Поругаха храм "Св. Петка Самарджийска" в София с червена боя и яйца

За втори път от началото на протестите се поругава църква в столицата
Обновена: 5 сеп 2020 21:31 | 5 сеп 2020 15:30, Анисия Иванова
315

Снимка: Facebook

Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба.

Фотосите, свидетелство за вандализма, са публикувани в социалната мрежа от клиросната певица на храма Теменужка Витанова.

"Тази сутрин храм "Св. Петка Самарджийска" осъмна след "мирния" протест със залята с червена боя и черупки от яйца врата. Без коментар", пише в поста си тя.

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо, каза за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя припомни, че за втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите. Преди седмици и храмът "Св. Седмочисленици" беше надраскан надпис "Оставка".

"Това е вандализъм! Нямат срам от Бога! Кои сте вие - не съзидатели, а разрушители", изрази възмущението си жената, убедена, че е дело на участници в снощния протест.

Църквата е в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Ужас! Ужасна новина! Отвратително отношение! Тия, които са извършили това са бо/клу.ци! А бе *** нещастни, това е старинен Храм, има много стари изображения, стенописи и икони, предполагало се е, че този храм има и нещо общо с Васил Левски. Храма Света Петка Самарджийска е бил подпомогнат щедро от занаятчии - самарджии които правят или продават самари ( дървено приспособление за по- леко носене на товар, предимно носено от животни).
192
2
 
1
 
! Отговори
Булгарбаши действа преди 3 години
Според властта, сега стадото, както го именува военният Му министър, трябва да си мисли, че щом протестиращи са оцапали с червена боя сградата на МВР, точно такива са поругали и църквата "Света Петка". Според римските юристи, обаче, въпросът е кому е изгодно посегателството срещу църквата? Май последните, на които е изгодно, са протестиращите.
191
3
 
6
 
! Отговори
В ЕС и НАТО преди 3 години
България е първа по смъртност в света.
190
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 30 години американско и западно партньорство 2 милиона българи измряха от бедност и мизерия, други два милиона слугуват на Запад за мизерно заплащане защото в България няма работа за тях и ги чака гладна смърт.
189
4
 
9
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ : преди 3 години
ВСИЧКИ БЕДИ И НЕЩАСТИЯ НА БЪЛГАРИЯ ---ИДВАТ ОТ РУСИЯ !ТЕ НИ МРАЗЯТ--ЗАЩОТО НЕ СТАНАХМЕ ТЯХНА РОБСКА "ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ"!ТЕ--БЯХА И ПРОТИВ "СЪЕДИНЕНИЕТО"...КОЕТО СТАНА ПО ТЯХНА ПРЕПОРЪКА В ЛОНДОН!ТЕ---РУСНАЦИТЕ СА В ДЪНОТО НА ВСИЧКИ КОМУНИДТИЧЕСКИ ЗАГОВОРИ И УБИЙСТВА В БЪЛГАРИЯ!РУСНАЦИТЕ НИ МРАЗЯТ---ЗАЩОТО СМЕ ГОРДИ И НЕЗАВИСИМИ!СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ И "СЪЕДИНЕНИЕТО"!!!!!!ТОВА Е --НАЦИОНАЛНИЯТ НИ ПРАЗНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
188
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Офффф 266 май русофобията съвсем ти е унищожила мозъчните клетки В главите ви само - събаряне , унищожаване Ясно защо страната ни е такова положение Ами да вземем да бутнем и АЕЦ Козлодуй примерно, защото е строен с активната подкрепа на СССР Туй русофобията е страшна болест - уврежда мисловния процес на засегнатите А има храмове в селца , строени с дарения на турци , тях ще ги бутаме или кво
187
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Църквата е била създадена, когато се е случила измяната към Бога.
186
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз не обичам руския империализъм, но не съм съгласен с теб. Църквата е християнска. Дали са я построили руснаци, не знам откъде идва името. Но е за християни.
185
7
 
