Уседналост от три години за прием в детска градина в София

Промените в сила при класирането за следващата учебна година
Обновена: 19 сеп 2020 07:37 | 19 сеп 2020 07:30, Камелия Цветанова
99
Уседналост от три години за прием в детска градина в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Децата, чиито родители имат постоянен адрес в София от повече от три години, ще бъдат приемани с предимство в столичните ясли и детски градини.

Още по темата

Това се предвижда в новата Наредба за прием в детските заведения в столицата, която от вчера е публикувана за обществено обсъждане в сайта на Столичния общински съвет, съобщи "Монитор".

Постоянен адрес на родителите на територията на София от повече от 3 години носи на детето 4 точки в класирането. Ако родителят е със софийска лична карта в последните от 1 до 3 години, се дават 3 точки, а ако е официално столичанин от по-малко от година се полагат 2 точки на детето. В случай, че родителят е само с настоящ адрес в София се дава по една точка по-малко – съответно 3 т. при над 3 години временна регистрация в столицата, 2 т. при настоящ адрес в града последните между 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година. Допълнително 2 точки се дават, ако поне единият от родителите е с адрес в административния район на детската градина.

Причината административният район да има по-малка тежест, а да се дава преимущество на уседналостта е, че много млади семейства сменят жилищата си. Според вносителите не е редно хората, които са живели в града дълги години и са плащали данъци, да бъдат ощетени при класирането на децата им в градина, само защото са се преместили в друг квартал.

Друга дълго обсъждана промяна, залегнала в новата наредба, е отпадане на едната допълнителна точка, която досега получаваха при кандидатстване в детска градина, децата, посещавали ясла. Това преидмство се счита за несправедливо, тъй като не всички деца могат да влязат в общинска ясла, а частните са твърде малко.

Новата наредба подлежи на обществено обсъждане до 17 октомври. След това тя трябва да бъде окончателно утвърдена от общинския съвет. Ако това се случи промените ще влязат в сила при класирането за следващата учебна година през есента на 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 93Нещо не си в час и употребяваш изрази като развитите държави!Изглежда не знаеш къде живееш - България най новия член на четвъртия свят!България принадлежеше до 90-те към първия свят с всичките недостатъци на комунистическата диктатурата. Поинтересувай се каква е била и какви отрасли е имала България, надявам се да ти отвори очите. Благодарение на онова образование работя днес в най престижната лаборатория в Европа, а в България щях да поливам градини! И тъй!
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ривайвел на социалистическото жителство от ЦК на БКП (чети ГЕРП)!Мая, Фадъкова, оная кърджалийската *** всички обратно от където сте се пръкнали!Тея само комунистически прийоми им идват в кратуните, не че ми трябва детска градина! Българския народ/племе не е за демократична европа, защото смъкват рейтинга много надолу. Истинското им място е някъде около Диарбекир! Той султанът е знаел къде да ги праща!
87
4
 
8
 
! Отговори
абе преди 3 години
Хората в развитите държави подаряват къщи, само и само градовете да се населват от млади хора с деца, но бг столичаните, с мислене от 16 век се възмущават. Сбъркана държава, сбъркани и старомислещи хора!
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да върнем въведеното по времето на цар Борис трети ограничение за заселване в София, тогава заради недостига на жилища, а сега заради недостига на детски ясли и градини, училища, инфраструктура,... Това ограничение е познато повече като софийско жителство.
85
1
 
5
 
! Отговори
До 82 преди 3 години
Четеш, ама не учиш.При цар Борис е е точно жителство, а строг контрол на идващите в София заради действията на комунистите и е във връзка със ЗЗД/закон за защита на държавата/. После пък се въвежда от комунистите с други цели - събиране на полуграмотни бачкатори за непривлекателен труд и ограничаване на интелигенцията.Ако искаш същото - супер, ще настане още по-голяма селения.Ако искаш жителство, бегай при вожда Ким.
84
1
 
5
 
! Отговори
ili преди 3 години
Този проблем трябва да се решава още от зародиш. Тоес управлението на България да започне да мисли и за другите градове не само за София. Защото повечето инвестиций гледат умишлено да ги привличат имено там и в Пловдив. Но това е политиката на 30 години мутренско и ДС управление. Всичко се прави с умисъл да се убиват по малките градове и парите да се въртят в един,два града. Така им е по лесно!
83
0
 
7
 
! Отговори
По пързалката преди 3 години
Снимката е много точна. Има детски градини, ама само пързалките. Фъндъкова пуска родителите по нея.Браво за снимката! Супер е
82
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще искате и 5 години майчинство ... Искате, ама някой трябва да работи до тогава и НИКОЙ не е длъжен, да ви гледа 5 години.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46То и бая кореняк софиянци са така, да ти кажа. Познавам един 39 годишен, дето още се води на адерса на техните, нищо, че се изнесе на 16.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, ама то и частни градини няма достатъчно, защото пак са някакви лобистки глупости за наши и ваши. Преди години са наемали млади жени, да гледат децата, ама сега еднидоговори, едни изисквания, едно чудо ... И какви са тея задължителни детски градни!?!!?? НЯМА!
79
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде по света се радват, когато даден град се разраства и в него има повече деца, само в управляваната от администрацията на ГЕРБ София, се чудят какви рестрикции да измислят за децата, това наистина е малоуумие, 15 години управляват София а един проблем с детските градини немогат да решат, децата, които бяха в детските градини когато дойдоха на власт днес стават бащи, и все същия проблем и това в условията на демографска криза, какво ли щеше да е, ако имахме раждаемост като преди 50 години
78
11
 
9
 
! Отговори
А така преди 3 години
Крайно време беше. София се напълни с мйекащи кйекащи сeлтаци, да се чуди човек в столицата ли е или в някаква забравена от Бога дълбока провинция.Както е казано в безсмъртния сериал Хил стрийт - Да им го наврем ние, преди да са ни го наврели те.
77
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Демокрацията в действие. Иначе няма жителство!
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не случайно още по времето на цар Борис трети се въведе софийското жителство, което не трябваше да се премахва.
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как стана така, че преди 1989 имаше места за всички деца в детските ясли и градини, а сега при два пъти по-малко деца, места няма?
74
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най добре е да върнат Жителството!!!И с какво се различава едно дете от провицията от софиянчето?
73
7
 
5
 
! Отговори
Майките с увреждане. преди 3 години
Баба ти едно време все на детската градина е ходила. Който си има деца да си ги гледа и да му мисли. То правенето не е като гледането. Кой да му ги гледа? Ай сиктир
72
6
 
12
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Тато ти напълни София със селяни, дето сега не искат други селяни. Интелигентен човек не можеше да стъпи там. Допускаха се с жителството полуграмотни бачкатори. Предпочитам за съсед и колега образован селянин пред "кореняк", потомък на дошлите преди 50 г. от села и паланки.
71
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам че "кореняците" софиянци, варненци, пловдивчани са недоволни от дивите селяни, прииждащи на орди, но да поставиш някакви точки и условия за дете е абсурд :))Не стига че не са достатъчни детските градини, ами сега и точкуване, да не говорим, че повечето които имат пари са диви селяни, така че е безмислено това :)))
70
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Правилно! Младите непрекъснато се ориентират към София, заради работата, което е естествено! Но, трябва да има ред, живеещите по-дълго в столицата, да имат предимство пред дошлите по-отскоро, както се редим на опашката в магазиана! Така е справедливо!