убил президента на Марс.
84
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
89 Децата да си седят вкащи и да не вилнеят по площадите, да не се продават на престъпни, червени мутри.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
102 Само, ако се докаже достоверността на снимковия и видеоматериал, които не се признава в никой съд, ако са незаконно направени,мездувпрочем.Казвам ти го от запада.