Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения в София

Броят на леглата за COVID пациенти в интензивните отделения в столицата намалява чувствително
24 окт 2020 11:06, Елка Василева
136
Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения в София
Снимка: архив, БГНЕС

Броят на леглата за COVID пациенти в интензивните отделения на София намаляват чувствително. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред BTV. Тя добави, че е разговаряла за проблема с директорите на лечебни заведения.

София се намира в „червената зона“ по разпространение на коронаврус. За последното денонощие има 594 нови случая.

„Нови легла се откриват, но ситуацията с лекарите, медицинските сестри, санитарите е изключително сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са допълнителни мерки – в България са най-леките възможни“, каза Фандъкова.

По думите ѝ към момента контролът по спазването на съществуващите противоепидемични мерки е завишен. Тя уточни, че за последните 10 дни са направени над 600 проверки в градският транспорт за носене на предпазни средства – наложени са 59 санкции. Инспектирани са над 2000 търговски обекта.

Още по темата

„Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистанция и не се носят маски. Вчера обсъждахме с колегите временното затваряне на нощните заведения“, каза столичният кмет и добави, че предстои днес общинският щаб да обсъди допълнителните мерки.

Фандъкова обясни, че няма да се стига до налагането на вечерен час в София, ако мярката със нощните заведения проработи. Относно евентуалното недоволство на бранша, тя посочи, че най-важното на този етап е да се запази здравето на хората.

„Прогнозите за следващите дни и седмици са за двойно и тройно увеличаване на случаите. Няма здравна система, която да издържи. Ние сме в контакт с браншовите организации, важно е бизнесът да работи(…), но на първо място е запазването на здравната ни система“, уточни тя.

Столичният кмет обясни, че с цел да не се струпват пътници в метрото, са пуснати два допълнителни влака за пиковите часове. Тя уточни, че 10% от машинистите не са на работа заради заразата. Според нея хората са изложени на най-голям риск от COVID-19 на работните им места и призова работодателите да спазват всички противоепидемични мерки в офисите.

Относно работата на зоните за платено паркиране Фандъкова посочи, че е настъпил хаос, когато те не са работили и в момента не се предвижда те отново да спрат да функционират. Тя обясни, че ако заболеваемостта в образователната система се увеличи, ще издаде заповед учениците от горните класове да преминат в онлайн форма на обучение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е, че проблема го има в цяла Европа. Вече има и научно доказателство, че училищата са голям проблем ако искаш да контролираш разпространението на вируса.В крайна сметка ще ги затворят, но пожара вече гори.
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма здравна система, която да издържи.А ние по принцип здравна система имаме предимно на хартия. Ама на МинЗдрав наемат топарлаци да си го кажат и поддържат илюзията.Каква ни е здравната система - стойте си вкъщи, самоизолирайте се, студентите да дойдат да лекуват че нямаме персонал, поехме 20 случая и ни свършиха леглата. Туй то, здравната ни система.
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е колко да се увеличи? То няма накъде повече! Даже повечето вече го изкарват и им минава! Тая не разбра ли, че никой не се тества, съответно тя няма от къде да рзабере колко заразени има!!!
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закъсняхте с поне една седмица, г-жо Йорданка Фандъкова и продължавате да го обмисляте. Обмислете бързо и дистанционното обучение, защото в София нямаме още една седмица. Трябвале тези неща да са мислени 7 месеца. Простата математика щеше да е от голяма полза.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тя обясни, че ако заболеваемостта в образователната система се увеличи, ще издаде заповед учениците от горните класове да преминат в онлайн форма на обучение."Защо кметицата ще издава такава заповед? Това не е ли от компетенцията на МОН и т.нар. министър на образованието? А здравният "министър" къде е в схемата?
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитаха да затворят Африка. Само че, там много хора трябва да работят всеки ден ако искат да ядат вечерта. Хората излязоха масово на улиците и пандемията приключи. Да сте чували за заразени в бедните африкански страни?
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бързай, тя болеста си върви бавно :D
71
3
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бай *** Баровец е,цар на нощния живот.Работа не ще да хваща,чашата държи до гроб.Плаче Алигербов Ричко,свършват лесните пари,пълните му джоба всички,като сте си бyдaли.
70
2
 
13
 
! Отговори
Мит преди 3 години
Абсолютен мит е вече че само 80 + годишните боледуват. Вижте световните статистики . Да те умират най- често поради съпътстващи заболявания, но сериозно боледуващи има сред всички възрастови групи. Факт е обаче че мъжете са повече и че ...страничен ефект е тотално спадане на тостестерона . Та си опичайте акълите тия дет не ви пука щот "съм мъж и мен ме не лови"После ...нито едното може да не е вярно
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато "умните" се наумуват, лудите ще се налудуват.
68
1
 
2
 
! Отговори
До ТЪПА СЕЛЯНКА преди 3 години
Е може ли така да говориш за родителката си
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да затварят и да предизвикат невиждана досега икономическа криза у нас предлагам да намалят количеството на питиетата в кръчмите: малкото да е 25 мл., а голямото: 50. Но да запазят цените. Хем ще намалеят ходещите, йем ще подпомогнат икономиката, хем ще си вдигнат печалбата, хем няма да се напиват особено клиентите и да губят фокуса от противоепидемичните мерки!
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално да са най-много в София. Това е един от градовете на челно място в ЕС по замърсяване с финни прахови частици и както знаем до момента имено на тези места вируса нанесе най-големи поражения. Голямата гъстота на населението+замърсен въздух, както и неконтролиран поток от хиляди ученици дневно е перфектната среда за разпространение
65
9
 
5
 
! Отговори
ТЪПА СЕЛЯНКА преди 3 години
ТАЯ ИМА ЛИ МОЗЪК В КРАТУНАТА?
64
2
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Ти па си много yбаво!!!!!
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ходете при докторите за щяло и нещяло да се заразите там в коридорите. Болниците са центрове на заразите и трябва да бъдат затворени!!!
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София смъртността от ковид-19 е сравнително ниска. От началото на седмицата са починали 5 души.Време е да минат на дистанционно учениците от 5 клас и нагоре, както и студентите. Затваряне на дискотеките и баровете е задължително. Ресторантите нека да си работят при спазване на мерките.Държавата и общината да направят каквото трябва, а все ще има такива, които да си правят ковид-партита. Всичко е въпрос на съзнание и отговорност към себе си и другите.
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пъдпъдъкова, толкова си отвратителна!!!
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчерашната заповед на министъра пак е имитация на мерки. Разрешават събирания на открито и закрито - в детски ясли и градини, училища, университети, конференции, семинари, изложби, театър, кино, концерти, публика на спортни състезания, дискотеки, барове, нощни клубове и други заведения, а какво забраняват? Забраняват плановия прием и плановите операции в болниците, т.е. забраняват на болните българи да се лекуват. Да се махат тези некадърници и да идват кадърни хора, че измряхме!
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турчина Алибегов ще реве за 0% ДДС щото иска да излезе милиардер от корона кризата