София расте – най-вече на югоизток, към Лозен

Новото жилищно строителство е почти само в южните квартали
21 сеп 2020 07:10, Елка Василева
83
София расте – най-вече на югоизток, към Лозен

Къде се търсят и продават най-много жилища в София? По принцип новото жилищно строителство е съсредоточено почти само в южните квартали на София и в полите на Витоша.

Дори бегъл преглед на обявите за продажба на нови жилища показва, че освен “Лозенец”, “Дианабад”, “Изток”, “Изгрев” хитови поне според многобройността на обявите за нови сгради са районите “Кръстова вада”, новата част на “Манастирски ливади” и “Витоша”, пише „24 часа“. Много новопостроени жилища се предлагат също в “Младост” и по-малко в “Люлин”, но “Младост” също е южен квартал. Не са малко и обявите за “Овча купел”.

Ситуацията с “Лозенец” е доста любопитна, тъй като мнозина смятат този квартал за напълно застроен, а обявите за нови жилищни сгради на негова територия продължават да се множат.

Истината е, че ако в долния си край “Лозенец” почти опира в идеалния център на столицата и в тази част наистина вече не може да се строи повече, в горния си край – там, където улица “Сребърна” се пресича с булевард “Черни връх”, се оформя сравнително голяма зона от жилищни и офис сгради.

Строи се също или се предлагат току-що построени жилища и във вътрешността на квартала в посока към Правителствената болница, като изглежда, че тази част се уплътнява все повече.

Още по темата

Но “Лозенец” като цяло има добри транспортни връзки с центъра, граничи с Южния парк и все още минава за престижен квартал, в който цените на имотите продължават да са сред най-високите.

Два квартала, които са почти съседни на “Лозенец” – “Кръстова вада” и “Витоша”, също са във фокуса на много строителни предприемачи, и то от доста време насам, а и предлагането на готови жилища там е доста интензивно.

Според столични брокери тези два квартала се предпочитат основно от млади хора и цените на жилищата там са достижими, макар да са по-високи, отколкото на панелен апартамент със същата квадратура.

Други три квартала, в които жилищното строителство и предлагането на нови жилища е доста голямо и които си граничат един с друг, са “Изгрев”, “Изток” и “Дианабад”. Цените в тях са доста по-високи, което вероятно се дължи и на няколкото много луксозни жилищни сгради и комплекси от сгради, изградени напоследък. Освен това трите квартала са доста благоустроени, с добра пътна свързаност с центъра, съседни са на Борисовата градина и всичко това, естествено, привлича по-платежоспособни клиенти.

Доста висок клас и относително скъпи са жилищата, които напоследък възникват около разширението на южната дъга на околовръстното шосе между “Младост” и началото на магистрала “Тракия”. Когато се разширяваше другата част от южната дъга, от двете страни на пътя възникнаха не един и два жилищни комплекса.

Сега същото явление се наблюдава и след “Младост” в югоизточна посока. Там има цели 6 затворени комплекса със самостоятелни или двойни къщи и малки кооперации, част от които вече се предлагат на пазара. Цялото това строителство даде повод преди време да се заговори за Лозенска яка по подобие на Витошката яка – пространството между околовръстното шосе и самата планина.

Цените на новите жилища в Лозенската яка са сравнително високи, макар не толкова, колкото на комплексите от Витошката яка. Този район привлича предимно млади семейства с високи доходи.

Друг район на София, чието връщане в имотния пазар се дължи изключително на голям инфраструктурен проект, е “Овча купел”. С прокарването на метрото много парцели, които десетилетия стояха празни покрай панелните блокове, сега се изпълват с нови жилищни сгради, повечето от които са на по 5 до 9 етажа. Тук цените са по-скоро в средния сегмент на пазара, но значително надвишават тези на панелките наоколо.

