Архитект: Всички се струпват във входното антре - София!

"Да се разгледат забравените зелени територии, които пустеят"
64
Архитект: Всички се струпват във входното антре - София!
Снимка: БГНЕС

Почти два милиона българи са в София при население на България от 6-7 милиона души.

Продължаваме да застрояваме този град. Пренасищаме пространствата между сградите, коментира архитектът проф. Бойко Кадинов пред БНР.

Според него има нужда от нов тип жилищна среда, която ще направи хората по-мотивирани.

Този процес, който върви, трябва да бъде осмислен, хората продават къщи и земи, за да се сдобият с парче бетон в "Обеля" или "Младост". Много е важно да бъдат разгледани онези територии "отвъд" - забравени зелени територии, които пустеят, като Рударци и Чуйпетлово. Коронавирусът доказа, че има нова хуманизация, която идва - желанието да живееш сред природата, за да се възстановяваш по-бързо. Мисля, че това е напълно възможно, вместо градът да "екплоатира". Животът в къща с дворове би бил по-добър от обитаване на апартамент на 10-ия и ли 15-ия етаж, аргументира се архитектът.

В тази връзка обаче е ключово развиването на довеждащия транспорт, отбеляза проф. Кадинов и допълни, че има места в Европа като Швейцария, която живее в постоянен диалог с транспорта. А при нас държавата е празна и всички се струпват във входното антре.  

По думите му напълно възможно е първо да се инвестира в градските паркове и зелените пространства и реално да можем да виждаме дървета, да се върнем към онази "зелена плацента", която е особено важна.

Да се инвестира в здравеопазване, транспорт и всичко друго, което може да позволи да живеете на 30 минути от този град и да се възстановявате по-бързо. Подобен тип поведение ще даде по-добро качество на живот, настоя арх. Бойко Кадинов.

Върнахме се към концепцията, че публичното е особено важно - в какви пространства ходим, кого възпитаваме.  В разултат на предишни политики сега има дефицит на детски градини. Искахме да правим и паркинги в дворовете на училищата, посочи проф. Кадинов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никъде по света няма еднакви заплати в икономическия център и прованса. Защо и тук да не е така?
18
4
 
5
 
! Отговори
Таню преди 3 години
До ДаНо, инак, се на избори ше се нагиздят и ше одат да пуснат булетина за местниа дерибей... Объркани сеуяци... После - Софеа=спаситеуен вареант...
17
1
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
в люлин е ужасно презастроено каруци кучета чалга денонощно и никаквогражданско общество никои не се обажда в полицията за нищо а наркоманитевилнеят по нощите няма спокоиствие ни денем ни нощем
16
0
 
34
 
! Отговори
Да преди 3 години
Проблемът е че няма работа в провинцията!!!Мислите ли че на някой му е кеф да си сменя града или селото въобще?Но хората са принудени да се местят или в големите градове или извън страната!
15
13
 
8
 
! Отговори
Професор Тръц преди 3 години
САМИТЕ СОФИЯНЦИ СА СИ ВИНОВНИ- АКО ПРОТЕТСИРАХА ЗА СПРАВЕДЛИВИ ЗАПЛАТИ НАВСЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ -НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ОТИДЕ ДА ЖИВЕЕ В ТАЗИ КО-ЧИ-НА СОФИЯ!!
14
2
 
2
 
! Отговори
Таню преди 3 години
До селяциИ аз... :)
13
29
 
10
 
! Отговори
селяци преди 3 години
ЧЕ София е 2.5 милиона е отдавна известно. Второ, не е проблемът, че е столица. И да напарвите столицата на Марс, пак всички селяци искат да дойдат тука, просто защото тук живеят интелигентни хора и всички драпат насам. Проблемът е, че като станете 50%+ и си го правите като същото село, от което сте дошли - Пловдив, Варна или където и да е. И пак някой друг ви е виновен. Иначе всичко давам да се разкарате, не само столица да е някъде другаде.
12
2
 
33
 
! Отговори
Doncho преди 3 години
София беше много хубав град, когато дойдох да уча тук преди 16-17 години.Сега вече е нужник. И не, не са виновни хората, които дойдоха от провинцията да търсят поминък, а калпавото отношение на държавата и от там и на бизнеса.Да живееш в общежитие, което ти струва 25-30 години от живота, да дишаш мръсния въздух, да няма къде да си паркираш колата, да няма детски градини за детето и висиш по задръствания като гламав...не мерси. Горд "Софиянец", а? Тъжноооооо.........
11
0
 
14
 
! Отговори
Мноо рев... преди 3 години
...да разкопаете природата и да я застелите с още бетон и нискокачествени блокове ( по-зле и от ЕПК дори ). Няма да се спрете, докато не понятие всичко в смог , ГМО и отровена вода и почва. После дори и на 5 километра да дупчите за подпочвени води, чиста вода НЯМА да извадите вече. Осъзнаят се овреме...
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали кметицата на Младост опита да ограничи колосалното застрояване на квартала. И мутроолигархичната управляваща върхушка я поставиха на място. Строи се защото се дават разрешения за строеж. А се дават разрешения защото хора с пари си плащат на мутроолигархичната управляваща върхушка.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости. В София има 575 хиляди жилища. От тях една четвърт са празни(данни на Световната банка).Т.е обитаеми са 430 хиляди.При 2 милиона население средно в жилище би трябвало да живеят по 5 човека.Това са пълни глупости.
8
4
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Софийският проблем има само едно решение-преместване на столицата другаде,най-добре на съвсем ново място.Няма да е прецедент нито в световната,нито в българската история.Едно скъсване с миналото ще се отрази добре.
7
5
 
19
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
6-7 милиона население в България? Кой измисли това. В момента в България има не повече от 4-5 милиона постоянно живеещи. Неспособността на мутренско-разбойническото правителство, последвало правителствата на крадците, да управлява умело и правилно да осъществява преразпределението превърнаха София в подобие на бунище. Всякакви *** е установиха тук.
6
1
 
30
 
! Отговори
Дачо преди 3 години
Аз от София отидох на село.Нека някой друг от провинцията да се бие в гърдите,че е кореняк софиянец след 5 години.
5
8
 
17
 
! Отговори
БКП преди 3 години
А нашата политика с жителството беше перфектна.
4
0
 
26
 
! Отговори
- преди 3 години
Заличихте държавата от алчност и бизхаберие ***!
3
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Вдигане на данъците на необитаваните жилища ще обезсмисли инвестирането в празни апартаменти в София.
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,цената на такива удоволствия архитекта не я споменава.На Запад в крайните райони ,в къщи живеят само богатите,бедните са в апартаменти.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посредственяците дойдоха в Шополенд и си мислят, че живеят добре.