Старите тролеи „Икарус” в София излизат в пенсия

Вече няма да се движат из София, ще ги заменят с нови машини
24 сеп 2020 11:41, Нели Христова
27
Старите тролеи „Икарус” в София излизат в пенсия

Емблематичните тролеи „Икарус” ще спрат да се движат по софийските улици. Едновремешните превозни средства ще бъдат заменени с 30 изцяло нови модернизирани електробуса. Това се очаква да се случи до края на лятото на 2021 година.

„Икарус"-ите са най-добрите тролеи, които са произвеждани 80-е години в Европа. Тези от тях, които се движат по улиците на София, са доставени между 85-а и 88-а година. След като са изминали повече от 1 300 000 километра е време да ги изпратим „в пенсия”, посочи инж. Иво Василев пред NOVA.

След като бъдат подменени, част от тролеите ще бъдат запазени. Ще могат да се ползват при нужда. Напълно амортизираните обаче ще се бракуват.

„Продължаваме серията за нископодови тролейбуси за удобство на гражданите. Предвидена е климатична система за шофьорите и за пътниците. Доставките на 30-е нови превозни средства ще започнат следващата година - от април до септември”, разясни зам.-кметът по транспорт в София Кристиан Кръстев.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
Така беше, сега всичко е ново.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Икарус

Разбира се, че са унгарски, но най-много икаруси имало в СССР. Там е имало икаруси на много високо и непознато за нас с Чавдарите ниво. Дядо разказваше как пез 1977 г самолетът му от София кацнал в Шереметиево и след 3 часа имал полет по вътрешна линия от Домодедово. Туристическата агенция осъществила връзката между двете летища с Икарус-интурист. Този автобус тогава се движел изключително в лявата лента със скорост 110-120 км/ч като постоянно изпреварвал москвичи, лади, волги.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е новина за края на 2021 г. Такива новини непрекъснато валят за метрото. Я дата ще се смени, я бройката или параметрите. Бъдеще фандъково време.
23
3
 
1
 
! Отговори
чич преди 1 месец
За сведение на загрижените за столицата селяци тролейбусите ще са "Шкода", доста по-добри от унгарските...
22
1
 
7
 
! Отговори
Грую преди 1 месец
Това го слушам от 2 години...все ги "спират", после се "налагало" да ги пуснат...
21
1
 
6
 
! Отговори
Икарус преди 1 месец
До Никога

Не е руска, а унгарска.Унгарците продължиха да ги развиват и днес хич не са лоши.
20
9
 
2
 
! Отговори
Никога преди 1 месец
руска техника,а пък автомобили абсурд. Който е имал москвич,заз , и" так далее", го знае много добре.
19
7
 
5
 
! Отговори
DRF преди 1 месец
Първото нещо, което ми направи впечатление като дойдох в София беше отвратителното състояние на градския транспорт.
Стар автопарк, неподдържани вътре, мръсни, страшно шумни, винаги с по някой миризлив клошар или луд.
Столица.....по-скоро ми е като Рио
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В обичайния стил на Фандъкова, нещо, което ще става евентуално в бъдещето се обявява като вече настъпил факт в сегашно време - спират, вместо ще бъдат спряни еди кога си.
Вместо да дразни хората, да обяви, че са спрени, чак когато това е факт, ама тя в такъв тролей не се вози, та да знае колко е неприятно.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато ние се каним да закупим 30 Изцяло Нови Модернизирани електробуса, френската компания Bollore вчера сключи договор с руски завод за производство на 41 електробуса на стойност 1,6 млн евра. Руснаците ще произведат електробусите и ще ги доставят на френската компания под търговското име Bluebus.
16
5
 
13
 
! Отговори
Г преди 1 месец
За всички нормални хора с мозък в главите си - явно е, че 90% от коментарите в повечето сайтове са тролски и насаждащи омраза и разделение. Явно е и кой има полза от подобни настроения. На изборите ще си покаже, няма страшно! Слава Богу, все още не сме малцинство. :)
15
2
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
До Анонимен
Еми вече едните шкоди са на 10 години. Пък си се движат доста добре
14
0
 
3
 
! Отговори
Малко справка преди 1 месец
Икарусиге са автобуси. Икарус-ГАНЦ са тролеите. Може би 2014-та година трябва да се имат предвид автобусите. Между другото тролеите работят по-дълго време от автобусите. Не случайно цената им на времето беше двойна на тези на автобусите.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, Гошето, но си написал "няма правоседящи места".
Хем да си прав, хем да седиш?! Не си го представям.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво странно словосъчетание "изцяло нови модернизирани"?!
11
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Икарусите са на по 40 години и общо взето с един козметичен ремонт не са мръднали. Дайте да видим новите трошки колко ще изкарат. Ловя бас, че още на десетата година ще са за основен ремонт.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дай да се разберем - между тролеи и електробус има огромна разлика. Идете в Москва да видите на какво се казва електробус. В Москва електробусите произведени от "КАМАЗ" и "ЛИАЗ" и движещи се по линиите на наземния обществен транспорт са вече над 300.
9
8
 
7
 
! Отговори
Гошето преди 1 месец
Само дето новите са пълни със седалки и почти няма правоседящи места. И с малко хора става тъпканица. Как да ползваме градски транспорт? Превозните средства трябва да са с много свободно място за прави хора като метрото.
8
10
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 1 месец
До Анонимен 6

Като са ти неудобни, не се вози в тях бе, . Никой не те задължава да слезеш от 20 годишната си кошница "нов внос" и да се возиш в градския транспорт.
7
12
 
13
 
! Отговори
Азъ преди 1 месец
Новите няма да навъртят и половината от пробега на старите.....

Спонсорирани публикации