Пътниците в градския транспорт в София намалели с 65%

Дезинфекцират метрото по график, 30 хил. ползват третия лъч
32
Пътниците в градския транспорт в София намалели с 65%
Снимка: БГНЕС

65% по-малко пътници има в момента в градския транспорт в сравнение с миналогодишния период.

Около 30 хиляди души вече ползват третия лъч на метрото в активния участък между Хаджи Димитър и Красно село, съобщи изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев пред БНР.

По думите му в един момент третата линия ще вози над 300 хиляди пътници дневно.

През първото тримесечие на следващата година ще бъдат готови за пускане в експлоатация и следващите станции от трасето на третата линия. Те са построени, предстоят изпитанията на системите за управление и безопасност.

99% и повече от пътниците в метрото носят маски, сподели свои наблюдения Братоев. От март досега полицията в системата на "Метрополитен" е съставила 301 акта за неносене на маски в метрото.

В пиковите часове полицаите са по пероните, за да наблюдават ситуацията. През 15 минути по уредбите се излъчват предупреждения за носене на маски.

Няколко пъти дневно всички метростанции се дезинфекцират цялостно. Всички места с допир на пътници до тях се дезинфекцират по график, увери още инж. Братоев.

През нощта станциите се измиват с машини и дезинфектанти. Всеки влак, който влезе в депото, бива дезинфекциран. Всички влакове по трасето са обработени, поясни изпълнителният директор на столичния "Метрополитен". При старите влакове се отварят прозорците, за да влиза повече въздух, тъй като климатизацията е от по-старо поколение.

Интервалът между влаковете е скъсен максимално, посочи още той.

"Няма как да направиш на всеки пътник вагон. Метрото е натоварен градски транспорт, вози стотици хиляди пътници на ден. Няма градски транспорт, където такава дистанция се осигурява", заяви още Братоев във връзка с мерките срещу коронавируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват съкращения на влакове и машинисти, защото метрото ще фалира.
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е заради глупавите маски. И аз бих предпочел да отида на работа с личния си автомобил, вместо да се друсам и задушавам половин час.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не е вярно. Просто повечето хора пътуват гратис сега, понеже валидаторите са в "тестов режим" от не мпомня откога, билет от шофьора не можеш да си купиш, автомати за билети също няма от незапомнени вече времена. Ако се качи контрола си купуваш от нея, ако сколаса да стигне до теб. И така... И дори примерните хора не си купуват предварително билети, а и да не са луди - в повечето трамваи, тролеи и автобуси има кир, която е по-стара от Ковида
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които не си слизат от колите никога няма да се качат в градски транспорт. Въпроса е, че след всекидневното говорене за опастността от вируса и за камионите с трупове и такива които преди не са си ползвали редовно колите ги загубиха като пътници.
5
2
 
10
 
! Отговори
simo преди 3 години
"През първото тримесечие на следващата година ще бъдат готови за пускане в експлоатация и следващите станции от трасето на третата линия." Е, нали щеше да е до края на тази година. Или ако вземе, че стане февруари ще рапортуваме за предсрочно изпълнение.
4
2
 
4
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Аз не съм забелязала да има отлив. Вярно е, аз самата гледам да се качвам колкото може по-рядко/по възможност ходя пеша/. През март/април само бяха по-празни превозните средства.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами с тия задължителни парцали така ще е ....
2
2
 
17
 
! Отговори
Секач преди 3 години
В градския надземен транспорт може и да има отлив. Метрото е пълно . Точно толкова колкото и през септември и октомври миналата година.
1
14
 
16
 
! Отговори
Чук преди 3 години
Е па у градскио транспорт не е престижно да се возиш. Друго си е да се качиш у таралясника за 6000 лв и да кибичиш у задръстванията. Градския е за учениците и пенсионерите, такава е народната премъдрост.