Архитект: Всички се струпват във входното антре - София!

"Да се разгледат забравените зелени територии, които пустеят"
64
Архитект: Всички се струпват във входното антре - София!
Снимка: БГНЕС

Почти два милиона българи са в София при население на България от 6-7 милиона души.

Продължаваме да застрояваме този град. Пренасищаме пространствата между сградите, коментира архитектът проф. Бойко Кадинов пред БНР.

Според него има нужда от нов тип жилищна среда, която ще направи хората по-мотивирани.

Този процес, който върви, трябва да бъде осмислен, хората продават къщи и земи, за да се сдобият с парче бетон в "Обеля" или "Младост". Много е важно да бъдат разгледани онези територии "отвъд" - забравени зелени територии, които пустеят, като Рударци и Чуйпетлово. Коронавирусът доказа, че има нова хуманизация, която идва - желанието да живееш сред природата, за да се възстановяваш по-бързо. Мисля, че това е напълно възможно, вместо градът да "екплоатира". Животът в къща с дворове би бил по-добър от обитаване на апартамент на 10-ия и ли 15-ия етаж, аргументира се архитектът.

В тази връзка обаче е ключово развиването на довеждащия транспорт, отбеляза проф. Кадинов и допълни, че има места в Европа като Швейцария, която живее в постоянен диалог с транспорта. А при нас държавата е празна и всички се струпват във входното антре.  

По думите му напълно възможно е първо да се инвестира в градските паркове и зелените пространства и реално да можем да виждаме дървета, да се върнем към онази "зелена плацента", която е особено важна.

Да се инвестира в здравеопазване, транспорт и всичко друго, което може да позволи да живеете на 30 минути от този град и да се възстановявате по-бързо. Подобен тип поведение ще даде по-добро качество на живот, настоя арх. Бойко Кадинов.

Върнахме се към концепцията, че публичното е особено важно - в какви пространства ходим, кого възпитаваме.  В разултат на предишни политики сега има дефицит на детски градини. Искахме да правим и паркинги в дворовете на училищата, посочи проф. Кадинов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
До Анонименпо тази логика Априлци е точно там където се кръстосват двата диагонала на България и става за столица -хем има бълканска вода и чист въздух
58
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 3 години
Решението е всеки покрив - парк -градина ,всеки апартамент с гараж .Иначе никакво разрешене за строителство.
57
2
 
6
 
! Отговори
Гого преди 3 години
:) този тъмно-червен архитект от кой долап го извадихте?
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сливен трябва да е столица защото е по средата от север на юг. Или Русе щото е на важна река.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм от София, но по всичко личк че ще се емигрира, тук няма подходяща работа, а и приятели се създават по-трудно от колкото в Полша и дори в Стокхолм.
54
2
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Кадърните избягаха в чужбина. Повечето в Софето дето идват са пасмина. Виж обявите в джобса - само кол центрове има в София. Сливен или Русе трябва да са столици.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми харесва вече София (родом съм от тук). Мръсно, лоши хора. Но какво мога да работя например в Русе? Май ще се ходи в чужбина.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Столицата трябва да напусне градът Тогава нещата ще си дойдат на мястото.Трябва да се изгради нова столица на 20 километра далеч от градът.Така градът ще е за гражданите а столицата за всички останали.София годишно харчи по 2 милиарда.За 10 години с тези 20 милиарда може да се изгради нова,модерна,столица в близост до град София,с небостъргачи и едно Сити,като финансов неин придатък.Така е в съвремените Държави.В САЩ,столица не е НюЙорк а Вашингтон.В Бразилия столица не е Сау Пауло а Бразилия.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е в конструкцията на държавата, а това е централизираният начин на управление. Парите са в централната власт- партия , партии. В ЕС управлението е на местната власт. Премиерите на страните в ЕС не изграждат магистрали, хотели, водопроводни инсталации. Това се прави от Местната Власт. В нея са парите.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43-45То това е проблем и за Варна и за Пловдив, въпреки че не съм минавал в Пловдив от 7-8 години, се бях заприказвал с един пловдивчанин, който е екскурзовод, та и той сподели, че дивите селяни ги нападнали :))) Другия проблем е масовото застрояване, като малко се мисли за зеленината, пешеходните пътеки, канализацията и т.н...ще кажеш че на архитектите са им отрязали главите, ама пусти пари :))))
49
0
 
48
 
! Отговори
Boiko Kadinov преди 3 години
Boiko Kadinov nikakuv arhitekt ne e. Vlezte mu v saita i vijte kakvi neshta proektira....Sudyat go za izmama kato domo-upravitel kudeto e otkradnal 20 hilyadi leva za poslednite godini.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истанбул и Атина са много мизерни и грозни градове..Изглеждат като фавели.Обикновено доста пропаднали бизнесмени които искат да се похвалят с успех казват " купих си апартамент в Турция" тва е все едно да се похвалиш съд старо рено клио на газова.
47
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
В южните квартали бутат къща в двора и дигат кооперация с двайсет апартамента. Норматива е станал 1 кооперация -1 дърво.В Бъкстон Павлово имаше катерички и кълвачи по градаустройство - напълно законно ще станат квартали подобни на тези в Истанбул и Атина - без отстояния и зеленина. За инфраструктора не се мисли - старата канализация не може да насмогнеХората си траят. глупостта и овчедушието са ни огромни.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска му работа
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората имат нужда от ток, вода, канализация, както и работа, магазини, училища и детски градини за децата. Тези неща в София ги има, а на зелените пространства в главата на този умник ги няма. Глупаво е да разглеждаш начина на живот, който хората избират като прищявка, когато е въпрос на определени фактори.
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България уж сме почти 7 милиона, но над 2,5 милиона са за постоянно в чижбина и няма да се върнат в България. Със София е същото, води се, че в София живеят 1,3 милиона, а реално са под 900 хиляди. Какви 2 милиона в София сънува този? Това означава, че половината народ е в София.
43
0
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 39 преди 3 години
"на ГЕРБ пак някой друг им е виновен, че ос ра ха всичко, последните 11 години ?!?"Голямото ос_ране на София стана през първите 15 години преход! Тогава застроиха най-хубавите квартали на София на юруш, преди да е прекарана канализация, без да оставят парче зема за градинка. А където имаше улички със стари стилни къщи в големи дворове, изникнаха евтини грозни блокове надвесени над тротоарчетата и си гледаха в прозорците над улицата на метри един от друг. Всичко това - новоизлюпени "предприемачи"-бивши партийци с незнаен капитал.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според него има нужда от нов тип жилищна среда, която ще направи хората по-мотивирани."Няма нужда от нова жилищна среда. има нужда да се развива икономиката извън София!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нужда от нови квартали не мога да разбера защо не се правят.Забранете новите строежи и почнете нови квартали.Зор голям да застроят градинките и да продават на дивите селяни апартаменти.Охх с какво удоволствие ще гледам купища бездомници неуспели да си платят ипотеките в София на за копторът който са купили на цена колкото ново ферари и стойност на цената на лада
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София повече от 1.3 милиона човека няма.