Колко мръсен е въздухът на "Цариградско шосе"? Мерят емисиите от колите

Автомобилите не се спират, измерването става дистанционно
Обновена: 6 окт 2020 15:17 | 6 окт 2020 12:58, Камелия Цветанова
36

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По инициатива на проект “Зелена София” на Столична община извършва дистанционно измерване на емисиите от автомобилите в София.

Избраната локация днес е бул. “Цариградско шосе” при изхода от алея “Яворов”.

Измерването се извършва в реално време и без необходимост от спиране на превозните средства.

В следващите десет дни с подходящи метеорологични условия мобилната лаборатория на испанската компания RSLab ще измерва количествата фини прахови частици, въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид.

Процесът на измерване на емисиите от разстояние не включва никаква намеса в трафика. Той отнема секунди и започва в момента, когато превозното средство пресече инфрачервените и ултравиолетовите лъчи.

След приключване на изследването резултатите ще бъдат публикувани на сайта на “Асоциация за развитие на София”, както и на фейсбук страницата на "Зелена София", дпълва БНР.

Подобно измерване на вредните емисии се провежда за втори път в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки кара трошки, това пеш и такива глупости е недостойно за бай *** :))) То човек не може да пресече едно кръстовище, явно трябва и с колата да ходим по голяма нужда :)))))
28
3
 
1
 
! Отговори
мхм преди 3 години
от години се знае, че столична община манипулират резултатите. всички знаем, че въздуха е ОТРОВЕН. Вижте Европейските и световните измервателни станции, ние заемем по-високи нива от многомилионни градове в Азия!
27
1
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Факт, обаче велоалеите, уж много мръсния въздух, че дори ограничението на скоростта, носят много пари на едни човечета, за които истината няма значение.
26
4
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До 305 ОЙРО заплата 18 Точно сега сме нормална държава като всички останали. И имаме същите проблеми. Едно време не бяхме нормална държава.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите замърсиха въздуха в София. Мирише на развалени яйца.
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София автомобилите са сравнително нови - средна възраст 10 и половина години. Да не би в Атина, Мадрид или Рим да са много по-нови? Принципно автомобилите замърсяват много малко, колкото и да не им се вярва на промитите мозъци. С Цариградско шосе пролемът е друг - шосето беше с максимално разрешена скорост от 110 км/час, а като я смъкнаха на 80 км/час и сложиха бус-лента, направиха задръствания, а при задръствания най-много се замърсява въздуха. Същият ефект имат и велоалеите стеснили улици и
23
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Смешници, кога другарката Фандъчка ще нареди да се мият улиците?
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Щом твърдиш че София е най мръсния град в ЕС, никъде не си бил!!!София е една от най чистите
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е най-долната гнуслива ***, минах през един подлез отдолу където са шахтите вони та се не трае и е пълно с изхвърлени фасове. Ниска култура, купено образование ама иначе със самочувствие и претенции.
20
1
 
3
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Колко мръсен е въздухът на "Царигдаско шосе"? Мерят емисиите от колите---------------Ми зависи кой *** измерва, за кви цели и рабира съ от крайната сума в евро или доларес!
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е най мръсния и отвратителен град в ЕС. Гадост и зараза на всеки ъгъл. Отделно че в зоните със ново строителство няма никакво планиране. Все си прави какво му скимне.Не се мисли нито за трафика, нито за места за паркиране, за зелени площи.
18
7
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Има ли изобщо дизелак на над 5 години с DPF в България? А колко пункта за ГТП затвориха заради това? Оставка и заради това!
17
1
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Може да си и с изключен двигател хипотетично. Там ще засече трънки.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въздухът в София ще става все по-мръсен. Столицато се задръства с високи сгради. Намаляват зелените площи, градинките и дърветата в междублоковите пространства. Всички пътища за естествена вентилация на града се затварят от нахвърляните нови строежи. Ако не се ограничи лакомията на строителите, сами ще си сложим противогази. Лицемерите да прогледнат за причините.
15
5
 
7
 
! Отговори
305 ОЙРО заплата преди 3 години
Мерете, мерете.............ако бяхме нормална държава и автомобилите ни бяха новички, нямаше да има нужда от тези уреди.
14
1
 
11
 
! Отговори
еее айде сИга! преди 3 години
Колкото и да е мръсен, няма да е по-мръсен от това което ще се случва след няма и месец във Баталова воденица, Виетнамски общежития, Факултета, Филиповци, Хр.Ботев...................
13
3
 
0
 
! Отговори
Очевидец преди 3 години
До Анонимен #2Там няма как да минеш с 80 по инерция. Има денивелация, вероятно 10-15% наклон, и "спящ полицай" заради спирката и пешеходната пътека към нея. Добро място за измерване са избрали, чак да не повярва човек
12
2
 
6
 
! Отговори
Валери преди 3 години
Е нали купиха уреди за измерването на пръдните преди 2 години , кво стана с тях , изчезнаха
11
3
 
6
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Малко е странно колко точно е това. Точно там автомобилите се движат плътно един след друг, а вятъра бързо разнася изпусканите газове. *** доказвай, че пушека от предната кола не е докаран до теб и са го измерили за твой.... но ако го правят реално, браво. Макар да не знам каква е ползата от това. Мерки ще се вземат някога.... Да не говорим, че тези газове са един от по-незначителните замърсители в София.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лоши горива, лоши масла , занемарени стари автомобили. Това обаче не е основния замърсител. Нека си го кажем, продължава горенето на какво ли не. Администрацията, която много трудно се задвижва знае проблема, но по- лесно е да се вземат пари от шофьорите от колкото от онези дето няма какво да им се вземе, защото всичко прекарват през червото.