В София остават, разбира се, някои квартали, в които цените са най-високи, но в тях всяка новопостроена сграда е по-скоро събитие, отколкото нещо обичайно. Такива са “Докторски паметник”, “Иван Вазов”, “Яворов” и “Медицинска академия”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Виж сега, Лозенец не е това, което пробутват на съселяните ти - разни нови сгради около Хладилника, та чак до полите на Витоша. Лозенец е съвсем друго нещо, но и да ти кажа "Гледай към Перловската и около Журналист", няма да се ориентираш.
26
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софийско жителство и домова книга да се регистрират гостите от село.ДО 3 дена може на гости,после да си ходят,че ми писна от мйекащи мйекльовци,ко,нйе и куга.
25
8
 
24
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
София е *** клоака всеки го знае , сега идва смока от *** дето ги горат от Италия , пак ще се вайкате . Истината е че вече никой не купува разпадащото се ново строителство и Сф ще приключи като Детройт с краят на Тиквун Банкянски 1ви . Лошото е че герберасите заедно с Трейс, Джи Пи и подобни разрушават градовете с тяхното строителство не остана не съсипан град
24
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СаксофоновА джипките на ДС трябва ли да се върнат? А доносниците? А опашките за хляб и чушки? А "марципан" Пинокио? Това беше също част от "умното" управление на дъжавата. М?
23
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Явно някои имат носталгия по уседналсотта. Ами, хайде, "софиянци" (дето тоя град с парите на цяла България над столетие го е правила), които я сте там от 50 години я не, се измитайте по шопските села откъдето сте дошли.
22
28
 
17
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Трябва да се върне софийско жителство. Да се изселят всички, които не са трето поколение софиянци. Имуществото им да се конфискува в полза на кореняците.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ./21"Абсолютно! Преди две години го напуснах защото се превърна в гето!"Такива "напускания" дето си на 20 минути път от табелата на София и всичките ти живи роднини живеят в него плюс каквото изкарваш от наеми са ми ясни.
20
3
 
12
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Хората от провинцията ли са виновни за това?
19
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ме интересува този скапан град. супер ми е в немско
18
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв Лозен в Герман и наоколо вилни зони,и части от Горубляне няма канализация,а във вилна зона Герман и водопровод няма.София расте и мирише от изпомпаните септични ями вечер през уикендите.Смрад!
17
2
 
15
 
! Отговори
При толкова преди 3 години
Празни жилища в София инфраструктурята не би трябвало да се задъхва
16
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18"Явно се множат и мазохистите, щом Лозенец е търсен квартал. Все едно живееш на слънчака, но без кафявоморие. Прекрасна работа."А грозденцето кисело ли е?:))))
15
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно се множат и мазохистите, щом Лозенец е търсен квартал. Все едно живееш на слънчака, но без кафявоморие. Прекрасна работа.
14
3
 
35
 
! Отговори
Хехе преди 3 години
Пак номерца на брокита. А защо се свалиха от продажба стотици жилища в София? Да не се сринат цените, а?
13
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Ква агитация бе, хората които имат пари не се занимават с четене на сайтове за да решат дали да купуват или ту мислиш, че чакат теб да тръгнеш да купуваш?
12
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, нали българите са "бедни" и нямат пари? Как така се "разраства"?Или троловете тук си мислят, че понеже те са така и всички са така?
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам и аз такава къща от алпака!
10
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лозен ще се *** бе като Банско. Продадоха си нивите и ливадите на разни психопати да строят складове и автоморги, после ще си ядат уйа. Парите вече са изхарчени за саниране и джипки втора употреба. Като видя, че някъде насипват строителни отпадъци върху плодородна земя, за да паркират отгоре 20 стари трошляка и да сложат табела "Автокъща", лошо ми става.
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновено за апартаменти в Лозенец се натискат диви провинциалисти, които са продали по няколко ниви на село и за тях други квартали няма.А това, че е презастроено или че няма места за паркиране и детски градини е бял кахър.
8
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е луд да иска да живее в Софето???