Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Честит празник, София!
Обновена: 17 сеп 2020 07:34 | 17 сеп 2020 07:30, Анисия Иванова
9
Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов
Снимка: БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 година по време на римския император Адриан.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа.

Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на 9 години. Владетелят привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но и това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Денят е обявен и за празник на столицата София. Отбелязването на Деня на София е претърпяло няколко трансформации през годините от 3 април 1879 г., когато София е обявена за столица на Княжество България от Учредителното събрание, досега.

На 3 април 1979 г. по повод стогодишнината от обявяването на София за столица на България Министерският съвет обявява тази дата за Ден на София. Столичният общински съвет решава на 25 март 1992 г. за празник на София да се утвърди 17 септември - църковният празник "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов".

Тази година традиционните празнични церемонии, провеждани от Столична община, няма да се състоят поради мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, съобщиха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
Христос имира за греховете на евреите. Славяните какво общо имт с това?Мохамед е изповядвал арабския начин на живот, език и култура. Славяните какво общо имат с това? Мойсей чувал гласове и обрязвал пи.ки. Славяните какво общо имат с това? От Уанбатор един тип казал че Тангра бил негов бог. През летата на 7 век от григорианския календар един цар му е казал че нямаме общо с това и на него и на цялата му семка. Да приели сме християнството което няма нищо общо с бай Исус чи.та.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Светите Мъченици - българският народ, под управлението на ГерП, кога ще почетем?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вяра, Надежда и Любов в червената партия ВЕЧЕ цели 76 години!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На 3 април 1979 г. по повод стогодишнината от обявяването на София за столица на България Министерският съвет обявява тази дата за Ден на София. Столичният общински съвет решава на 25 март 1992 г. за празник на София да се утвърди 17 септември"======================================================Значи общината отменя решение на държавата, така ли?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските попове са олицетворение на вярата в партията, те са били винаги верни на червената идея и облагите от нея.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ КОИТО ИМАТ ИМЕН ДЕН!
1
9
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Сега имаме само един Бог и това е г-н Борисов!