Колко мръсен е въздухът на "Цариградско шосе"? Мерят емисиите от колите

Автомобилите не се спират, измерването става дистанционно
Обновена: 6 окт 2020 15:17 | 6 окт 2020 12:58, Камелия Цветанова
36

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По инициатива на проект “Зелена София” на Столична община извършва дистанционно измерване на емисиите от автомобилите в София.

Избраната локация днес е бул. “Цариградско шосе” при изхода от алея “Яворов”.

Измерването се извършва в реално време и без необходимост от спиране на превозните средства.

В следващите десет дни с подходящи метеорологични условия мобилната лаборатория на испанската компания RSLab ще измерва количествата фини прахови частици, въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид.

Процесът на измерване на емисиите от разстояние не включва никаква намеса в трафика. Той отнема секунди и започва в момента, когато превозното средство пресече инфрачервените и ултравиолетовите лъчи.

След приключване на изследването резултатите ще бъдат публикувани на сайта на “Асоциация за развитие на София”, както и на фейсбук страницата на "Зелена София", дпълва БНР.

Подобно измерване на вредните емисии се провежда за втори път в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Цариградско трафика е константа и съответно такова ще е и замърсяването независимо от сезона. Да отидат по кварталите където през зимата не може да се диша от пушеци само, че не е много удобно защото ще лъсне истината, че вината не е толкова в автомобилите.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премерете пунктовете за прегледи на автомобили,даваш 50 лв от горе и минаваш прегледа а тя пуши повече от кухина на теца.
7
7
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
моията е60ка дизилчи чипосано сашто хварлия дим черен но това е заштото производителят нарочно го прави зада я закарам на скап ремонт а ас няма да го направя ште си карам така и не палня гушите на разни мошеници по сервизити. ништо й нияма и не замарсиява изопшто!!!!11111
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В белите държави след това взимат мерки, тук само мерят.
5
5
 
23
 
! Отговори
Тодор преди 3 години
Мерят таратанци, безсмислен труд.В София е пълно със стари курници най-вече изтърбушени дизели тип нафтови печки пушещи като локомотиви. Вместо да мерят дедовия, да пуснат патрули които като видят че някой хвърля черни облаци отзад да го спират от движение. Само това е начина, иначе си дишаме саждите и тва е.....
4
5
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
мери се навсякъде в люлин наи вече колите са по тротоарите от всяка кола течемасло идват избори и общината започна да запълва дупките с някаква смес коятопри първия дъжд ще бъде отмита
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ас не замарсиавам сас моиата дизелова е60ка. това е почти ноф автомобил само на 12 години от италиа си го купих ноф внос чисто нова кола е. ас ли сам проблемат сас моето беемве???? ште си карам дизелат колкото си искам един пат се живее!!!!!!!!!!11111111 неме интересува планетата изобшто не сам ас проблемат
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи как преминаваш лъча, с 80 км/ч, или в този момент си по инерция!!!
1
6
 
3
 
! Отговори
Без спиране? преди 3 години
КАТ не хареса това!