Как София ще се превърне в умен град?

Проф. Хуан Ревуелта, основател на Startup Europe Accelerator
14 сеп 2020 14:41, Анисия Иванова
59
Как София ще се превърне в умен град?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Управата на Столична община действа в правилна посока за превръщането на София в умен град, но може да се справи още по-добре. За целта е препоръчително да се използват възможностите на „Акселератор“ - новата програма на Европейската комисия. Тя помага за по-бързото внедряване на иновациите в града по прозрачен начин, с ясни процедури.

Общината трябва просто да определи конкретно предизвикателство. Това заяви проф. Хуан Ревуелта, генерален директор на фондация Finnova и основател на Startup Europe Accelerator, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Преди много години бях в София и си спомням, че в някои райони имаше проблеми с питейната вода и с други основни нужди. Винаги има предизвикателства: качеството на въздуха, управлението на отпадъците... Сега сме на прага на новия програмен период и един от приоритетите на Европейската комисия ще бъдат зелените работни места, свързани с Европейския зелен пакт. Въпросът е как София ще приложи Зелената сделка?", каза професорът.

"Общините правят много грешки при трансформацията си в умен град /smart city/. Най-често срещаната е тази промяна да се извършва по непрозрачен начин", обясни проф. Ревуелта. Неговата препоръка е кметствата да се оповестяват публично предизвикателствата, програмите и възможностите за кандидатстване – не само към българските доставчици, а към тези в цяла Европа.

"Местните власти трябва да мислят как да разходват средствата оптимално. Да определят чрез обсъждане най-добрите налични технологии на най-ниските възможни цени. Защото става въпрос за публични средства", допълни още експертът.

Друг проблем според проф. Хуан Ревуелта е, че общините планират развитието си само през местната перспектива. Но ако искат да използват европейско финансиране, трябва да вникнат в новите програми като „Цифрова Европа“. Бюджетът й за периода 2021-2027 г. се очаква да бъде над 9 млрд. евро - за дигитализация, включително на публичната администрация.

Професорът е на мнение, че във всеки град с население над 10 000 души трябва да има човек в общинската администрация, който да разбира от европейско финансиране в областта на иновациите. Хуан Ревуелта е бил директор на първия отдел по иновации в Испания – в град Валенсия, в края на 90-те години. А Столична община откри неотдавна позицията зам.-кмет, който отговаря за дигитализацията, иновациите и икономическото развитие.

Целия разговор - във видеото.


59
Още от София
80% от улиците в столичния "Лозенец" се оказаха частни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Додо преди 1 седмица
Как ли? Като се депортират 750.000 провинциалисти, които налазиха, накакаха и *** града, че и освен всичко друго и звуково замърсяване причиниха с безобразният си мякащ диалект. Манастирски ливади е за депортация на най-първо място, а после поетапно и останалите, раждани на повече от 100 км от София. А, и да не пропуснем, задължително връщане на софийското жителство и КПП-та!
52
0
 
2
 
! Отговори
Момчил З.Само преди 1 седмица
Само ако новите "софиянци" се върнат по родните места и ще стане работата!!!
51
2
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 1 седмица
Явно умствения ти багаж е на типичното за средния гербаджия ниво. Защото съм пътувал, и то доста. Само в Южна Америка, Африка и Океания не съм бил досега. София е сравнително чиста на фона на мегаполиси като Ню Йорк, Париж и Лондон, където е пълно с клошари и отпадъци, но дотам. Неуредиците в София с лопата да ги ринеш. Като се почне от гадните пътища, счупените плочки и тротоари и се стигне до автоматите за левичари в метрото. Да ти имам просперитета, гърбав ***.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хора, живеещи в такава грозота няма как да поумнеят.
49
3
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 седмица
София ще стане "Умен град" когато 2/3ти от него бъдат съкратени и на освободените площи се направят паркове....залесени, И 2/3 от населението си отиде по родните места.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е шега нали? За да направиш един град умен на първо място ти трябват визия и умни хора в управлението на града, а такива няма в София от десетилетия....
47
1
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 седмица
С някоя друга оставка нещата ще се подобрят
46
1
 
4
 
! Отговори
Фънди ще крадне преди 1 седмица
Поредната кражба на пари от ЕС, до сега няма по изостанала столица от цяла европа, доближаваме се до страна от петия свят.
45
0
 
8
 
! Отговори
Ужасът преди 1 седмица
Тия ме разсмяха.
44
0
 
3
 
! Отговори
До стария софиянец преди 1 седмица
Айде тихо там, че с това софийско жителство столицата се напълни със селяни с ай кю, колкото да изкарат магарето до нивата, па после оно можеше и само да се върне. Интелигентният беше спъван от прословутото жителство, дето някои и не го помнят, ама му викат "гражданство".
Това по мои спомени преди 55 години.
43
2
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 1 седмица
И да уточня. Аз живея в Борово срещу Манастирски ливади. Прекрасно устроен квартал е Борово, никакви проблеми, достъпен е. Безброй ресторанти и магазини.
42
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 1 седмица
... и да допълня
все пак естествената простотия наделява над изкуственият интелект по нашите географски ширини
41
10
 
0
 
! Отговори
Софиянец до 39 преди 1 седмица
Ти явно не си пътувал, не си обикалял Европа и света. Иначе щеше да знаеш, че съм прав. Много малко градове могат да се сравняват със София като качество на градската среда. Евентуално Берн в Швейцария, също добре уреден град, но е по-малък и няма космополитността на нашата столица. Това са фактите.
40
0
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 1 седмица
просто е - като се затвори тунела към Люлин и магистралата към Перник Софиа ще вдигне IQто значително !!!!
39
0
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 1 седмица
Дай примери за тая автоматизация и изкуствен интелект, мнооого ми е любопитно. Ако под изкуствен интелект визираш гербаджийската общинска управа, съм до голяма степен съгласен - там естествен няма.
38
0
 
6
 
! Отговори
Поздрав преди 1 седмица
със снимката-Бейрут пасти да яде!!!!!! Иначе 1800 евро/кв. да ви *** на гърба Абсурдистан
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не може, няма как.
36
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
може ли преди да е Умен , да бъде почистен и измит.
35
13
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 1 седмица
Пътувал съм много по света. Благодарение на Бойко и ГЕРБ днес София е една от най-модерните и уредени европейски столици. С прекрасна вода, кристален въздух и добре поддържани паркове и зелени площи. Освен това е и най-умната столица с автоматизация и използване на изкуствен интелект от съвсем друго поколение. Това са фактите. Другото е комунистическа пропаганда.
34
1
 
3
 
! Отговори
избирател преди 1 седмица
Е те тва ,ще го разказвам ,на селската седянка...,на мегдана!!!
Ами и ние на села да се посмеем с бабите де...