80% от улиците в столичния "Лозенец" се оказаха частни

Собственикът на една назначи физическа охрата да спира преминаващите
73
80% от улиците в столичния "Лозенец" се оказаха частни
Снимка: Кадър Нова тв

Улица в „Кръстова вада” се превърна в частна. Физическа охрана спира хората, които искат да преминат по нея.

„Преди няколко дни улицата беше затворена. Беше поставен знак от някого, но не знаем от кого точно. Да, това е улица с къщи, хубаво, има обаче частно училище”, обясни служител в медицински център, разположен в затворената улица пред Нова тв.

Кметът на район „Лозенец” Константин Павлов призна, че около 80% от улиците в квартала са частни.

„Това е един въпрос, който продължава вече десетилетия. На практика вече 30 години не е уредена ситуацията  със собствеността върху тези улици”, уточни той.

Той поясни още, че отсечките се придобиват по няколко начина от общината – чрез дарение, отчуждаване или чрез изкупуване.

„Трябва да бъдат намерени достатъчно пари, защото сегашният бюджет е няколко пъти по-малък като стойност, отколкото необходимостите. Нужни са стотици милиони”, коментира още кметът.

Павлов обясни, че собствениците имат право да затворят улиците по правото на частната собственост.

„Аз живея в квартала и улиците са частна собственост. Винаги са си били такива и не са отчуждени. Все едно ми влизате в двора или хола”, посочи мъж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така става когато кварталите се застрояват хаотично, а не по предварителна планировка. Въобще кварталите като Кръстова Вода, Манастирски ливади, Витоша и други са пълен абсурд. Би трябвало да бъде прекратено всякакво строителство там, докато не бъдат трасирани улици, отредени терени за училища, детски градини, поликлиники, паркове.На практика това са едни луксозни гета.
18
0
 
46
 
! Отговори
Снаф преди 3 години
Както е писал един колега по-долу, единственото по-абсурдно е, че в този така наречен "квартал" цените са 1200-1300 евро квадрата (реално 1400 с хватката "общи части" и измерване с изолацията и мазилката). Улиците разрушени, но частни, тротоари почти няма, кал, прах и мръсотия, без училища, детски градини, болници. Един мол и една спирка на метрото се рекламират, като "чудесна локация".
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Предприемачзнаеш, че нямаш къща в лозенец а си обикновен пси хо пат
16
0
 
38
 
! Отговори
1300 евро квадрата преди 3 години
От 1100-1300 евро квадрата започват цените в Кръстова вада. Трябва да си абсолютно луд да искаш да живееш там. Пълна мизерия е, след всеки дъжд всичко става в кал. Булевард Черни връх е изключително шумен да не говорим че трябва да се прекръстиш за да излезеш на ляв завой. Като локация е ЗЛЕ. Абе рай.
15
4
 
14
 
! Отговори
гъхйкл;ътдль преди 3 години
Я си е бете май ката сички гнусари в "Лозенец".
14
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ами това е, държава на автопилот.
13
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само в Тикволандия улица е града ще е частна. Утре не се учудвайте като се появат и паркове, паметници, или може кръстовища. Да частно кръстовище защо не... проста държава
12
0
 
29
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Офциии тичайте да купувате в новия "елитен" квартал в клоаката.... ХАХАХАХАХАХ честито на напазарилите на зелено, които сега освен забавянето ще бъдат изненадани със затворен достъп до затвореният комплекс. Име което подозрително прилича на едно друго място - затвор.
11
0
 
29
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
Че то цялата "държава"е частна,тия за една улица се кахърят,виж ги ти
10
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами съществуват процедури за изкупуване на собственост с оглед обществен интерес. Да затвориш транспорт в цял квартал, защото някакви писарушки са го реституирали без оглед на вече изградената инфраструктура е административна лудост. Следва да им бъде търсена наказателна отговорност. Могло е всичко това да се спре в началото, когато някой се е подписал, че "връща" изградена улица. Само дето това става в нормалните държави, в ненормалните гласуваме за ГРОБ.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
sichki ulici v rbg sa chastna sobstvenost na bg narod suveren, ako iska bg narod suveren moje da gi dava pod naem ili prodava na Erdogan, Putin, Zaev, Vukic, Trump, Tusk...
8
4
 
20
 
! Отговори
Нетърпелив преди 3 години
Като дойде Ердоган няма да са частни вече.
7
1
 
16
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Не може ли парламента да ги отчужди?
6
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента Радев скоро ще покаже документа си за излизане от кризата и лека полека ще започнем да изплуваме.
5
0
 
41
 
! Отговори
dsdsdsa преди 3 години
Кръстова Вада е като макет на държавата....
4
9
 
30
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Правилно е. И във Витоша предстои да си обявим улицата със съседите за частна. Къщите ни струват по милион, нямаше желание по наша улица да преминават всекакви с коли за по 3000 лв. и да опушват и да вдигат шум.
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
WTF ... хаха30 години частни улици в лозенец? и чия собственост са?
2
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен абсурд!
1
4
 
51
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Тук е държавата на частните плажове, частните защитени местности и частните културни забележителности. Само задълженията за данъци и глоби са към държавата.....а тя няма да ти даде нищо