4
 
! Отговори
Офффф преди 3 години
Да се събори Руската църква на Раковска. От там са всички беди на България. Що за столица има Руска църква баш в центъра?!
184
2
 
7
 
! Отговори
svetlina преди 3 години
Е те затова Бог е отвърнал очи от българия и народът плаща за греховете на безбожниците. Е те за това ,че Б. Борисов е обърнал поглед към Бог и уважава източното православие, аз също го уважавам и изпитвам много добри чувства към него. Молете се бог да ни прости и просветли духа и ума на тоя народ, та да се надяваме,че ще дойдат добри дни за България.
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работа на органите на МВР е да разкриват извършителите и поръчителите на такива деяния. Няма съмнение, че имат капацитет за това. Все пак, не може да не си припомним за вечния нерешен проблем: кой ще контролира контрольорите? Те извън съмнение ли са, като жената на Цезаря?
182
2
 
4
 
! Отговори
коко преди 3 години
Как искам да се спазарят ГЕРБ,БСП и ОП и да затрят на изборите тези самозабравили се празноглавци.Това е вече прекалено.
181
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корни прибери си протестърчетата доде е време направо прекалиха малките джендърчета
180
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са партиите БСП или ГЕРБ,ДПС,ОП,това е стила на протестиращите красиви НПО, които точат пари от държавата,разлагат обществото и всяват хаос,омраза,раздори, разделение, това е техния стил от години,той се познава веднага, бъдете сигурни,че те ще обвинят всички партии,освен техните собствени и дори ще обвинят и БСП,макар че и БСП са на страната на протестиращите,това са интриганти от висока класа!
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 216 Това нашето нищо не е Я погледни из САЩ , Западна Европа , за Украйна да не говорим - анархисти , ултралеви , ултрадесни , нацистиТакива почти липсват при нас , иначе щеше да гледаш всяка сутрин опожарена и изпотрошена София
178
6
 
2
 
! Отговори
До 194 Уотсън/Холмс преди 3 години
Значи знаеш че е била използвана една бака с боя. И като знаеш сложни думички, какво ще каже дедукцията? Облаците се сгъстяват около теб.
177
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стадо 214 Сега не знам ,дали не си някой мастит бизнесмен от кликата на Борисов Ако си обикновен човек , не е ли и при теб така - господарите ти си карат коли за по 200-300 х евраци ,купуват си жилища за милиони , и се кефят че се намират такива като теб , които им крепят управлението Той Баце щом в свободна обстановка така обижда Караянчева , кой знае как се подиграва с редовите си фенове "Аз съм *** и вие сте прости и затова се разбираме "- сигурно се гордееш с тази фраза на Вожда
176
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГражданинДруг път, властта изобщо не й дреме за вас и за вашите простотии. Жалки *** такива! Жалко за църквата. Вижте се бе само се погледнете докъде я докарахте. Защото сред вас има всякаква ***, от кол и въже, за която нищо не е важно и не е свещено. Важното е само да се кряска и да се мърсува. Такива борци за еди какво си - къш! самата мисъл за вас е противна пък камо ли да ви се даде държавата. Смятайте че скоро цялата ще е ***.
175
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 197 Ще дойде време , ще се сменят управляващите , ще дойдат други , които ще правят други поразии. Може да ходиш да протестираш , и ще ти казват , че си платен , *** , маргинал , *** . И ако ти се занимава , ще ходиш да обясняваш ,че не е така
174
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 198Ще ти се да е така. Защото не е приятно да осъзнаеш какво всъщност представляваш. Умрял ББ или правителството да ви провокират. Че кой ви обръща внимание на вас? Никой с поне малко акъл в главата. Само разни журналистчета на които сега им се е паднало да правят кариера. Че какво сте вие - една грозна група вандали която се изживява като големи борци за не знам си какво. Жалка работа. Само ми е жал за яйцата - толкова по - добре можеха да се използват.