80% от улиците в столичния "Лозенец" се оказаха частни

Собственикът на една назначи физическа охрата да спира преминаващите
73
80% от улиците в столичния "Лозенец" се оказаха частни
Снимка: Кадър Нова тв

Улица в „Кръстова вада” се превърна в частна. Физическа охрана спира хората, които искат да преминат по нея.

„Преди няколко дни улицата беше затворена. Беше поставен знак от някого, но не знаем от кого точно. Да, това е улица с къщи, хубаво, има обаче частно училище”, обясни служител в медицински център, разположен в затворената улица пред Нова тв.

Кметът на район „Лозенец” Константин Павлов призна, че около 80% от улиците в квартала са частни.

„Това е един въпрос, който продължава вече десетилетия. На практика вече 30 години не е уредена ситуацията  със собствеността върху тези улици”, уточни той.

Той поясни още, че отсечките се придобиват по няколко начина от общината – чрез дарение, отчуждаване или чрез изкупуване.

„Трябва да бъдат намерени достатъчно пари, защото сегашният бюджет е няколко пъти по-малък като стойност, отколкото необходимостите. Нужни са стотици милиони”, коментира още кметът.

Павлов обясни, че собствениците имат право да затворят улиците по правото на частната собственост.

„Аз живея в квартала и улиците са частна собственост. Винаги са си били такива и не са отчуждени. Все едно ми влизате в двора или хола”, посочи мъж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Точно строени по соца магизини приватизирахме. И от местната обласната управа бяха надушили проблема, че магазините нямат документация и се опитаха да ни ги прилапат. По времето на Костов. А това нещо е минало през министерство на търговията и агенцията по приватизицията. Някой да знаеше за изоставения канал при Парадайс МОЛ, дето се отвори дупка на шосето? Ами по соца е правен. В османските архиви ще намериш повече документи.
38
3
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Хахахахахах, Лозенец, най-гнусния и неадекватен квартал в цяла София, заедно с Манастирски ливади. И съответно един от най-фаворитизираните. Няма Адекватен градски транспорт, добре че им пуснаха метрото по бул. Черни връх. Тесни, неудобни улички в новата част, стръмни наклони, пеша е някакъв ужас да се катериш по тези стръмнини. За пияница като мен, дето мразя колите е ужас да живея там и да се прибирам пиян. Отделно така е строено, че няма никакво място за паркиране, ако си с кола
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината от" Кръстова вада" на изток от Черни връх е в райотн "Лозенец" ,бе селянилки. Кмет на района е тн- Комита/абс. безхаберник/.На запад от "Черни връх" е в район "Триадица", а кметството е в идеалния център на София. Явно селяни са делили районите...
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Какви луксозни гета? Бях на квартира в чисто нова лъскава сграда. Едната стена зелена от мухъл. Тавана на банята подгизнал. Капе водаот него и се лющи латекса. Гипсокартонени стени без каквато и да е излоция за пълна социализация. Външните вратите и за хотел не стават. Вентилационните тръби пълна скръб. Като готвят отдолу всичко в твоя апартамент при два клапана на въздоховода.Да не говорим, че абсорбатора на комшийте все едно е в твоето помещение. Но хилядарка в евро.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Да де, ама соц не е от над 20 години... Няма какво да обвиняваме соца за това, че сума ти администрация се е сменила и не е уредила собствеността, при положение, че е известен проблем
34
5
 
10
 
! Отговори
Peter преди 3 години
Кметът е от Демократична България - само да отбележа. :-)
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз тук му теглех майните на един дето е поставил бариера на бензиностанцията си. После се оказа, че пътя е незаконен и човека си е прав. По соца търговски и промишлени сгради, пътища и всякаква инфраструктура е строяна хаотично и без документация, и без процедури на узаконяване. Нали всичко бе "народно".
32
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръстова Вада не е Лозенец, провинциални павиани :D
31
0
 
31
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ами, щом са частни значи сами трябва да си ги асфалтират, ремонтират, регулират и пр. Нали така?
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го е позволил това?
29
0
 
17
 
! Отговори
Кирил преди 3 години
Добре де, Кмете, толкова ли си *** и не знаеш що е то отчуждение? Ако да, питай гуглето.Хайде по-сериозно сега, тъй като и аз имам имот там знаеш че се разбрахме за кинти и ще ги дариме имотите за улица, ако с парите на баламите данъкоплатци ни направиш канал, за да си строим бетонни квартали- кво се правиш?!?!
28
3
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРЕСТЪПЕН КМЕТИМОТИ НЕ СЕ ПЛАЩАТ В ПАРИ А В БОНОВЕ ИЛИ СЕ ЗАМЕНЯТ С ДРУГИПРЕСТЪПЕН КМЕТ
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се препънеш на частна улица и си счупиш нещо, ще знаеш кого да съдиш
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че улицата е частна, не променя нищо. Само трее да си плащаш като минаваш. Проблем?
25
2
 
23
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Това не е държава,това е бардак!!!
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата шумотевица разбрах,че в кадастъра на София има много грешки, които ще се оправят за сметка на гражданите
23
3
 
39
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Наглеци са това просто. Навремето всичките са били обезщетени, но с разни машинации пак стават собственици.. Общо взето трябва да бъдат разследвани и да се прекрати тая порочна практика!
22
8
 
15
 
! Отговори
f преди 3 години
И пак комунистите ста виновни!Бойки и Фандъкова само са наследили проблема...
21
2
 
13
 
! Отговори
zombay преди 3 години
До ГруюИ ко? 100к евро за 50 квадрата за 60годишна панелка в Люлин на 20тия етаж.. Проблемът е съвсем друг
20
0
 
32
 
! Отговори
Грую преди 3 години
Оправете си заглавието - 80% от улиците в "Кръстова вада" са частни. Не в Лозенец.п.п. и не купувайте имоти в разни вади и ливади - ужасно е :)