Как София ще се превърне в умен град?

Проф. Хуан Ревуелта, основател на Startup Europe Accelerator
14 сеп 2020 14:41, Анисия Иванова
59
Как София ще се превърне в умен град?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Управата на Столична община действа в правилна посока за превръщането на София в умен град, но може да се справи още по-добре. За целта е препоръчително да се използват възможностите на „Акселератор“ - новата програма на Европейската комисия. Тя помага за по-бързото внедряване на иновациите в града по прозрачен начин, с ясни процедури.

Общината трябва просто да определи конкретно предизвикателство. Това заяви проф. Хуан Ревуелта, генерален директор на фондация Finnova и основател на Startup Europe Accelerator, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Преди много години бях в София и си спомням, че в някои райони имаше проблеми с питейната вода и с други основни нужди. Винаги има предизвикателства: качеството на въздуха, управлението на отпадъците... Сега сме на прага на новия програмен период и един от приоритетите на Европейската комисия ще бъдат зелените работни места, свързани с Европейския зелен пакт. Въпросът е как София ще приложи Зелената сделка?", каза професорът.

"Общините правят много грешки при трансформацията си в умен град /smart city/. Най-често срещаната е тази промяна да се извършва по непрозрачен начин", обясни проф. Ревуелта. Неговата препоръка е кметствата да се оповестяват публично предизвикателствата, програмите и възможностите за кандидатстване – не само към българските доставчици, а към тези в цяла Европа.

"Местните власти трябва да мислят как да разходват средствата оптимално. Да определят чрез обсъждане най-добрите налични технологии на най-ниските възможни цени. Защото става въпрос за публични средства", допълни още експертът.

Друг проблем според проф. Хуан Ревуелта е, че общините планират развитието си само през местната перспектива. Но ако искат да използват европейско финансиране, трябва да вникнат в новите програми като „Цифрова Европа“. Бюджетът й за периода 2021-2027 г. се очаква да бъде над 9 млрд. евро - за дигитализация, включително на публичната администрация.

Професорът е на мнение, че във всеки град с население над 10 000 души трябва да има човек в общинската администрация, който да разбира от европейско финансиране в областта на иновациите. Хуан Ревуелта е бил директор на първия отдел по иновации в Испания – в град Валенсия, в края на 90-те години. А Столична община откри неотдавна позицията зам.-кмет, който отговаря за дигитализацията, иновациите и икономическото развитие.

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като разкараме ПП ГРОБ IQ неминуемо ще се качи
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умен град,доста силно казано.Със сбирщината която се изсипва там???????
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вижте това гето на снимката и помислете как може това да стане УМЕН град, хахахахзащо се заблуждавате
27
2
 
4
 
! Отговори
1212 преди 3 години
Какъв град, то няма нормални улици и тротоари щял да става умен.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са глупави шопите, аз си мисля абе гледай ги тия *** само висят с колите в задръстванията, ама те умишлено не бързат за работа...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като изселят цяла София и я заселят с извънземни
24
3
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Никак! София вече е гето и връщане назад няма! Точка по въпроса!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па ние в Люлин сме все умни само дето не ни броят за софиянци.
22
1
 
1
 
! Отговори
и те така преди 3 години
като всички новософиянци дошли през последните 20-30г. се върнат по родните места !
21
1
 
10
 
! Отговори
69 преди 3 години
с прости хора умен град - звучи като виц:))
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НИКАКстига говорихте глупости-шопите отдавна са едно незначително малцинство и то не в софия,а около нея...всичко останало е бургас,варна,ямбол,стара загора,кюстендил,видин,петрич,плевен,карлово и т.н. и т.н.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден десетки членове на ГЕРБ се евакуират като гризачи от потъващ кораб!!!Очевадно е че нямат никакви шансове на каквито и да било избори!Остава въпроси защо премиера родоотстъпник се е хванал за спуканата му власт като за спасителен пояс?Има само един логичен отговор - обслужва чужди интереси, които са му платени предварително, заплашен с възмездие за неизпълнение на чуждите поръчки.На фона на днешните разкрития за тесните му връзки с Ердоган, е интересно чии ли интереси защитава?!?!
18
2
 
4
 
! Отговори
Най логичният преди 3 години
Отговор на въпроса е: никак,или поне в близките 20 години няма да се превърне в умен град.Трябва поне 10 години да оправим бакиите на герберите, дето са *** всичко и разбили, всичко трябва наново да се изгражда.И след това да се прави нещо умно и добро, т.е да се надгражда.
17
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
така наречената ни "столица"-София,е най-глупавия град в целия ЕС!..а как *** ще стане "умен",..поне на мен ,а и на медицината,не ми е известно....Може би Чудо ?
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разкриха автора на скалъпените обвиненеия срещу протестите, че са платени от Черепа, излезли в испанска псевдомедия ABC.Автор е консула на Колумбия Димитров. "Новината" е платена и поръчкова. Никоя друга медия не посмя да се оцапа с подобни фалшиви новини!Всички медии на Шиши я препечатаха и цитираха скорострелно, но сега се оказва , че тя от тях е и тръгнала. Просто са я дали първо на испанска жълта медия, за да могат да я цитират в последствие као уж външна, с автор Димитров!!!
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С толкова *** жители няма никакъв шанс!
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София и умен град са две взаимноизключващи се понятия.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зам. кмета по корупцията към общината е почнал активно да работи
12
1
 
18
 
! Отговори
Да не спорим преди 3 години
Единственото решение - да се засели с умни граждани....... Откъде обаче???!!!!!
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато изправи Бойко Българоyбиец и цялата му ШАЙКА на съд!Независим и справедлив съд!