Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения в София

Броят на леглата за COVID пациенти в интензивните отделения в столицата намалява чувствително
24 окт 2020 11:06, Елка Василева
136
Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения в София
Снимка: архив, БГНЕС

Броят на леглата за COVID пациенти в интензивните отделения на София намаляват чувствително. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред BTV. Тя добави, че е разговаряла за проблема с директорите на лечебни заведения.

София се намира в „червената зона“ по разпространение на коронаврус. За последното денонощие има 594 нови случая.

„Нови легла се откриват, но ситуацията с лекарите, медицинските сестри, санитарите е изключително сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са допълнителни мерки – в България са най-леките възможни“, каза Фандъкова.

По думите ѝ към момента контролът по спазването на съществуващите противоепидемични мерки е завишен. Тя уточни, че за последните 10 дни са направени над 600 проверки в градският транспорт за носене на предпазни средства – наложени са 59 санкции. Инспектирани са над 2000 търговски обекта.

Още по темата

„Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистанция и не се носят маски. Вчера обсъждахме с колегите временното затваряне на нощните заведения“, каза столичният кмет и добави, че предстои днес общинският щаб да обсъди допълнителните мерки.

Фандъкова обясни, че няма да се стига до налагането на вечерен час в София, ако мярката със нощните заведения проработи. Относно евентуалното недоволство на бранша, тя посочи, че най-важното на този етап е да се запази здравето на хората.

„Прогнозите за следващите дни и седмици са за двойно и тройно увеличаване на случаите. Няма здравна система, която да издържи. Ние сме в контакт с браншовите организации, важно е бизнесът да работи(…), но на първо място е запазването на здравната ни система“, уточни тя.

Столичният кмет обясни, че с цел да не се струпват пътници в метрото, са пуснати два допълнителни влака за пиковите часове. Тя уточни, че 10% от машинистите не са на работа заради заразата. Според нея хората са изложени на най-голям риск от COVID-19 на работните им места и призова работодателите да спазват всички противоепидемични мерки в офисите.

Относно работата на зоните за платено паркиране Фандъкова посочи, че е настъпил хаос, когато те не са работили и в момента не се предвижда те отново да спрат да функционират. Тя обясни, че ако заболеваемостта в образователната система се увеличи, ще издаде заповед учениците от горните класове да преминат в онлайн форма на обучение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
1
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Десет на сто от машинистите в метрото не са на работа поради епидемията.Машинистите поне са изолирани в кабините на водачите. Работната среда не може да ги зарази. Не вярвам и машинисти да ходят много по нощни барове. Като източник на зараза остава само семейната среда. Фандъкова, защо не разделиш и семействата - бащите в едната барака, майките в другата, децата в дезинфекцирани детски градини.
97
10
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Според Фандъкова работните места са най голям риск за заразяване. Ами, старшина Фандъкова, затворете работните места, защо ще затваряте нощните заведения? Фандъкова, ще отговаряш пред съд, ако се окаже, че си разрешила на хората да ходят на работа, след като знаеш, че работните места са източник на заразата. А ти ще затварящ баровете - това е престъпна симулация на противоепидемиологична дейност.
96
3
 
4
 
! Отговори
Ами нема как, нема преди 3 години
Парламентарните избори се отлагат. Няма как, пандемия... Когато свърши, ако свърши - тогава. Милее Вождът за народа...
95
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам как пандемията се сгромолясва и промоутърите ще бъдат бити с камъни и дърве по улиците.
94
4
 
5
 
! Отговори
Кметицата преди 3 години
Колешжке много си разрошена.приведи се в ред.
93
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Дано връщай се при картофите
92
0
 
8
 
! Отговори
Стар кур0*смук преди 3 години
Ти като медицинско лице ли се явяваш бе флигорно, връщай мили0ните за ремонт на ремонта на ремонта :(((((((
91
7
 
9
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Леко закъсняло решение. В София е страшно!
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дpyrape, абе къде е мишока радеф???===================При родителката ти!А, герберунтелите се покриха с ВОЖДА, че вируса им сложи Корона!
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Обмисляме"...............ХА-ХА-ХАЕдно тъппо мислило-мислило и умряло.Болници ЗАТВОРЕНИ ,дискотеки и училища ОТВОРЕНИ?!?!?!Що за ЕдЕоти могат да измислят такава ГЛУПОСТ.?!?!Ами Тиквени ЕдЕоте........
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато умните се наумуват , лудите се ....
87
0
 
7
 
! Отговори
Педро от Каракас преди 3 години
Картофке , докато мислиш , което ти е трудно , ще се заразяват по 3000 на ден !
86
0
 
6
 
! Отговори
Фандъкова преди 3 години
Опипва почвата внимателно.
85
1
 
7
 
! Отговори
Елке, преди 3 години
Няма ли най-накрая да се ограмотиш на елементарно ниво? Поне да знаеш къде да пишеш С и къде СЪС, къде да слагаш запетая, къде пълен член... Повече от това не мога да си представя, че си в състояние да постигнеш. Но по-малко от това не е достатъчно, за да имаш претенцията, че си журналист.
84
3
 
12
 
! Отговори
Селска пръчка преди 3 години
И ти ли стана "вирусолог" бе, Картофке ... по примера на твоя Вожд?! Я си хващай чукала и марш у Самоков да копаш компири!
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчерашната заповед на министъра пак е имитация на мерки. ******От имитация на министър - имитация на мерки. Какво очакваш, като сложиха един от най-кpaдливите номенклатурчици на този пост? Той човека знае как да отклонява финансови потоци. Медицината му е далечна, за последно е практикувал преди четвърт век.
82
1
 
6
 
! Отговори
Мислители преди 3 години
Прискърцват зъбни колелца в главите, скрибуцат вериги и ремъци. И неизбежно раждат по некоя и друга гениална мисла. Да бе, с леко закъснение, ама нали първо трябва да се вземе полагаемото от "бизнесмените" с баровете и чалготеките. Щото питекантропите, които се врат в тези дупки, са най-важната част от населението. Другите вълци ги яли.
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой проверява ли контрольорите от градският транспорт дали са болни?Вчера в тролей 5 едната бухаше бая здраво, пък и маската и беше на брадичката, даже и не покривал устата хубаво.
80
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата тая история, няма да завърши, ама хич хич добре...Но няма да е от вируса...
79
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дpyrape, абе къде е мишока радеф???