Националната библиотека представя изложба "Рилският водопровод"

Експозицията е по повод Деня на София, 17 септември
16 сеп 2020 17:37, Анисия Иванова
3
Националната библиотека представя изложба "Рилският водопровод"
Снимка: НБКМ

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" представя изложбата "Рилският водопровод" за празника на София.

В изложбата, посветена за Деня на София - 17 септември, е обърнато внимание на водоснабдяването на столицата от началото на 20-ти век, съобщиха от библиотеката.

Водата в София идва от язовир "Искър“. Проектиран и построен от най-успешния кмет на София – инж. Иван Иванов. Роден през 1891 г. в семейството на полк. Никола Иванов – герой от Балканската и Междусъюзническата войни, като достоен син Иван Иванов записва Военното училище в София, но после е приет в Техническия университет в Мюнхен, Германия, където завършва хидроинженерство през 1915 г.

Иван Иванов е само на 27 години, когато отправя смелото предложение водоснабдяването на София да идва от Рила. Самият той обикаля планината, проучва терена и проектира Рилския водопровод.

За строежа на това сложно водно софийско съоръжение е приет специален закон, а за сътрудници са поканени чуждестранни специалисти като инж. Франк Шьон Брюнер, един от авторите на Виенския водопровод.

На 23 април 1933 г. софиянци се събират на стадион "Юнак“ и след осемгодишно строителство водата от Рила бликва.

В експозицията за първи път се представят:  план на водоснабдяването на София от 1885 г.,  схеми на водопровода Рила – София от 1926-1931 (Бистрица – София; Бистрица - Рила),  Закон за извършване на водопровода Рила – София от 1925 г.,  "Сердика" - месечно списание на Столичната община от 1940 г., и поместеното там стихотворение "Обузданите води" на Елисавета Багряна, списание "Наука" от 2007 г., снимки и други документи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте писали глупости,инж. Иван Иванов не е бил убиван,а е продължил дейността си и след 1944 година и продължава да работи като строителен инженер,това е един достоен и образован българин,построил и създал доста в България,дори в статията не са изброени всичките му заслуги към София и България.Кметуването му в София е наречено "златните години на София"
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иван Иванов е зверски убит от червената "интелигенция" в лагера Скравена!
1
2
 
5
 
! Отговори
Джо преди 3 години
И този достоен българин е мъчен от шумкарсктее свне след преврата от 44та!